Η ολομέλεια του κοινοβουλίου αποδέχθηκε την κατεύθυνσή του … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Με 38 ψήφους υπέρ και 13 κατά, η σύνοδος ολομέλειας του Κοινοβουλίου ενέκρινε την παραπομπή στο νόμο περί ποινικής δικονομίας, ο οποίος εγκρίθηκε μετά το νομοσχέδιο που παρουσίασαν οι βουλευτές Πανίκος Λεωνίδος և Κωστής Ευστάτιος, ο οποίος, σύμφωνα με τους ομιλητές του, διέγραψε τον αναχρονιστικό διατάξεις, τις οποίες συνόψισε το δικαστικό σώμα. Στο πλαίσιο της δίκης, δεν υποχρεούται να υποβάλει κατάλογο μαρτύρων, για να αποκλείσει την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας στο δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά της απόφασης αθωώσεως σε ιδιωτικό υπόθεση εγκλήματος. Εκδηλώσεις

Ο κ. Leonido, ο οποίος ήταν στη θέση πριν από την ψηφοφορία, δήλωσε ότι ο εγκριθείς νόμος αποσκοπεί στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Πρόσθεσε ότι η υποχρέωση της Δημοκρατίας είναι να τηρεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, να καλύψει τα κενά που εντοπίστηκαν σε ποινικές διαδικασίες. Αναφερόμενος στους λόγους που ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επικαλούμενος το νόμο, είπε ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι ο διαχωρισμός των εξουσιών δεν διακόπτεται, επομένως το κόμμα του δεν αποδέχεται την ανάκληση.

Ανακοινώνοντας ότι αποδέχεται τη θέση του κ. Leonido, ο κ. Ευστατίου πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να συμφωνήσει ότι η τροποποιημένη διάταξη ήταν συνταγματική.

“Τέλος, ορισμένα πράγματα που κληρονομήθηκαν από τους Βρετανούς υπό τον Γενικό Εισαγγελέα πρέπει να εκσυγχρονιστούν”, πρόσθεσε.

Αφού ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Νταμιάνου είπε ότι ο νόμος ήταν μια προσπάθεια εξισορρόπησης ποινικών διαδικασιών, είπε ότι το κόμμα του αποδέχθηκε την κατεύθυνση, αλλά είπε ότι απαιτείται διάλογος για την αποκατάσταση της ισορροπίας και την επιστροφή στο ζήτημα.

Ο George W. Georgy, Πρόεδρος των Κοινοβουλευτικών Νομικών Θεμάτων, απλώς δήλωσε ότι το κόμμα του αποδέχθηκε την κατεύθυνση.

Πηγή: KYPE

Source