“Η πολιτική αστάθεια θα σύρει τη χώρα σε χάος”

Ο Cafer Gürcafer, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Εργολάβων Κατασκευών (KTİMB), δήλωσε: «Εμείς, ως επιχειρηματικός κόσμος, εμμένουμε επίμονα« πολιτική σταθερότητα ». Η πολιτική παρουσιάζει επίσης επίμονα πολιτική αστάθεια.

Σημειώνοντας ότι ένας αέρας εξομάλυνσης έχει αρχίσει να φυσά με το εμβόλιο στον κόσμο, ο Gürcafer είπε ότι οι χώρες θα επιδείξουν τις δεξιότητές τους σε αυτήν τη διαδικασία και θα προσπαθήσουν να διορθώσουν τις πληγωμένες οικονομίες τους και να οργανώσουν την κοινωνική τους ζωή, και δήλωσε ότι η Βόρεια Κύπρος πρέπει να είναι έτοιμη για αυτό.

Ο Πρόεδρος του KTİMB Gürcafer ήταν ο προσκεκλημένος του Elif Şen Çatal χθες στο Headline πρόγραμμα της Κυπριακής τηλεόρασης. Ο Πρόεδρος Gürcafer σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και αξιολόγησε τις επιπτώσεις της πανδημίας Kovid-19 στην οικονομία.

“Παρακολουθήσαμε θέατρο”

Ο Gürcafer συνέκρινε τις συζητήσεις στη Συνέλευση της Δημοκρατίας την Τρίτη ως “θέατρο”.

«Ως Πλατφόρμα Οικονομικών Οργανισμών, πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση για 4 ώρες την Τρίτη και παρακολουθήσαμε τη συνέλευση στην οθόνη ταυτόχρονα. «Παρακολουθήσαμε σχεδόν το θέατρο στην οθόνη ενώ σκεφτόμασταν τι είδους πρωτοβουλία πρέπει να κάνουμε για να πάρουμε εμβόλια, τι είδους διπλωματία πρέπει να ακολουθήσουμε και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την οικονομία χωρίς να προκαλέσουμε μόλυνση στη χώρα».

Ο Gürcafer είπε: «Τι πρέπει να κάνω κατά τη γνώμη μου. “Θα κλείσουν ακριβώς όπως εκλέγει ο Πάπας στο Βατικανό, και δεν θα φύγουν από το κοινοβούλιο χωρίς να βρουν λύση.”

“Πρόωρες εκλογές σημαίνει κατάρρευση”

“Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι πρόωρες εκλογές”, δήλωσε ο Gürcafer, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές μπορούν να κοστίσουν, και οι βουλευτές μπορούν επίσης να προβλέψουν.

Ο Cafer Gürcafer είπε, «Οι πρόωρες εκλογές σημαίνουν τη σπατάλη της θερινής περιόδου του 2021 για τον τουρισμό, την πτώχευση χιλιάδων επιχειρήσεων και την κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών. Λοιπόν, δεν υπάρχουν 50 βουλευτές που θα σχηματίσουν κυβέρνηση και θα παράγουν λύσεις, οι οποίοι θα μπουν ξανά στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές, υπάρχουν τώρα 50 βουλευτές στο κοινοβούλιο; Αφήστε τους να καθίσουν, αφήστε τους να ξεκουραστούν. Ωστόσο, αν εξακολουθούν να λένε «πρόωρες εκλογές», πρέπει να πάνε στις εκλογές, αλλά και οι 50 βουλευτές στο κοινοβούλιο πρέπει να πάνε στα σπίτια τους και να μην είναι εκπρόσωποι για άλλη μια φορά », είπε.

“Το ποτήρι ξεχειλίζει!”

