Η Πορτογαλία έχει περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί εν μέσω πανδημίας

Μια μελέτη της Pordata αποκάλυψε ότι η Πορτογαλία έχει βελτιωθεί «με συνέπεια» στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, την εγκατάλειψη του σχολείου και τους δείκτες μακροχρόνιας ανεργίας. Ωστόσο, εξακολουθεί να έχει χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μεγαλύτερη ανισότητα.

ο μελέτη από την Pordata αποκάλυψε ότι η Πορτογαλία έχει 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή δύο στους δέκα κατοίκους, που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η διευθύντρια της Pordata, Luisa Loura, δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Diario de Noticias ότι ήταν σημαντικό να παρακολουθούνται αυτοί οι δείκτες, σε μια εποχή που η Πορτογαλία αντιμετωπίζει κρίση υγείας, αλλά και οικονομική και κοινωνική κρίση.

«Δεν χρειάζεται να κάνουμε futurology για να συνειδητοποιήσουμε ότι ο δείκτης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού θα επιδεινωθεί», είπε στο Diario de Noticias. «Θα υπάρξουν νέα περιθώρια, δεδομένης της κρίσης που βιώνουμε, η οποία θα παραμείνει στο περιθώριο, αλλά σε μια μεταβατική κατάσταση επειδή θα έχουν ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης».

Ο Λούρο επισήμανε επαγγελματίες του πολιτισμού, οι οποίοι έχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, αλλά τιμωρούνται σοβαρά από την πανδημία.

Τα στοιχεία, βάσει πληροφοριών της Eurostat, δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν 91 εκατομμύρια άτομα (21%) σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και περισσότερα από δύο εκατομμύρια (22% του πληθυσμού) βρίσκονται στην Πορτογαλία, τα οποία ακόμη ξεπέρασε τον στόχο μείωσης της φτώχειας που τέθηκε για το 2020 το 2017.

Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό είναι η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβενία ​​και η Φινλανδία (λιγότερο από 12%). Υπάρχουν κράτη που έχουν δει τα επίπεδα φτώχειας να αυξάνονται από το 2008, όπως η Ισπανία, η Σουηδία, οι Κάτω Χώρες, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Μάλτα και η Κύπρος.

Source