Η πολυπόθητη επιστροφή των ελληνικών νησιών, η Τουρκία θέλει συνθήκη της Λωζάνης Do-Over | Ελλάδα, πολιτική

ΑΓΚΥΡΑ – Με έντονη ένταση ήδη για τα σχέδια της Τουρκίας για διάτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα ελληνικά νησιά, το ante έχει ενισχυθεί με την Τουρκία να ζητήσει εκ νέου τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 που θέτει τα σύνορα μεταξύ των χωρών για επαναδιαπραγμάτευση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε εδώ και πολύ καιρό ότι θέλει να αποσυρθεί η επιστροφή των ελληνικών νησιών βάσει αυτής της συμφωνίας μετά την τελική ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια ακόμη ντροπιαστική στιγμή για την Τουρκία.

Τώρα – ακόμη και όπως είπε η Τουρκία ότι ήταν ανοιχτό σε διάλογο εάν η Ελλάδα έκανε παραχωρήσεις – ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι η συνθήκη θα πρέπει να επαναληφθεί, προτείνοντας προς όφελος μόνο της χώρας του.

«Με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τους πολέμους που ακολούθησαν, υπήρχαν ορισμένες συνθήκες που δεν είναι σαφείς και ίσως αυτές έθεσαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Ένας από αυτούς είναι η Λωζάνη. Αλλά έχουν περάσει 100 χρόνια, πιστεύω ότι μπορούμε να καθίσουμε για να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε », είπε στην τηλεόραση Kanal 7 της Τουρκίας.

Σε συνέντευξή του στο σταθμό είπε ότι το πρόβλημα μεταξύ των χωρών ήταν ευθύνη της Ελλάδας, παρόλο που η Τουρκία είχε υπογράψει ναυτική συμφωνία με τη Λιβύη που διαιρεί τις θάλασσες μεταξύ τους, διεκδικώντας νερά στα ελληνικά νησιά.

«Αν δείτε τι υποστηρίζει η Ελλάδα, είναι σαν να μας παγιδεύει στις ακτές μας. Με τη βοήθεια του Θεού, θα εγκαταλείψουν τα λάθη τους το συντομότερο δυνατό », είπε, δείχνοντας ότι ενώ η Τουρκία δεν θα παραβιάσει τα χερσαία σύνορα δεν θέλει θαλάσσια σύνορα.

Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας από το διάστημα έως την Γαλάζια Πατρίδα – μια μεγάλη περιοχή στη Μεσόγειο πάνω από την οποία η Τουρκία πιστεύει ότι πρέπει να ασκήσει επιρροή, σημείωσε η Καθημερινή.

«Χτίζουμε μια ισχυρή αποτρεπτική υποδομή. Ως μέρος του στόχου μας να γίνουμε μια χώρα με γνώμονα την τεχνολογία, από την Γαλάζια Πατρίδα έως τον κυβερνοχώρο και το διάστημα, θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε κάθε τομέα », είπε.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές συνομιλίες που ξέσπασαν το 2016, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις προκλήσεις – τις οποίες η Τουρκία κατηγόρησε για την Ελλάδα.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι η Ελλάδα «φοβάται» τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Ένα προηγούμενο σετ γύρου για την Άγκυρα – όχι την Αθήνα – για να συζητήσει τα όρια στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο ακυρώθηκε από τον Ερντογάν αφού η Ελλάδα έκανε μια θαλάσσια συμφωνία με την Αίγυπτο.

Αναφερόμενος στην προοπτική διερευνητικών επαφών και στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ο Akar είπε: «Λέμε« ναι »σε όλα αυτά, αλλά η ελληνική πλευρά δεν είναι πρόθυμη (να συμμετάσχει σε συνομιλίες). Γιατί; Επειδή είναι απρόθυμοι, φοβούνται. Γιατί φοβούνται; Επειδή δεν έχουν δίκιο. Έχουμε δίκιο, και γι ‘αυτό είμαστε (πολύ) δυνατοί γι’ αυτούς », σε μια άλλη χλεύη.

Όπως ο Ερντογάν και ο Ντονμέζ, κατηγόρησε την Ελλάδα. «Γιατί το κάνουν αυτό; Επειδή δεν βασίζονται στον εαυτό τους, αλλά σε εκείνους (που στέκονται πίσω τους), είπε σε σχέση με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης της χώρας.

“Αλλά δεν πρέπει να επενδύσουν τόση ελπίδα σε αυτά”, πρόσθεσε αφού αυτό είχε ήδη επιβεβαιωθεί όταν οι ηγέτες της ΕΕ σε συνάντηση 10-11 Δεκεμβρίου, απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τον Ερντογάν, υποστήριξαν το αίτημα της Ελλάδας για κυρώσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2021

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου δήλωσε ότι τα σχέδια της Τουρκίας να συνεχίσουν το κυνήγι πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ελληνικά ύδατα, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, όπου το ναυτικό των ΗΠΑ έχει βάση στον κόλπο της Σούδας, έδειξε ότι δεν θα υποχωρήσει αφού ο Ερντογάν είπε ότι τυχόν κυρώσεις θα ήταν άσκοπες και δεν θα σταματήσουν αυτόν.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, σηκώσαμε τη σημαία μας με τους Oruc Reis, Barbaros και Yavuz, και δείξαμε ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί στην περιοχή που δεν μας εμπλέκει», δήλωσε ο Cavusoglu σε συνάντηση αξιολόγησης εξωτερικής πολιτικής για το 2020 στην Άγκυρα.

«Δείξαμε στους εχθρούς μας και στους φίλους μας αυτό που είμαστε ικανοί», είπε, ανέφερε η εφημερίδα στην αναφορά του σε τουρκικά ερευνητικά σκάφη ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας της ήδη από την Κύπρο.

Ο Akar προειδοποίησε την Ελλάδα ότι ενισχύοντας το οπλοστάσιό της, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35, των ΗΠΑ, αρνήθηκε την Τουρκία να αγοράσει ένα ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400 που δεν προσέφερε προστασία.

«Μπορείτε να αγοράσετε όσα αεροσκάφη, υποβρύχια και πλοία θέλετε. δεν θα είναι αρκετό », είπε, η Ελλάδα αγοράζει επίσης γαλλικά μαχητικά Rafale και σχεδιάζει να αποκτήσει γαλλικές φρεγάτες για να προσθέσει στο στόλο των πολεμικών πλοίων.

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει 233 αμερικανικά F-16 στα 154 της Ελλάδας, καθώς και δεκάδες Γάλλοι Mirages και οι Rafales που θα αρχίσουν να φτάνουν το 202, η Γαλλία και η Γερμανία συνεχίζουν να οπλίζουν την Τουρκία ενώ υποστηρίζουν την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, ένα Προεδρικό διάταγμα που κλείνει τους κόλπους και σχεδιάζει ευθείες γραμμές στο Ιόνιο Πέλαγος και γύρω από τα νησιά εκεί μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου τέθηκε σε ισχύ μέσω της δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως απαραίτητο βήμα στη διαδικασία επέκτασης των δυτικών χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει επίσης τη διεύρυνση των ορίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από έξι σε 12 μίλια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το διάταγμα εκδόθηκε βάσει νόμου που επικυρώνει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, εκτός εάν επικαλεστεί υπέρ της.

«Το Προεδρικό Διάταγμα τονίζει ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα, όπως απορρέει από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αντικατοπτρίζει το διεθνές εθιμικό δίκαιο», πρόσθεσε.

.Source