Επισημαίνοντας ότι ο κόσμος βιώνει μια επιδημική περίοδο και έναν πόλεμο, ο Gürcafer είπε, «Σε αυτό το σημείο, ανησυχούμε για την υγεία, την οικονομία, το βιοπορισμό μας, το μέλλον των παιδιών μας και της χώρας μας. Ενώ υπάρχουν τέτοιες ανησυχίες, οι νομοθέτες πρέπει να βρουν μια λύση. Δεν είναι καιρός να κάνουμε διακρίσεις σε πάρτι, να αναδείξουμε τον εγωισμό. Πρέπει να παραμερίσουν όλες τις διαφορές. “Ακόμα κι αν πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις από την άποψή τους για τον κόσμο, ακόμα κι αν βλάπτει τη ζωή τους ή αντίκειται στις αρχές τους, πρέπει να κάνουν το σωστό για αυτήν τη χώρα.

Ο Gürcafer είπε: «Διαφορετικά, θα ρίξουμε στους δρόμους τόσο ως επιχειρηματικό κόσμο όσο και ως λαό. Θα πάμε στο κοινοβούλιο », προειδοποίησε.

Ο Jafar είναι ο Gürcaf, είπε: «Εμείς ως ΜΚΟ, σε αυτήν την επιδημία, αποφασίσαμε να πάμε στην Τουρκία. Ας μιλήσουμε με το Υπουργείο Υγείας και τον Αντιπρόεδρο που είναι αρμόδιο για την Κύπρο και ας διασφαλίσουμε ότι το εμβόλιο που απαιτείται για τον εμβολιασμό της κοινωνίας μας έρχεται σε μας νωρίτερα. Ομοίως, ζητήσαμε ραντεβού από τον Πρέσβη της ΕΕ. Ας πάρουμε το μερίδιό μας για το εμβόλιο, ας εμβολιαστούμε το συντομότερο δυνατόν, ανοίξτε τις πόρτες μας με ελεγχόμενο τρόπο, ας βλαστήσουμε ξανά τη ζωή. Τι υπάρχει στο κοινοβούλιο ενώ το αντιμετωπίζουμε; Υπερχείλιση γυαλιού.

Αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως απειλή, αλλά η αντίδραση του κοινού, η αντίδραση των ΜΚΟ θα είναι διαφορετική από το συνηθισμένο, αυτή τη φορά θα είναι πολύ σκληρή. “

“Στο σημείο του εμβολιασμού, μπορούμε να μετατρέψουμε τα πλεονεκτήματά μας σε ευκαιρίες”

Ο Gürcafer δήλωσε ότι μπορούν να μετατρέψουν τα πλεονεκτήματα της Βόρειας Κύπρου σε ευκαιρία στο σημείο του εμβολιασμού.

Ο Jafar Gürcaf είναι, “σύμφωνα με τις 80 εκατομμύρια 500 χιλιάδες Δημοκρατία της Τουρκίας, την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και είναι πολύ πιο εύκολο να ενσταλάξουμε αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς. Το καλοκαίρι μπροστά, πρέπει να τονώσουμε τον τουρισμό μας. Υπάρχει επίσης μια επιδημία στη χώρα του τουρίστα, και υπήρξε τραύμα στη χώρα του. Εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να σχεδιάσουν να ξεπεράσουν αυτό το τραύμα με ένα σχέδιο διακοπών. “Εάν εμβολιάσουμε την κοινωνία και κάνουμε έναν κανόνα για τους ανθρώπους που θα έρθουν στη χώρα μας για να έρθουν στη χώρα μας, αυτό θα είναι προς όφελός μας”.

Ο Gürcafer είπε, «Μιλήσαμε επίσης για αυτό με τον Υπουργό Υγείας και τους αξιωματούχους του υπουργείου. Το εμβόλιο είναι το κλειδί. Οι μελλοντικοί άνθρωποι θέλουν τη χώρα στην οποία θα πάνε να είναι ασφαλείς. Θεωρούμε την οικονομία και την υγεία στο σύνολό της, και σχεδιάζοντας από κοινού, κάνουμε προβλέψεις και απαιτήσεις. Για αυτό, φυσικά, πρέπει να φτάσουμε στο εμβόλιο », είπε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Gürcafer δήλωσε ότι η έλλειψη αναγνώρισης της χώρας είναι μειονέκτημα.

