Η σκιά της επιδημίας, στο έτος της ελπίδας- … |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Η χρονιά της ελπίδας για τερματισμό της επιδημίας είναι γεγονός, և Το 2020, το έτος του εφιάλτη για όλη την ανθρωπότητα, τελείωσε τελικά. Αν και οι προσδοκίες των επιστημόνων պետ οι επιστήμονες είναι υψηλές το 2021, η επιδημία του κορανοϊού όχι μόνο παραμένει, αλλά είναι πιο επιθετική από ποτέ, և Ο Ιανουάριος εκτιμάται ότι είναι ο πιο δύσκολος μήνας. Αναμένεται φωτισμός στη σήραγγα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά το τέλος των εμβολιασμών.

Στη χώρα μας, που είναι ένα βήμα μπροστά από τον γενικό αποκλεισμό, η κατάσταση είναι περισσότερο από ποτέ, κυρίως λόγω της αύξησης των νοσοκομειακών εξετάσεων που ελέγχουν την ανθεκτικότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Η Κρατική Υπηρεσία Υγείας συνεχίζει το σχέδιό της να αναπτύξει κρεβάτια για ασθενείς με κοροναϊό, καθώς και τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως πνευμονολόγους και γιατρούς, λόγω του φόβου για περαιτέρω νοσηλεία τις επόμενες ημέρες. Οι παθολόγοι και οι γιατροί εντατικής θεραπείας θα προστεθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας για την υποστήριξη των προσπαθειών των επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής.

Χθες, εν τω μεταξύ, δημιουργήθηκε ένα νέο ρεκόρ για τη θεραπεία μολυσμένων ασθενών, ο οποίος αυξήθηκε σε 160 σε τέσσερα νοσοκομεία της ΟΚΥΠΥ. Σαράντα έξι από αυτούς νοσηλεύτηκαν σε κρίσιμη κατάσταση είτε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είτε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με διασωλήνωση 22 ασθενών.

Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι ότι εάν ο αριθμός των νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας με περισσότερα κρεβάτια αυξάνεται, τότε υπάρχει γενική απόφραξη. Επί του παρόντος υπάρχουν περισσότερα από 40 κρεβάτια σε ICU για ασθενείς με κοροναϊό με δυνατότητα επέκτασης. Τα μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας έθεσαν ένα όριο στον αριθμό των νοσηλείας στο WMC, το οποίο θα απαιτήσει τη λήψη απόφασης για νέα μέτρα.
Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι τα σκληρά μέτρα θα συνεχιστούν μετά τις 10 Ιανουαρίου, όταν οι μαθητές επιστρέψουν στα γραφεία τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι πηγαίνουν στα γραφεία για να είναι ύποπτοι. Η επιδημιολογική εικόνα, ανάλογα με την κατάσταση στα νοσοκομεία, θα επανεκτιμηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα ληφθούν αμέσως νέα μέτρα. Δεν αποκλείεται ότι οι αποφάσεις θα διαβιβαστούν στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο πιθανότατα θα συνέλθει την Τετάρτη.

Η χρονιά που μας είπε αντίο με τον χειρότερο τρόπο από τον Δεκέμβριο, ήταν ένας πολύ χειρότερος μήνας στη χώρα μας, λυπημένος με την έκθεσή του. Εκατό από τα 75 άτομα μας έχασαν τη ζωή τους σε ένα μήνα, αντιπροσωπεύοντας το 60% όλων των θανάτων από το Covid-19 (σελίδα 125). Επιπλέον, εντοπίστηκαν 12.084 νέες περιπτώσεις, που αντιστοιχούν στο 53% των συνολικών περιπτώσεων της νόσου που εντοπίστηκε στη χώρα μας (σελ. 22, 651).

Οι επιστήμονες ελπίζουν να τερματίσουν την επιδημία στα εμβόλια το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Οι πρώτοι εμβολιασμοί συνεχίζουν να πραγματοποιούνται στη χώρα μας προκειμένου να προστατευθούν πρώτα οι ευάλωτες ομάδες και οι επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θα είναι σε θέση να εμβολιαστούν έως το καλοκαίρι, εάν το επιθυμούν. Ταυτόχρονα, στις 6 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο “Moderna” με το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο απαιτούσε διευκρινίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ.

Source