Η πύλη εμβολίων της Κύπρου καταρρέει: Ο υπουργός αναφέρει ότι 20.000 χρήστες αγωνίζονται για επιλογές εμβολίου ανά δευτερόλεπτο

Είκοσι χιλιάδες χρήστες αγωνίζονται να πάρουν το εμβόλιο επιλογής τους μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Αυτό προκαλεί το σφάλμα της πύλης εμβολιασμού, εξηγεί ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, σε συνέντευξή του στο Cyprus Mail.

Με άλλα λόγια, δεν είναι ο αριθμός των ατόμων που κάνουν κράτηση εφαρμογών που καταστρέφουν την πύλη, αλλά ο αριθμός των ατόμων που συνδέονται ταυτόχρονα απελπισμένοι να αποκτήσουν το εμβόλιο επιλογής τους. Η ανακοίνωση από τη Δανία την Πέμπτη ότι σταμάτησε εντελώς τη διάθεση του εμβολίου AstraZeneca έχει επιδεινώσει την κατάσταση.

Την Παρασκευή το πρωί, μέσα σε ένα λεπτό, κρατήθηκαν 5.060 εμβόλια Pfizer και μόνο 1.362 από το AstraZeneca. Έχει αναληφθεί δράση για να αποφευχθεί η συντριβή της πύλης στο μέλλον, δήλωσε ο υπουργός.

«Η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται αρκετά μεγάλο αριθμό αιτημάτων ραντεβού. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 50.000 ραντεβού ανά ημέρα, που είναι ένας καλός αριθμός – αυτό είναι πάνω από 24 ώρες. Στη συνέχεια, συμφωνήσαμε να αυξήσουμε αυτό το ποσό σε 150.000, που είναι ένας πολύ θεωρητικός αριθμός, διότι δεν θα έχετε ποτέ 150.000 ραντεβού την ημέρα, δήλωσε ο Υπουργός.

«Αυτό που συνέβη είναι ότι, λόγω των ανησυχιών σχετικά με το εμβόλιο AstraZeneca, όλοι θέλουν να κάνουν κράτηση για το προτιμώμενο, το Pfizer ή οποιαδήποτε από τις τέσσερις επιλογές. Οπότε όλοι συνδέονται ακριβώς όπως η πύλη ανοίγει στις 7:30 και στη συνέχεια όλοι ανταγωνίζονται σαν να είναι ένα παιχνίδι υπολογιστή για να κλείσετε ραντεβού με το εμβόλιο που θέλουν. Επομένως, είναι διαφορετικό να έχουμε 100.000 ραντεβού την ημέρα έναντι 20.000 χρηστών να πολεμούν ο ένας τον άλλον για να κάνουν κράτηση για το ίδιο εμβόλιο μέσα σε ένα δευτερόλεπτο ή χιλιάδες περισσότερα μέσα στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα », επεσήμανε ο Κοκκίνος.

Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα εκείνων που δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή.

«Αυτό εγείρει ένα άλλο ζήτημα. Δώσαμε το δικαίωμα σε άτομα που δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή για να εμπιστεύονται ή να μεταβιβάζουν μια κράτηση ραντεβού στην πύλη σε άλλο μέλος της οικογένειας, φίλο, τον οικογενειακό γιατρό ή οποιονδήποτε. Δεν περιμέναμε να γίνει κατάχρηση αυτής της αντιπροσωπείας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μεταβιβάζουν την κράτησή τους σε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων. Με άλλα λόγια, αν είναι η σειρά μου, και δικαιούμαι να κλείσω ένα εμβόλιο σήμερα, ζητώ από τον γιο μου, την κόρη μου, τη γυναίκα μου, τον οικογενειακό γιατρό μου, να παλέψει για να μου πάρει την επιλογή εμβολίου που θέλω ταυτόχρονα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, για παράδειγμα, την Πέμπτη, είχαμε 20.000 υποψηφίους για να κλείσουμε ραντεβού. Αλλά είχαμε 120.000 χρήστες που αγωνίζονται να κλείσουν ένα από αυτά τα ραντεβού », είπε ο Υπουργός.

Το σύστημα προορίζεται να χειριστεί 317 αιτήσεις ανά δευτερόλεπτο για το ίδιο εμβόλιο, το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά επαρκές, συνέχισε ο υπουργός. «Με τα χιλιάδες αιτήματα ανά δευτερόλεπτο, η πλατφόρμα έγινε πολύ αργή και έπρεπε να την καταργήσουμε. Αν χτίσετε μια γέφυρα που θα φιλοξενήσει, ας πούμε, 10.000 αυτοκίνητα την ημέρα, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η γέφυρα έχει σχεδιαστεί για να αντέχει 10.000 αυτοκίνητα μέσα σε ένα λεπτό », είπε ο Κόκκινος.

Το υπουργείο έχει αλλάξει τους κανόνες για την ανάθεση κρατήσεων, έτσι ώστε μόνο ένα καθορισμένο άτομο να μπορεί να κάνει κράτηση κάθε φορά. Κάθε χρήστης μπορεί να ορίσει ένα συγκεκριμένο άτομο και μόνο αυτό το άτομο θα μπορεί να συνδεθεί στην πύλη.

“Πρέπει να είναι σαφές: Η απόδοση και η τεχνική λειτουργικότητα του συστήματος έχει σχεδιαστεί δεν είναι τεχνικό πρόβλημα. Πρόκειται για μια τεχνική πρόκληση που προκύπτει από τη συνάφεια των πολλαπλών χρηστών που αγωνίζονται για το ίδιο πράγμα ταυτόχρονα », σημείωσε ο υπουργός.

Αυτό που είναι σημαντικό, τόνισε ο Κόκκινος, είναι να εμβολιαστούν. «Η καθυστέρηση σημαίνει απλώς ότι θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να μολυνθείτε. Ας κάνουμε τα μαθηματικά. Ας πούμε ότι καθυστερώ τον εμβολιασμό. Θα έπρεπε να περιμένω μέχρι να έρθει και πάλι η σειρά μου και θα μπορούσα να κάνω εμβολιασμό Pfizer μετά από 100 ημέρες, επειδή πρέπει να δώσετε την ευκαιρία σε όλους. Έτσι, εάν έχουμε 600 περιστατικά την ημέρα, αυτό σημαίνει μέσα στις επόμενες 100 ημέρες, θα έχουμε περίπου 60.000 άτομα που έχουν διαγνωστεί θετικά.

Θέλετε λοιπόν να είστε ένα από τα 10 άτομα που θα μολυνθούν τις επόμενες 100 ημέρες; Ή μήπως θέλετε να κάνετε τον εμβολιασμό Astra Zeneca για τον οποίο οι πιθανότητες είναι μικρότερες από ένα στα εκατομμύρια για κάποιο σχετικό πρόβλημα υγείας; ” Ρώτησε ο Κόκκινος. Σημείωσε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τέσσερα εκατομμύρια άτομα έχουν εμβολιαστεί με το Astra Zeneca.

«Οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι χωρίς εμβολιασμό. είναι καλύτερο να το κάνετε χωρίς καθυστέρηση », καταλήγει.

Source