Ο Gürcafer είπε, «Έχουμε δύο πόρτες. Είναι η ΕΕ λόγω του καθεστώτος μας στην ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό να επιταχυνθεί αυτό, να ξεκινήσει διπλωματία και πρωτοβουλία όσο το εμβόλιο φτάνει στο νότο. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί πίεση και κοινή γνώμη για αυτό. Δεύτερον, πρέπει να πάμε στην Τουρκία για να το πούμε. Και το ποσό των 100 χιλιάδων από την Τουρκία είναι ένα εμβόλιο που πρέπει να συνεχίσουμε αμέσως. Για αυτό, χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση », είπε.

“Σήμερα υπάρχει ένας πολύ πιο θεσμικός τομέας κατασκευών”

Αξιολογώντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία εν γένει, ο Gürcafer σχολίασε επίσης τις επιπτώσεις στον κατασκευαστικό τομέα ειδικότερα.

Υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε μια πολύ απότομη πτώση στον τομέα το 2007-2008 λόγω της εξάντλησης των προοπτικών λύσης και του αρνητικού αντίκτυπου της υπόθεσης Orams στην ξένη αγορά, με την απόρριψη του σχεδίου Anan, ο Gürcafer είπε, «Υπήρξε μια πολύ σοβαρή ζημιά. Υπάρχει πολύ πιο θεσμική κατασκευαστική βιομηχανία σήμερα. Χάρη σε αυτές τις θεσμικές δομές, ο τομέας επέζησε από αυτήν την κρίση. Κανένα έργο δεν ήταν αδρανές. Τώρα έχουν εμφανιστεί πάνω από 25 χιλιάδες προϊόντα. “Υπάρχει μια αξία, ένα προϊόν που πρόκειται να χτυπήσει την αγορά, πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια τώρα.”

Εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι το παραγόμενο έχει 2 εγχώριους και ξένους καταναλωτές, ο Gürcafer είπε: «Αυτή η χώρα πρέπει να είναι ασφαλής για τους αλλοδαπούς καταναλωτές. Εκείνη τη στιγμή, νέα έργα θα ζουν στη ζωή στον κατασκευαστικό τομέα και 70 υποτομείς που τροφοδοτούνται από αυτόν τον τομέα θα κινητοποιηθούν ξανά », είπε.

Ο Cafer Gürcafer είπε ότι με την αύξηση του ξένου νομίσματος στην εγχώρια αγορά, η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί πάρα πολύ και ότι δεν υπάρχει κρατική δομή που θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων, επομένως, είναι απαραίτητο να μπαίνουμε στις τσέπες των ανθρώπων με κάποια επιχειρήματα.

“Το τρέχον σύστημα εμποδίζει την αποδοτικότητα”

Κάνοντας αξιολογήσεις σχετικά με το προεδρικό σύστημα, ο Cafer Gürcafer είπε: «Δεν λέω απαραίτητα το προεδρικό σύστημα. Με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κοινοβουλευτικό σύστημα, μπορούμε πραγματικά να προχωρήσουμε στη ρύθμιση με πολύ μικρότερο τρόπο ».

Ο Gürcafer είπε, «Για παράδειγμα, εάν ένας αναπληρωτής γίνει υπουργός, πρέπει να χάσει την κοινοβουλευτική του ιδιότητα. Σε αυτήν τη χώρα, πρέπει να κοιτάξουμε πίσω τι κοστίζει η μάχη των βουλευτών με την επιθυμία τους να γίνουν υπουργοί, η προεδρία και ο πρωθυπουργός συζητούν σε αυτήν την κοινωνία. Η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση διαφθοράς εδώ και πολύ καιρό. Δεν υπάρχει κανένα θεσμικό όργανο που δεν παίρνει το μερίδιό του από αυτήν τη διαφθορά. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτήν τη χώρα. Πρέπει να πάρουμε το σύστημα στο σύνολό του και να το αναθεωρήσουμε. Διαφορετικά, στείλτε το πιο πολύτιμο πρόσωπο της χώρας στο κοινοβούλιο, αυτό το σύστημα θα τον καταναλώσει ».

.Source