Η στρατηγική του Μητσοτάκη για ελληνοτουρκικές σχέσεις

Γνωρίζουμε ότι, στη μεταπολεμική τάξη, ακόμη και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τρεις βασικοί αντικειμενικοί παράγοντες διαμορφώνουν το πλαίσιο των επιλογών μιας χώρας, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή, στην εξωτερική πολιτική της.

1. Η δική του θέση δύναμης, με το τι σημαίνει, αυτή τη στιγμή, όταν πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις.

2. Η αντίστοιχη θέση της χώρας με την οποία πρέπει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία.

3. Οι συμμαχίες κάθε πλευράς και η δυνατότητα χρήσης τους.

Οι διμερείς και πολυμερείς διεθνείς σχέσεις διαμορφώνονται από το διεθνές δίκαιο, αλλά και από τον συσχετισμό δυνάμεων των εμπλεκόμενων χωρών.

Φυσικά, όλοι μιλούν στο όνομα του διεθνούς δικαίου, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι οι διεθνείς σχέσεις διαμορφώνονται κυρίως από τον συσχετισμό δυνάμεων.

Εάν ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι ισοδύναμος ή σχετικά ισοδύναμος, τότε το διεθνές δίκαιο έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση πρωτοβουλιών και αποφάσεων, ή οι σχέσεις των χωρών οδηγούν σε στασιμότητα.

Εάν εφαρμόσουμε αυτό το πλαίσιο στα περισσότερα από 46 χρόνια του Μεταπολιτισμού, θα μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε τις εξελίξεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Ελλάδα ξεκινά την μετα-αποικιακή περίοδο σε θέση ελάχιστης δύναμης εναντίον της Τουρκίας, κυρίως λόγω της χούντας και της διεθνούς απομόνωσής της, και με την τραγωδία της Κύπρου να είναι ακόμα φρέσκια.

Στη συνέχεια, η πορεία του συνεχώς αυξάνεται και στα τέλη της δεκαετίας του 1990 μπορεί να κοιτάξει προσεκτικά την Τουρκία.

Στη δεκαετία του 1990,

  • Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ,
  • φαίνεται ικανοί να πληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ για ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • Κέρδισε φιλοξενία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004,
  • Ολοκληρώνει την ενίσχυση της στρατιωτικής αποτρεπτικής δύναμης με μεγάλο οικονομικό κόστος, και
  • Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κυρίως ως μοχλός της συμμαχικής πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Δεκέμβριος 1999, εκτός από τη δική του δύναμη, είναι μια ευνοϊκή κατάσταση για την Ελλάδα, διότι οι ισχυρές χώρες της ΕΕ θέλουν για τους ίδιους τους λόγους, από τις αρχές του 20ού αιώνα, να υποστηρίξουν τη μεγάλη διεύρυνση ανατολικά.

Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται αυτήν την επιθυμία και καταφέρνει να συμπεριλάβει την Κύπρο στον κατάλογο των υπό ένταξη χωρών, στην πραγματικότητα χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις, όπως η επίλυση του Κυπριακού, που θα ανατρέψει την ένταξή του.

Σε αυτήν την επιλογή, ωστόσο, μέχρι την τελευταία στιγμή, το βέτο της Βρετανίας και του casus belli της Τουρκίας ήταν ενεργά.

Η ένταξη της Κύπρου πραγματοποιήθηκε το 2003, επίσημα το 2004, και είναι η μεγαλύτερη εθνική επιτυχία των τελευταίων δεκαετιών αφού εξασφάλισε την ασφάλεια της Κύπρου και σε μεγάλο βαθμό διαμόρφωσε το πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Τουρκία υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα και αυτό που μπορούσε να διαπραγματευτεί ήταν να κηρυχθεί υποψήφια χώρα στην ΕΕ.

Η Άγκυρα το ήθελε πάρα πολύ για πολλούς λόγους, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί εταίροι μας το ήθελαν, ωφέλησε επίσης τη χώρα μας, επειδή η Τουρκία που αντιμετωπίζει τη Δύση είναι λιγότερο κακός γείτονας.

Αλλά υπήρχε επίσης μια ρήτρα στην απόφαση του Ελσίνκι ότι η Τουρκία έπρεπε να τηρήσει για να γίνει υποψήφια χώρα το 2004.

Η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κυρίως για το κράτος δικαίου και να επιλύσει ειρηνικά με τους γείτονές της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τυχόν διαφορές.

Η απόφαση προχώρησε ακόμη περισσότερο, προτείνοντας ότι, εάν οι διαπραγματεύσεις δεν αποφέρουν καρπούς, οι χώρες πρέπει να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια.

Μέχρι το 2004, παρά τις εντατικές διαδικασίες, η Τουρκία δεν έλυσε κανένα πρόβλημα με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2004 επέλεξε να αποδεχθεί τον διορισμό της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη παρά το γεγονός ότι τα διμερή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών δεν είχαν επιλυθεί, ούτε η Τουρκία αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από τον Δεκέμβριο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2020, η κατάσταση άλλαξε ριζικά.

