“Η Προεδρία και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν επείγουσα πρωτοβουλία σε αυτό το θέμα” – Kıbrıs Haberci

Ο αναπληρωτής της HP Kudret Ozersay, Ηνωμένο Βασίλειο, εφιστώντας την προσοχή στη συμφωνημένη εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ “είναι σημαντική η Τουρκία πόση οικονομική υποστήριξη μπορεί να παράσχει την υποστήριξη που πρέπει να δοθεί στην εξεύρεση διεθνών αγορών με το Λονδίνο να δημιουργήσει μια ειδική σχέση από την ΕΕ ακριβώς όπως και ακόμη περισσότερο είναι ζωτικής σημασίας », είπε.

Η δήλωση του Özersay έχει ως εξής:

“Το Ηνωμένο Βασίλειο με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ΕΕ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συνάψει νέα εμπορική συμφωνία με την Τουρκία μετά το Λονδίνο. Αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες διεθνούς αγοράς για τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας, εάν μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε και να τα εφαρμόσουμε. Η Προεδρία και η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να λάβουν μέτρα σε αυτό το θέμα. οικονομική υποστήριξη για την Τουρκία που θα δοθεί από (για επενδύσεις και όχι για τρέχουσες δαπάνες) Πόσο σημαντικό εάν η ΕΕ να υποστηρίξει τουλάχιστον μπορεί να παράσχει στην εξεύρεση διεθνών αγορών με το Λονδίνο να δημιουργήσει μια ειδική σχέση είναι εξίσου ή ακόμα πιο ζωτικής σημασίας, ειδικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι πηγαίνουμε.

Σύμφωνα με τις νέες εμπορικές συμφωνίες προϊόντα που παράγονται στην Τουρκία και τα οποία ενδέχεται να υποστούν ευκολία στη βρετανική αγορά; Εάν μπορεί να υπάρχει πλεονέκτημα όσον αφορά τα προϊόντα που παράγονται στην ΤΔΒΚ, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας εισέρχονται στη βρετανική αγορά υπό παρόμοιες συνθήκες; Ενθάρρυνε ακόμη και να είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών στο πλαίσιο αποφάσεων του δικαστηρίου της ΕΕ, το οποίο δεν θα συνδέεται πλέον με την Τουρκία για να κάνουν οι Τουρκοκύπριοι μια εμπορική πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης; Αυτές είναι δυνατότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως και σοβαρά. Το ζήτημα της αναζήτησης χρημάτων για την πληρωμή των μισθών κατά την επίσκεψη στην Άγκυρα ήταν φυσικά σημαντικό, αλλά αν είχε αντιμετωπιστεί μόνο αυτό το ζήτημα, δεν είναι ακόμη πολύ αργά.

Με την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ (ATAD) το 1994, η είσοδος των προϊόντων μας στη βρετανική αγορά ήταν πολύ περίπλοκη και επιβλήθηκε εμπάργκο. Από τώρα και στο εξής, αυτές οι δικαστικές αποφάσεις δεν θα είναι δεσμευτικές για το Ηνωμένο Βασίλειο για επιχειρηματικές συναλλαγές. Αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για εμάς, και η ATAD δεν θα εγκριθεί όσον αφορά τις διαφορές στη νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Τόσο αυτές οι εξελίξεις όσο και η εμπορική συμφωνία της Τουρκίας με το Λονδίνο για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πράξη του ανοίγματος των Τουρκοκυπρίων να είναι σε θέση να παραμείνει στο πλαίσιο των Βρετανών, αλλά όχι του ειρηνιστή που φωνάζει αγόρι. Δεν κλαίω επίσης, τόσο άμεσα όσο και μέσω του κινήματος με λύσεις, λέω, ας πάρουμε αυτό το ζήτημα με Βρετανούς αξιωματούχους μέσω της Τουρκίας.

Πριν από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, έκανα τη γνώμη μου συγκεκριμένη και την κοινοποίησα στο κοινό. Τόνισα ότι ο πρόεδρος πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να είναι κάποιος που πρέπει να λάβει μέτρα σε αυτό το θέμα. Λαμβάνοντας υπόψη το όφελος της κοινωνίας, τόσο η Προεδρία όσο και η κυβέρνηση πρέπει να λάβουν υπόψη αυτό το ζήτημα και να λάβουν μέτρα χωρίς καθυστέρηση. Ένιωσα την ανάγκη να τονίσω για άλλη μια φορά τις τελευταίες εξελίξεις. “

Η φωνή του νησιού

Source