Η πρόταση του Ercan κατά του Maraş περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη

Το «κλειστό» Varosha, το οποίο έκλεισε από το καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο, μερικά από τα οποία άνοιξαν μονομερώς από την τουρκοκυπριακή πλευρά και όπου οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν μερικώς σε ορισμένες ώρες από τον Οκτώβριο, συνεχίζει να σηματοδοτεί το έτος 2020. Αναφέρθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στο Νότο αξιολόγησε την πρόταση για άνοιγμα του Αεροδρομίου Ερτσάν υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ σε αντάλλαγμα για το άνοιγμα του Βαρόσα υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Νικολάου Στέλια από την εφημερίδα Duvar, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που απεικονίζονται στα ελληνικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η ελληνοκυπριακή πλευρά σχεδιάζει να προχωρήσει μπροστά από το νέο Varosha της τουρκικής πλευράς μπροστά από την ανεπίσημη σύνοδο κορυφής της Κύπρου 5 + 1 που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2021. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία χειρίζεται το ζήτημα του Marash στο πλαίσιο του Confidence Creative Measures (GYÖ), στοχεύει στην αναβίωση μιας ιδέας που βρίσκεται στην ατζέντα του Κυπριακού από τη δεκαετία του 1990.

Όρος «ΟΗΕ αντί της τουρκικής διοίκησης»

Σύμφωνα με αυτόν τον ισχυρισμό, που μέχρι τώρα δεν έχει απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, το σχέδιο ανοίγματος του αεροδρομίου Ercan σε διεθνείς πτήσεις υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη με αντάλλαγμα το άνοιγμα της Βαρόσα στους πρώην κατοίκους της υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο του σχεδίου της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία συνδέει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ που βρίσκεται σε εξέλιξη την κατασκευή νέου αεροδρομίου Ercan, η Λάρνακα και η Πάφος Havalimanları’yl μαζί με την Κύπρο θα έχουν την κατάσταση ενός τρίτου αεροδρομίου στον κόσμο που συνδέεται. Η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να φέρει το σχέδιο στην ημερήσια διάταξη, υπό την προϋπόθεση ότι ο Maraş είναι ανοιχτός για μη στρατιωτική χρήση υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ αντί της τουρκικής διοίκησης.

«Εξετάζονται τεχνικές λεπτομέρειες»

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα νότια της Λευκωσίας, η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη εργάστηκε σκληρά για αυτό το σχέδιο, εξετάζοντας τεχνικές λεπτομέρειες, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Το ζήτημα του ανοίγματος της Ercan σε διεθνείς πτήσεις αντιμετωπίζεται ειδικά στο πλαίσιο της γραμμής FIR (περιοχή πληροφοριών πτήσεων), η οποία είναι ένα περίπλοκο ζήτημα στην Κύπρο.

133568477_608686443272161_8378718796777045285_n.jpg

.Source