Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας αψηφά την εντολή κλεισίματος των Epiphany

ΕλλάδαΗ Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι θα αψηφούσε μια κυβερνητική απόφαση κλειδώματος που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού και θα ανοίξει εκκλησίες στους πιστούς κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Θεοφανίων στις 6 Ιανουαρίου.

Ελλάδα σφίγγει τον περιορισμό του κοροναϊού για μια εβδομάδα από την Κυριακή και ανέστρεψε μια προηγούμενη απόφαση να επιτρέψει τις υπηρεσίες Epiphany αφού τα νοσοκομεία αγωνίστηκαν να αντιμετωπίσουν μια πλημμύρα νέων κρουσμάτων.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία είπε ότι είχε γράψει στην κυβέρνηση προτρέποντάς της να σεβαστεί τη συμφωνία που επιτρέπει στις υπηρεσίες Epiphany να προχωρήσουν.

«Η Ιερά Σύνοδος … δεν συμφωνεί με κυβερνητικά μέτρα σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών και επιμένει σε αυτό που είχε αρχικά συμφωνηθεί με το κράτος – ότι οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές για τη συμμετοχή των πιστών στη Λειτουργία των Θεοφανίων», ανέφερε σε Τύπο κυκλοφορήσει αργά τη Δευτέρα.

Η επιστολή σηματοδοτεί μια σπάνια ένδειξη διαφωνίας από τις αρχές της Εκκλησίας, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν σεβαστεί σε μεγάλο βαθμό τους κυβερνητικούς περιορισμούς που περιορίζουν τις θρησκευτικές υπηρεσίες και άλλες δημόσιες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, το Epiphany είναι μια από τις πιο σημαντικές θρησκευτικές γιορτές και τιμά το βάπτισμα του Χριστού και την αποκάλυψη της Αγίας Τριάδας.

Εκτός από τις εκκλησιαστικές υπηρεσίες, παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από δημοφιλείς εορταστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και οι κολυμβητές ανακτούν ένα σταυρό που ρίχνεται στο νερό από έναν ιερέα. Η κυβέρνηση είχε ήδη απαγορεύσει τέτοιους εορτασμούς, αλλά είχε συμφωνήσει να επιτρέψει σε έναν περιορισμένο αριθμό προσκυνητών να συμμετέχουν στις εκκλησιαστικές υπηρεσίες.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι οι νόμοι κλειδώματος ισχύουν για όλους εξίσου. «Ελπίζουμε ότι η Εκκλησία θα συνειδητοποιήσει το επείγον της στιγμής για την κοινωνία, όπως έχει κάνει υπεύθυνα μέχρι τώρα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ενώ Ελλάδα υπήρξε πιο επιτυχημένη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες στον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, οι υπηρεσίες υγείας της, εξασθενημένες από χρόνια οικονομικής κρίσης, έχουν αγωνιστεί να αντιμετωπίσουν χιλιάδες νέες περιπτώσεις.

Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι υγείας ανέφεραν συνολικά 140.526 μολύνσεις και 5.011 θανάτους που σχετίζονται με το COVID από το πρώτο περιστατικό κοροναϊού που εντοπίστηκε τον Φεβρουάριο.

(Reuters)

Source