Η περίπτωση του ili ili στη Γαλλία είναι συγκλονιστική. Ισχυρίζεται ότι βιάστηκε από 20 πυροσβέστες ως ανήλικος

Αυτήν την εβδομάδα η υψηλότερη δικαστική συνεδρίαση στη Γαλλία. Διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Ο Σάλος ξέσπασε στη Γαλλία στην υπόθεση Gili, με επίκεντρο μια νεαρή γυναίκα που ισχυρίζεται ότι ήταν θύμα βιασμού εγκληματιών μεταξύ 13 και 15 ετών, για συνολικά 20 πυροσβέστες. Σύμφωνα με τον Guardian, αυτή την εβδομάδα το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ασχολείται με την υπόθεση του κοριτσιού, την οποία τα τοπικά ΜΜΕ αποκαλούν «ili ili» (όχι το πραγματικό της όνομα). Πολλές οργανώσεις υπέρ των ομοφυλόφιλων ελπίζουν ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στη γαλλική νομοθεσία ώστε να διασφαλιστεί, όπως στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, η ηλικία της σεξουαλικής συναίνεσης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο “ili ili” ισχυρίζεται ότι η τραυματική του περιπέτεια ξεκίνησε το 2008 όταν ήταν 13 ετών. Εκείνη τη χρονιά συνάντησε τον Πιέρ, έναν πυροσβέστη που τον βοήθησε σε μια αγχωτική κρίση. Ο Pierre, ο οποίος υπηρέτησε σε πυροσβεστικό σταθμό στο προάστιο Bour-la-René του Παρισιού, βρήκε τον αριθμό τηλεφώνου του εφήβου, που έδειξε την ηλικία του, στον ιατρικό φάκελό του. Μετά από αυτό, άρχισε να «βομβαρδίζει» της με τρυφερά μηνύματα θαυμασμού, προσπαθώντας να την σαγηνεύσει. Ο Πιέρ αργότερα ζήτησε από τον ili ili να γδύσει μπροστά του μέσω της κάμερας. Όταν η κοπέλα έκανε ό, τι της ζητήθηκε, έδωσε το τηλέφωνό της σε έναν άλλο πυροσβέστη, ο οποίος ζήτησε να κάνει το ίδιο γι ‘αυτήν.

Η μητέρα του κοριτσιού, Corinne Leris, δεν είχε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του πυροσβέστη, ακόμη και από το γεγονός ότι καλούσε να μάθει για την κόρη της. Όταν ο άντρας και οι συνάδελφοί του περπατούσαν από το σπίτι για να ρωτήσουν τι έκανε η κοπέλα, τους χαιρέτησε και έφτιαξε ακόμη και ένα κέικ για να τους ευχαριστήσει. Τον Ιανουάριο του 2009, ο Πιέρ πέρασε από το σπίτι του κοριτσιού και η μητέρα πήρε το σκυλί για μια βόλτα, εμπιστευμένος τυφλά τον πυροσβέστη που «βοήθησε την κόρη της». Τότε ο Λέρος ισχυρίζεται ότι ο Πιέρ βίασε το κορίτσι. “Νόμιζα ότι ήταν το τελευταίο άτομο στον κόσμο που το έκανε αυτό, γιατί τη βοήθησε τόσες φορές, ήξερε πόσο ευάλωτος ήταν.”

Τον Νοέμβριο του 2009, ο Pierre, φορώντας τη στολή του, πήρε το 14χρονο ili ili στο διαμέρισμά του, όπου είπε στους ανακριτές ότι την βίασε ξανά. Δύο ακόμη από τους συναδέλφους του έφτασαν λίγο αργότερα, και ο “ili ili” λέει ότι βιάστηκε ενώ παρακολουθούσε πορνό. Οι επιθέσεις άνοιξαν την πόρτα για κακοποίηση από άλλους πυροσβέστες, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του κοριτσιού. Οι κρίσεις πανικού της κορυφώθηκαν και, ως αποτέλεσμα, η πυροσβεστική κλήθηκε στο σπίτι του κοριτσιού περίπου 130 φορές σε δύο χρόνια. Ο “Ili ili” άρχισε να φοβάται να βγει, οι γιατροί του άρχισαν να συνταγογραφούν άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Οι δικηγόροι του κοριτσιού θα υποστηρίξουν στο Γαλλικό Ακυρωτικό Δικαστήριο ότι και οι 20 πυροσβέστες που εμπλέκονται στην υπόθεση, οι οποίοι υπηρετούν σε διαφορετικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, θα πρέπει να κατηγορηθούν για βιασμό. Επί του παρόντος, μόνο τρεις άνδρες έχουν κατηγορηθεί για “σεξουαλικά αδικήματα”.