Η ΕΕ είχε ήδη παγώσει το άνοιγμα των αρχείων ενταξιακής διαδικασίας καθώς η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει την προσγείωση κυπριακών αεροπλάνων και πλοίων σε τουρκικά αεροδρόμια και θαλάσσια λιμάνια.

Η Τουρκία είχε αρχίσει να επιβραδύνει τις μεταρρυθμίσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις τις αναιρεί.

Και το πιο σημαντικό: πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν αν θα ήταν σωστό να θεωρηθεί ότι η Τουρκία μπορεί να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αλλά η Τουρκία, ειδικά μετά το 2011, φαίνεται να αισθάνεται πολύ δυνατή.

Εκφράζει τώρα την ρεβιζιονιστική της πολιτική με επιθετική ρητορική και παρόμοιες ενέργειες.

Το νέο οθωμανικό δόγμα βρήκε ένα τείχος προς όλες τις κατευθύνσεις, ειδικά στις αραβικές χώρες, και από το σύνθημα «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», προχώρησε στην στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ στην αρχή.

Στη συνέχεια, παραβίασε τα καθιερωμένα δικαιώματα κυριαρχίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, ακολουθούμενη από παραβίαση των πιθανών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στις θαλάσσιες περιοχές μέχρι τα όρια των 6 μιλίων της ασφαλούς παράκτιας ζώνης.

Έτσι φτάσαμε στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2020, όπου η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να μην επαναλάβει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο μελών της, προκειμένου να της δώσει τη θετική ατζέντα που θέλει.

Η Τουρκία έχει έναν προφανή στόχο θετικής ατζέντας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, ποιος είναι ο στόχος της χώρας μας;

Ταυτόχρονα, η Τουρκία δηλώνει ότι σύντομα θα ξεκινήσει την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές που θεωρεί ότι κατέχει.

Αντιθέτως, ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η κυπριακή κυβέρνηση έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν την εξερεύνηση στις θαλάσσιες ζώνες που έχουν δημιουργήσει, σύμφωνα με το διεθνές τους δικαίωμα – γιατί;

Είναι δεσμευμένοι με τους συνεργάτες τους ή φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν τώρα τη στρατιωτική απειλή της Τουρκίας, η οποία συχνά τονίζει, χωρίς τη δική της συμφωνία, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν μπορούν να κάνουν τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο;

Τίποτα δεν δείχνει την επιτυχία του διαλόγου, και όχι μόνο στο προβλέψιμο μέλλον, έτσι όπως είπε ο πρωθυπουργός το περασμένο καλοκαίρι, η χώρα μας προτείνει να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αυτή είναι μια επιλογή που οι σύμμαχοί μας αναζητούν εδώ και πολλά χρόνια.

Είναι γνωστό ότι πριν από τη Χάγη, είχαν προτείνει μια πολυμερή συνάντηση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, μια πρόταση που είχε υποβληθεί από την Τουρκία και έδωσαν εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ, Josep Borrell, να την προετοιμάσει.

Η Ελλάδα και η Κύπρος την έχουν αποδεχτεί στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά δεν την προωθούν δημόσια, επειδή γνωρίζουν ότι:

Α) Η Τουρκία θα δεχτεί την Κύπρο μόνο με την ίση συμμετοχή των δύο κοινοτήτων, όπως γίνεται στην πενταμερή διευθέτηση του Κυπριακού και όχι ως Κυπριακή Δημοκρατία.
Β) Η Αίγυπτος και η Λιβύη σε πολυμερές επίπεδο θα είναι πιο κοντά στην Τουρκία παρά στην Ελλάδα.

Στην πράξη, η Τουρκία εξασφάλισε τη γεωστρατηγική της επιρροή, παραβιάζοντας πάντα το διεθνές δίκαιο, σε μια ζώνη που εκτείνεται από τον Καύκασο έως τη Λιβύη και βρίσκεται σε όλους τους πίνακες διεθνών διαπραγματεύσεων για τις συγκρούσεις σε αυτήν τη ζώνη.

Πολλές από αυτές τις συγκρούσεις, όπως η Λιβύη, μας αφορούν άμεσα.

Μια δροσερή εκτίμηση του 1999, με το 2021, θα οδηγήσει εύκολα στο συμπέρασμα ότι: σίγουρα θα θέλαμε να επιστρέψουμε στον Δεκέμβριο του 2004.

Και τώρα το ερώτημα είναι πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα τα εθνικά μας συμφέροντα, γιατί είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις.

Θα υπάρξουν ποτέ οι ευνοϊκές συνθήκες του 2004 ή θα είναι ακόμη πιο δυσμενείς από σήμερα;

Τότε θα έχουμε σίγουρα τη σαφή απάντηση, εάν η στρατηγική της Διάσκεψης Κορυφής του Δεκεμβρίου 1999 στο Ελσίνκι ήταν η καλύτερη για τα εθνικά μας συμφέροντα ή η στρατηγική της Διάσκεψης Κορυφής του Δεκεμβρίου 2004 στις Βρυξέλλες.

Ο Μητσοτάκης συμφωνεί με τον Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να το πει, γιατί οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, δεν του επιτρέπουν να το πράξει.

Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι συγγραφέας Γνώμης για To Vima.

Source