Η πρόταση του Υπουργού Akar για το «Κρητικό μοντέλο» για τάση S-400 με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ έκανε δήλωση σε δημοσιογράφους και πρότεινε ένα “κρητικό μοντέλο” για την ένταση S-400 με τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Ακάρ είπε, “Θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για το είδος του μοντέλου που χρησιμοποιείται στα S-300 στην Κρήτη.”

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε δήλωση προς τους δημοσιογράφους Χουλούσι Ακάρ, εκτιμήθηκε ότι η αγορά της Τουρκίας από το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία αξιολογήθηκε λόγω της έντασης που βίωσαν οι ΗΠΑ.

Ο Akar, δίνοντας ένα παράδειγμα των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-300 που έχει η Ελλάδα στην Κρήτη, τόνισε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έγιναν μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και αργότερα εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ είχαν ακόμη όπλα σοβιετικής εποχής.

Ο Akar είπε, “Αυτά τα όπλα διατηρούνται επίσης στο σύστημα εντός του ΝΑΤΟ. Θα το ανοίξουμε για διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως ένα μοντέλο χρησιμοποιείται στα S-300 στην Κρήτη.”

Στις ειδήσεις που απεικονίστηκαν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα δοκίμασε τα ρωσικά συστήματα άμυνας S-300 και πυραύλων στην περιοχή πυροβολισμού της Κρήτης.

Η ιστορία των s-300 στην Κρήτη και το κρητικό μοντέλο

Τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300 που χρησιμοποίησε η Ελλάδα στο νησί της Κρήτης της Μεσογείου αγοράστηκαν στην πραγματικότητα από τη Νότια Κύπρο το 1997 από τη Ρωσία.

Μετά την κρίση του Kardak και τις επακόλουθες εξελίξεις, η Νότια Κύπρος, η οποία ήθελε να εξισορροπήσει την αεροπορική υπεροχή των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων (TSK) στην περιοχή, συμφώνησε να αγοράσει συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300 από τη Ρωσία.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Τουρκίας και Βόρειας Κύπρου, η Κύπρος έδειξε έντονη ανταπόκριση στα συστήματα S-300 για την πρόληψη της επίθεσης και προειδοποίησε ότι το σύστημα πυραύλων θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί. Ο Πρόεδρος της Βόρειας Κύπρου, Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι το Κλειστό Βαρόσα θα μπορούσε να ανοίξει ενόψει των εξελίξεων.

Εκείνη την εποχή τα νέα στα μέσα ενημέρωσης Τουρκία, Τούρκοι πιλότοι F-16 για εκπαίδευση για την καταστροφή του S-300 φέρεται να είχαν συμμετάσχει σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ισραήλ.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν στην αγορά της Νότιας Κύπρου των S-300, η ​​Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε μια δήλωση ότι η αύξηση της έντασης θα επηρέαζε αρνητικά τη διαδικασία ένταξης της Νότιας Κύπρου.

Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις, η Νότια Κύπρος αποφάσισε να αφαιρέσει τα S-300 από το νησί και να τα μεταφέρει στο ελληνικό νησί της Κρήτης το 1998. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα έδωσε εναλλακτικά όπλα στη Νότια Κύπρο. Η διοίκηση της Αθήνας, η οποία μίσθωσε τα όπλα μέχρι το 2007, το αγόρασε εντελώς το 2007.

Τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300, τα οποία ήταν αδράνεια στο νησί της Κρήτης για 15 χρόνια, δοκιμάστηκαν από την Ελλάδα για πρώτη φορά το 2013 σε μια άσκηση. Παρόλο που ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα ενεργοποίησε τα συστήματα για να επιτρέψει στα ισραηλινά αεροσκάφη να εκπαιδεύονται εναντίον των S-300 σε μεταγενέστερες ημερομηνίες, τα μέρη αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς άσκησης, δηλώνοντας ότι αυτό ήταν αντίθετο στη συμφωνία με τη Ρωσία.

S-300 σε 3 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία για να πάρει τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία επικρίθηκε, το οποίο είναι μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και τα ρωσικά S-300 της Σλοβακίας.

η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξε τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300, η ​​προηγούμενη έκδοση των συστημάτων S-400 από τη Ρωσία σχεδιάζει να λάβει. Το σύστημα S-300, που ξεκίνησε από την ξηρά στον αέρα, χρησιμοποιείται από το 1978. Πολλές χώρες, όπως η Κίνα, το Καζακστάν, το Ιράν, η Συρία και η Βενεζουέλα, αγόρασαν τα συστήματα S-300 από τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα από τη Ρωσία.

Θεωρείται ως η προηγούμενη έκδοση των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, τα S-300 βρίσκονται σήμερα σε πολλές χώρες, μερικές από τις οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. (Σπούτνικ)

9/2/2021

Source