Η Πακ-Τουρκία αντιμετωπίζει κοινές προκλήσεις στις περιφέρειες και τα ενδιαφέροντά τους: Air Chief – Πακιστάν

ΑΓΚΥΡΑ (Web Desk) – Ο Αρχηγός Αεροπορικού Επιτελείου του Πακιστάν, Anwar Khan, δήλωσε ότι εκτός από την κοινή κοινή κουλτούρα και πίστη, οι αδελφικές χώρες του Πακιστάν και της Τουρκίας έχουν επίσης ομοιότητες σε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις περιοχές και τα συμφέροντά τους.

Ο αρχηγός του Air Pakistan, Marshal Anwar Khan, δήλωσε ότι το Πακιστάν και η Τουρκία απολαμβάνουν μια μοναδική και αξιοζήλευτη σχέση.

«Η σχέση μας είναι μοναδική και αξιοζήλευτη, όχι μόνο εδώ στο Πακιστάν και την Τουρκία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο μας κοιτάζουν έτσι», δήλωσε ο αρχηγός αεροπορικού επιτελείου του Πακιστάν Μουτζαχίντ Ανουράν Χαν.

Σημειώνοντας ότι βλέπει την Τουρκία ως δεύτερο σπίτι, ο Χαν είπε: «Κατά την ειλικρινή μου γνώμη, είμαστε δύο χώρες, ένα έθνος».

Ο Χαν τόνισε ότι οι δύο χώρες κάνουν τα πράγματα από κοινού σε όλους τους τομείς της ζωής, από την πολιτική ηγεσία έως τον στρατό και από τον άνθρωπο έως τους ανθρώπους, και πρόσθεσε ότι οι βαθιές ριζικές διμερείς σχέσεις έχουν βελτιωθεί μέχρι σήμερα.

Εκτός από την κοινή κοινή κουλτούρα και πίστη, οι αδελφικές χώρες του Πακιστάν και της Τουρκίας έχουν επίσης ομοιότητες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις περιοχές και τα ενδιαφέροντά τους, πρόσθεσε.

«Αυτές οι αξίες, αυτές οι σχέσεις ενσταλάχθηκαν σε εμάς», είπε ο Χαν, προσθέτοντας ότι και τα δύο έθνη πρέπει να αυξήσουν περαιτέρω τη σχέση, καθώς και να την παραδώσουν στις μελλοντικές μας γενιές.

Τονίζοντας την υποστήριξη του Ισλαμαμπάντ στην Άγκυρα για την Κύπρο και άλλα περιφερειακά ζητήματα, ο Χαν είπε ότι η χώρα του βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.

Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Τουρκία στα σύνορά της, είπε: «Γνωρίζουμε την Daesh[/ISIS] και PKK[/YPG]. Είναι ένας σαφής και παρόνς κίνδυνος.

«Πρέπει να έχουμε αμοιβαία συνεργασία και συνεργασία για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι το Πακιστάν έχει επίσης παρόμοιες προκλήσεις στα σύνορά του.

Ο Χαν είπε ότι το Πακιστάν και η Τουρκία έχουν επίσης κοινό όραμα που είναι η διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας. Είπε ότι αυτό το όραμα εκδηλώνεται με την υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν στον αγώνα της για απελευθέρωση των εδαφών της από την τριετή σχεδόν κατοχή της Αρμενίας.

Αμυντική συνεργασία

«Εκτιμώ την συνεχώς αυξανόμενη σχέση μεταξύ του Πακιστάν και της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας», δήλωσε ο Χαν για συνεργασία σε δύο χώρες στον τομέα.

Αναφέροντας επισκέψεις υψηλού επιπέδου στον αμυντικό τομέα που πραγματοποιούνται τακτικά και στις δύο χώρες, ο Χαν χαρακτήρισε τη διμερή αμυντική συνεργασία «υποδειγματική».

Σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν έναντι του στρατού της Αρμενίας, είπε ότι τα ένοπλα αεροσκάφη της χώρας ήταν το κλειδί για την απελευθέρωση των εδαφών.

«Νομίζω ότι ήταν ένας από τους καταλύτες, UAV [unmanned aerial vehicle] έπαιξε το ρόλο του στη διασφάλιση της απελευθέρωσης των κατεχόμενων εδαφών. “

Ο Χαν σημείωσε ότι, επίσης, το Πακιστάν σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο στον αμυντικό κλάδο και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία στον τομέα.

«Πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική μας συνεργασία», είπε, προσθέτοντας ότι και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να μάθουν η μία από την άλλη.
Είπε ότι η στρατιωτική συνεργασία πρέπει να βασίζεται στην οικονομική συνεργασία και πρόσθεσε ότι κοινά έργα, ασκήσεις, παραγωγή, κατάρτιση και ανταλλαγή τεχνολογίας αποτελούν κορυφαίους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ζήτημα του Κασμίρ

Καθώς ο κόσμος μετατοπίζεται από μονοπολικότητα σε πολυπολικότητα, φέρνει νέες προκλήσεις, είπε ο Χαν.

«Δυστυχώς, τα οικονομικά συμφέροντα προτιμώνται παγκοσμίως από τις ηθικές και ηθικές αξίες της ανθρωπότητας», τόνισε ο Χαν, προσθέτοντας ότι οι καταστάσεις στην Παλαιστίνη, το Κασμίρ και το Αζερμπαϊτζάν αποτελούν σαφή παραδείγματα.

Ο Χαν ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών και τον ομιλητή του κοινοβουλίου για τις «υποστηρικτικές δηλώσεις τους σχετικά με το Κασμίρ σε διάφορα διεθνή φόρουμ, καθώς το άλυτο ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα».

Ο Χαν είπε ότι καθώς το Πακιστάν θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, επέκτεινε πολλές φορές φιλία στην Ινδία, αλλά το Νέο Δελχί το απέρριψε.

Επισημαίνοντας τους Ινδούς πληρεξούσιους στο Αφγανιστάν, ο Χαν είπε ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και ότι «οι ινδικοί αντιπρόσωποι βρίσκονται πίσω από όλες τις σποραδικές τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Σχετικά με την αεροπορική επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν τον Φεβρουάριο του 2019, ο Χαν χαρακτήρισε το περιστατικό «σοβαρό λάθος» και είπε ότι η λανθασμένη αποτυχία ήταν μια κίνηση πολιτικά υποκινούμενη από τον Ινδό πρωθυπουργό Νάρεντα Μόντι, ο οποίος ήθελε να κερδίσει τις εκλογές.

Είπε ότι η Ινδία δεν σέβεται την εδαφική ακεραιότητα μιας γειτονικής χώρας και ότι ήταν «μια πολεμική πράξη».

«Το Πακιστάν έπρεπε να απαντήσει και η απάντησή μας ήταν πολύ δυνατή και ξεκάθαρη», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ινδία πρέπει να μάθει από το περιστατικό.

Περιφερειακή δυναμική

Σημειώνοντας την καλή σχέση της χώρας του με τη γειτονική Κίνα, η οποία είναι μια αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη και ένας οικονομικός γίγαντας, ο Χαν είπε ότι και οι δύο χώρες αλληλοϋποστηρίζονται σε πολλούς τομείς από την πολιτική έως τον στρατό.

«Ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν είναι ένα έργο οικονομίας, εμπορίου. Θα φέρει ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα στην περιοχή », δήλωσε ο Χαν.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Χαν σημείωσε ότι το Πακιστάν υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν που θα τερματίσει τον παρατεταμένο πόλεμο στη χώρα. Είπε ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα φέρει θετικά αποτελέσματα παρά όλες τις προκλήσεις.

«Ένα σταθερό Αφγανιστάν είναι ένα ενδιαφέρον για το Πακιστάν», είπε.

.Source