Η σημερινή Τουρκία είναι διαφορετική από το 2000 ή το 2016, λέει ο Έλληνας FM Dendias

Η Τουρκία δεν είναι ούτε η χώρα των αρχών της δεκαετίας του 2000 που προωθούσε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες ούτε εκείνη που συμμετείχε σε διερευνητικές επαφές το 2016, ανέφερε η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή.

Αλλά κανένας εκτός από την Άγκυρα δεν μπορεί να αποφασίσει «μια νέα αλλαγή πορείας εκ μέρους της», δήλωσε ο Ντέντιας στην εφημερίδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu και ο Έλληνας ομόλογός του Dendias συμφώνησαν τον Οκτώβριο του 2020 να διεξαγάγουν διερευνητικές συνομιλίες για μια σειρά για πόρους υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Dendias σημείωσε ότι η μονομερής αλλαγή της ημερήσιας διάταξης των διερευνητικών συνομιλιών σήμαινε «μια απόπειρα υπονόμευσης» αυτών των επαφών.

Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν από καιρό διαφωνήσει σχετικά με τους αλληλεπικαλυπτόμενους ισχυρισμούς για πόρους υδρογονανθράκων στην περιοχή, και οι δύο πλευρές έχουν αντιφατικές απόψεις σχετικά με το πόσο μακριά εκτείνονται τα υφαλοκρηπίδα τους στα ύδατα.

Όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα ​​από το Ιόνιο, ο Ντέντιας είπε ότι αυτό θα γίνει όταν κριθεί σκόπιμο, ανέφερε η Καθημερινή.

Ο Ντέντιας είπε ότι ο λόγος των Τούρκων ηγετών για το Κυπριακό δεν ενθαρρύνει να κατηγορήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά για έλλειψη λύσης.

Ο Ντέντιας είπε στην Καθημερινή ότι υποστηρίζει, ωστόσο, μια άτυπη πενταμερή συνάντηση που πρότεινε ο αρχηγός του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να καθορίσει εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για μια διαρκή διευθέτηση στο Κυπριακό.

αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το πόσο μακριά εκτείνονται τα ηπειρωτικά ράφια τους

τα νερά.

Όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα ​​από το

Ο Ιόνιος, ο Ντέντιας είπε ότι αυτό θα γίνει όταν κριθεί σκόπιμο,

Η Καθημερινή ανέφερε.

Ο Ντέντιας είπε ότι ο λόγος των Τούρκων ηγετών για την Κύπρο

Το ζήτημα δεν είναι ενθαρρυντικό να κατηγορεί την τουρκοκυπριακή πλευρά για ένα

έλλειψη λύσης.

Dendias told Kathimerini he nevertheless supports an informal

πενταμερή συνάντηση που προτάθηκε από τον αρχηγό του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

προσδιορίστε εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος μεταξύ του

δύο πλευρές για μια διαρκή διευθέτηση στο Κυπριακό.

Source