Το αποφασιστικό ζήτημα στη γαλλική νομοθεσία είναι η ηλικία συγκατάθεσης և η δυνατότητα δίκης

Σύμφωνα με τον Guardian, ο γαλλικός νόμος καθιστά έγκλημα για κάποιον που έχει την εξουσία να κάνει σεξ με ανήλικο κάτω των 18 ετών. Ωστόσο, βάσει του νόμου, προκειμένου να διωχθεί για βιασμό, το θύμα πρέπει να αποδείξει ότι αναγκάστηκε ή απειλήθηκε να παραδοθεί. Διαφορετικά, ο κατηγορούμενος διώκεται μόνο για “σεξουαλική βία”, ένα έγκλημα για το οποίο η μέγιστη ποινή είναι 7 χρόνια. Σε περίπτωση βιασμού, η μέγιστη ποινή είναι 20 έτη.

Το 2018, μετά από διαμαρτυρίες φεμινιστικών οργανώσεων, προτάθηκε να αλλάξει ο νόμος για να ορίσει τη συμφωνία σε 15 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το σεξ με ένα νεότερο άτομο ισοδυναμεί με βιασμό. Ωστόσο, ο νόμος δεν ψηφίστηκε λόγω της έκθεσης της κυβέρνησης που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα οδηγούσε σε «τεκμήριο ενοχής».

Ο “Ili ili” σταμάτησε να παίρνει το φάρμακο τον Ιούλιο του 2010, αποκαλύπτοντας σαφώς τη βία κατά της μητέρας του. Στις 31 Αυγούστου, ο Λέρης υπέβαλε επίσημη καταγγελία στην αστυνομία. Έξι μήνες αργότερα, ξεκίνησε έρευνα για τρεις άντρες που κατηγορούνται για βιασμό στο σπίτι του Πιέρ. Η δράση ili λέει ότι 17 άλλοι βιάστηκαν και δεν έγινε καμία ενέργεια.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, δύο από τους κατηγορούμενους ομολόγησαν ότι είχαν “ομαδικό σεξ” με “και ili” ενώ ήταν σε υπηρεσία φορώντας τη στολή τους. Κάποιος έκανε σεξ στο μπάνιο ενός νοσοκομείου στο Παρίσι, όπου έγινε δεκτός σε άρρωστος, ισχυριζόμενος ότι δεν είδε σημάδια ότι το κορίτσι ήταν ψυχολογικά ευάλωτο ή με άλλο τρόπο.

Τον Μάρτιο του 2011, διορίστηκε δικαστής για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς για βιασμό εναντίον τριών ανδρών. Μετά από οκταετή έρευνα, τον Ιούλιο του 2019, ο δικαστής αποφάσισε να άρει την κατηγορία του βιασμού και να τον αντικαταστήσει με “ανήλικο κάτω των 15 ετών με συμφωνημένο διεισδυτικό σεξ”.

Στο αρχικό στάδιο της έρευνας, υπήρχαν τέσσερις πυροσβέστες που ήταν παρόντες σε έναν από τους φερόμενους βιασμούς για αμέλεια, αλλά οι κατηγορίες αργότερα απορρίφθηκαν.

Όταν έμαθε τα αποτελέσματα της έρευνας το 2019, ο “ili ili” επιχείρησε να αυτοκτονήσει, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς. Η οικογένεια απέρριψε την απόφαση του δικαστή και άσκησε έφεση στο Εφετείο. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η έφεση απορρίφθηκε επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι το “ili ili” είχε συναινέσει στις σεξουαλικές πράξεις. Το λόγο θα δοθεί αύριο από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο έχει την εξουσία να απαλλάσσει αποφάσεις “ili ili” ή “σφραγίδες” που λαμβάνονται από τη δικαιοσύνη.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source