Η πρόοδος στις παγκόσμιες αγορές την τελευταία εβδομάδα του έτους είναι «θετική»

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο άνοιξε χθες μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, έκλεισε την ημέρα με άνοδο. Ο δείκτης Dow Jones αυξήθηκε 0,68%, ο δείκτης S&P 500 0,87% και ο δείκτης Nasdaq αυξήθηκαν 0,74%, σπάζοντας τα ρεκόρ κλεισίματος.

Νέος τύπος Κορωνοϊός Με την εξάλειψη των αβεβαιοτήτων σχετικά με το πακέτο στήριξης σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας, παρατηρήθηκε ότι οι αγορές στο χρηματιστήριο ενισχύθηκαν, ενώ ο δείκτης δολαρίου ήταν ισορροπημένος ακριβώς πάνω από αυτό το επίπεδο με αγορές αντίδρασης από το 90, όπου μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

ΠΑΚΕΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ TRUMP ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η έκκληση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση της βοήθειας 600 $ σε μετρητά στο πακέτο στήριξης σε 2.000 $ απαντήθηκε επίσης στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο για την αύξηση της ενίσχυσης σε μετρητά στα 2.000 δολάρια με 275 ψήφους σε 134, ενώ το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2021, το οποίο στο παρελθόν βέτο είχε αρνηθεί ο Τραμπ, επιβεβαιώθηκε από περισσότερους από 2 στους 3 και το έστειλε στη Γερουσία . Εάν το νομοσχέδιο γίνει δεκτό στη Γερουσία με πλειοψηφία άνω των 3 στα 3, θα γίνει νόμος και θα καταγραφεί ως το «πρώτο νομοσχέδιο που θα υπερβεί την εξουσία βέτο» κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ.

Από την ευρωπαϊκή πλευρά, η συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που θα καθορίσει τις εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit έγινε αποδεκτή ομόφωνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από την άλλη πλευρά, αναμένεται να υπογραφεί σήμερα η Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Τουρκίας με το Ηνωμένο Βασίλειο (ΣΕΣ). Ο υπουργός Εμπορίου Ruhsar Pekcan, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ένα νέο πλαίσιο για τις εμπορικές σχέσεις σχετικά με τη STA, “και στην Τουρκία, καθώς και το πιο σημαντικό εμπόριο ξεκινά μια νέα εποχή για να κερδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως αμοιβαίο εταίρο μας.” χρησιμοποίησε την έκφραση.

Με αυτές τις εξελίξεις, ο δείκτης DAX στη Γερμανία, ο οποίος άρχισε να διαπραγματεύεται μετά τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, εκτός της Αγγλίας, κέρδισε 1,49% και ο δείκτης CAC 40 στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 1,20%. Η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου, από την άλλη πλευρά, συνέχισε την ανοδική της τάση και έφτασε τα 1,2240.

Σήμερα, φαίνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού στις ασιατικές αγορές αυξάνονται παράλληλα με την υποτίμηση του δολαρίου. Η τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου Brent είναι 51,2 $ με αύξηση 0,5% και η τιμή του χρυσού είναι 1,877 $ με ασφάλιστρο 0,2%. Κοντά στο κλείσιμο, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 2,7% στην Ιαπωνία και ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα αυξήθηκε κατά 0,1%, ενώ ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης μειώθηκε 0,2% στην Κίνα.

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ BIST 100 ΣΥΝΕΧΕΙ ΕΓΓΡΑΦΑ

Ο εγχώριος δείκτης BIST 100, ο οποίος υποστηρίχθηκε από την πτωτική τάση των συναλλαγματικών ισοτιμιών χθες, συνέχισε να καταγράφει. Ενώ ο δείκτης BIST 100 ολοκλήρωσε την ημέρα στις 1.439,29 μονάδες με αύξηση 0,93 τοις εκατό, έκλεισε την ημέρα στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και έφερε το ρεκόρ του υψηλότερου επιπέδου σε 1.442.79 μονάδες.

Το δολάριο / TL, το οποίο σημείωσε χθες το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Σεπτεμβρίου στις 7,4075, έκλεισε την ημέρα στα 7,4475 με μείωση 1,87% σε σύγκριση με το προηγούμενο κλείσιμο. Το δολάριο / TL διαπραγματεύεται στο επίπεδο των 7,4540 στο άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς σήμερα.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι ο αντίκτυπος του σταδίου θα υπογραφεί μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας σημειώνοντας ότι η αγορά μετοχών και τομεακής δύναμης θα συμβάλει στη συνέχιση του ρεκόρ του δείκτη BIST 100, είπε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα σήμερα.

Αναφέροντας ότι η ημερήσια διάταξη δεδομένων στο εξωτερικό είναι ήρεμη και ότι ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης θα ακολουθηθεί στο εσωτερικό, οι αναλυτές σημείωσαν ότι ο δείκτης BIST 100 βρίσκεται τεχνικά στη θέση αντίστασης 1.440 και 1.455, ενώ 1.390 σημεία βρίσκονται στη θέση στήριξης.

Τα δεδομένα που πρέπει να ακολουθηθούν σήμερα στις αγορές είναι τα εξής:

13.00 – Τουρκία, τα στοιχεία του τραπεζικού τομέα τον Νοέμβριο

Πηγή: ΑΑ

.Source