Η Πορτογαλία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από τη Γερμανία

Η Λισαβόνα την Παρασκευή ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Βερολίνο – έναν ρόλο που υπόσχεται να είναι απαιτητικός κατά τη διάρκεια μηνών που πιθανότατα θα κυριαρχείται από την κρίση του κοροναϊού.

Με την κυκλοφορία του σχεδίου αποκατάστασης μετά το COVID και τη σύναψη της συμφωνίας μετά το Brexit μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, η γερμανική προεδρία τερμάτισε το όριό της με αρκετές επιτυχίες αφήνοντας την Πορτογαλία με μεγάλα παπούτσια για να γεμίσει.

“Είναι καιρός να αναλάβουμε δράση, να θέσουμε στο έδαφος τα μέσα με τα οποία έχουμε αποκτήσει: το σχέδιο εμβολιασμού σε ευρωπαϊκή κλίμακα και τα εθνικά σχέδια αποκατάστασης”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα στην ιταλική εβδομαδιαία εσπρέσο.

Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ursula von der Leyen, η Λισαβόνα θα πρέπει να συνεχίσει να συντονίζει τα μέτρα υγείας των εθνών της ΕΕ των 27, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν δείξει μια διαχωρισμένη αλυσιδωτή αντίδραση σε κάθε κύμα πανδημίας.

Αφού η γερμανική προεδρία ξεπέρασε τα βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στον προϋπολογισμό του μπλοκ στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, οι Πορτογάλοι θα επιβλέψουν τώρα την εφαρμογή ενός τεράστιου σχεδίου ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούμενο από ένα άνευ προηγουμένου κοινό δάνειο.

Η Προεδρία πρέπει πρώτα να προσαρμόσει διάφορα εθνικά σχέδια ανάκαμψης τα οποία, σύμφωνα με τη Λισαβόνα, θα πρέπει να προωθήσουν “μια οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη που θα καθοδηγείται από το κλίμα και τις ψηφιακές μεταβάσεις”.

Μια «κοινωνική σύνοδος κορυφής» τον Μάιο

Προκειμένου να «εγγυηθεί ότι αυτή η διπλή μετάβαση είναι μια ευκαιρία για όλους», η Πορτογαλία θέλει να οργανώσει μια «κοινωνική σύνοδο κορυφής» στις 7 και 8 Μαΐου στο Πόρτο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Εάν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας, αυτή η προσωπική συνάντηση, ελπίζει η Πορτογαλία, θα οδηγήσει τα κράτη μέλη να δεσμευτούν να αναπτύξουν τα κοινωνικά δικαιώματα των Ευρωπαίων.

Στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης της πορτογαλικής Προεδρίας, η κοινωνική διάσκεψη κορυφής θα ακολουθήσει μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ινδίας, επίσης στο Πόρτο, με στόχο μια άλλη προτεραιότητα για τη Λισαβόνα – μια δέσμευση για την «ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ.

Για την Πορτογαλία, αυτή η συνάντηση μεταξύ των ευρωπαίων αρχηγών και του πρωθυπουργού της Ινδίας Narendra Modi θα αποτελέσει απόδειξη της φιλοδοξίας της ΕΕ των 27 να διαφοροποιήσουν τους εμπορικούς τους εταίρους, δεδομένου του σκηνικού αυξημένης αντιπαλότητας μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η πορτογαλική Προεδρία θα μπορούσε να επωφεληθεί από την άφιξη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, καθώς η κυβέρνησή του υπόσχεται να είναι λιγότερο εχθρική προς την ΕΕ από ό, τι ο Ντόναλντ Τραμπ – αυτό θα τεθεί σε δοκιμή μετά την συμφωνία της ΕΕ και της Κίνας την Τετάρτη ” κατ ‘αρχήν “στις επενδύσεις.

Πέραν αυτών των προκλήσεων, η Λισαβόνα θα πρέπει επίσης να υποστηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών που συνήφθη μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου που πλαισιώνει τις εμπορικές τους σχέσεις μετά το Brexit.

Προσθέστε σε αυτό το ακανθώδες ζήτημα της προώθησης του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση που παρουσίασε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο και το οποίο χωρίζει βαθιά τις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κύπρος, και χώρες εχθρικές για την υποδοχή μεταναστών όπως η Πολωνία και την Ουγγαρία, η Λισαβόνα δεν έχει εύκολη στιγμή στα χέρια της.

.Source