Η «στροφή» του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική

ΤουρκίαΤα μηνύματα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποσκοπούν στη μείωση της έντασης με την ΕΕ, ενώ εισέρχονται σε κρίσιμο σημείο στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt ÇavuşoğluΟι πρόσφατες επισκέψεις και επαφές που πραγματοποιήθηκαν από τη διπλωματική ατζέντα ενεργοποιήθηκαν.

Ενώ οι προσπάθειες της Άγκυρας για την αποκατάσταση των ρήξεων και του διαλόγου με τις πρωτοβουλίες που ξεκίνησε η ΕΕ αντιμετωπίστηκαν με προσοχή στην Ευρώπη, περιγράφεται επίσης ως «στροφή» στην πολιτική του Ερντογάν.

Ενάντια στις σκληρές κυρώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο Ερντογάν προσπαθεί να αποτρέψει την πολιτική και οικονομική μόνωσηΔηλώνεται ότι ελπίζει να σας μειώσει.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ERDOĞAN;

ΕΕ-Τουρκία με ονόματα που παρακολουθούν στενά τις σχέσεις, ο πρώην πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία Marc Pierini, στην εκτίμησή του, «η τουρκική ηγεσία της« νέας σελίδας ανοιχτή με την ΕΕ και τη Γαλλία με τις σχέσεις «ομαλοποίηση» προς το τέλος των δηλώσεων προθέσεων, εξ ολοκλήρου στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες “αλλαγή κατεύθυνσης σημαίνει μια στροφή”.

Ο Πιερίνι, ο οποίος εργάζεται στο think tank Carnegie International Peace Foundation, πιστεύει ότι υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι πίσω από τον Ερντογάν που κάνει τέτοιο ελιγμό μετά τις δηλώσεις και τις κινήσεις του που έχουν κλιμακώσει την ένταση τα τελευταία χρόνια, ειδικά τους τελευταίους μήνες.

“Σίγουρα, υπάρχει μια τρομερή κατάσταση στην οικονομία της Τουρκίας και η απροθυμία των τραπεζιτών να συνεργαστούν με την Τουρκία και ευρωπαίους επενδυτές ήταν αποτελεσματική”, δήλωσε ο συνταξιούχος Γάλλος πρέσβης, οι αξιολογήσεις συνεχίστηκαν ως εξής:

“Ένας άλλος λόγος, τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας συνόδευσαν την είσοδο των δραστηριοτήτων γεώτρησης με μετανάστες ευρωπαϊκές συνοριακές επιδρομές από την ελληνική συνοριακή πύλη που οδηγεί στην αντοχή στην αποτυχία να πάρει τα αποτελέσματα που περιμένετε από καταστροφικές κινήσεις. Επειδή η αλήθεια είναι, γέννησαν το γεγονός ότι αντίθετα αποτελέσματα”.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ CARROT-STICK ΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΙΣΩ ΒΗΜΑ;

Με την κίνηση που η ΕΕ έθεσε για πρώτη φορά σε δράση με τη σύνοδο κορυφής της 1ης Οκτωβρίου και αποφάσισε να δώσει στην Άγκυρα έναν επιπλέον χρόνο μέχρι τον Μάρτιο στη σύνοδο κορυφής της 11-12 Δεκεμβρίου, ζήτησε από τον Ερντογάν να κάνει μια επιλογή.

Με αυτήν την κίνηση, που ονομάζεται «προσέγγιση καρότου-ραβδιού», η ΕΕ προσέφερε στην Άγκυρα δύο επιλογές. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαβίβασαν αυτήν την πρόταση με δύο επιλογές, οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν ως “Μειώστε την ένταση, ξεκινήστε έναν θετικό διάλογο ημερήσιας διάταξης, εάν προτιμάτε ένταση, τότε θα επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις”.

Οι πρόσφατες διπλωματικές κινήσεις της Άγκυρας δείχνουν ότι ο Ερντογάν τάσσεται υπέρ του διαλόγου, τουλάχιστον προς το παρόν.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, λίγες μέρες πριν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ουρσούλα φον ντερ Λέιν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell για να πραγματοποιήσουν τη συνάντηση της βιντεοδιάσκεψης, οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ “άνοιξαν μια νέα σελίδα” διαβίβασαν το αίτημα.

Ο Ερντογάν ζήτησε επίσης υποστήριξη από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ στην Άγκυρα που συναντήθηκε χθες. “Είμαστε έτοιμοι να βασίσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ στο προσκήνιο”, δήλωσε ο Ερντογάν, πρέσβης της, “στο From You χρειάζεστε καθοδήγηση με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, θα απαιτηθούν τα κεφάλαιά σας στις Βρυξέλλες, περιμένουμε από εσάς να υποστηρίξετε το άνοιγμα μιας νέας σελίδας” έδωσε το μήνυμα.

Εν τω μεταξύ, η κίνηση της διπλωματίας αυξήθηκε επίσης στη γραμμή ΕΕ-Τουρκίας. Ο Çavuşoğlu θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου. Επίσης, στο τέλος του Συμβουλίου της ΕΕ και του Προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ Charles Michel, ο πρόεδρος Ursula von der Leyen μήνας ανακοίνωσε επίσης ότι ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Τουρκία.

Μετά από μια μακρά παύση, που κάλυψε 25 διερευνητικές συνομιλίες τον Ιανουάριο που ετοιμάστηκαν να καθίσουν στο τραπέζι με την Ελλάδα, η Τουρκία είναι επίσης η σκηνή της βαριάς διπλωματικής κρίσης σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση στις σχέσεις με τη Γαλλία.

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΠΙΘΑΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ;

Έτσι, οι προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να ανοίξουν μια νέα σελίδα θα βρουν θετική απάντηση στην ΕΕ; Είναι δυνατόν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις;

Απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση, ο Μαρκ Πιερίνι σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί πόσο ειλικρινής η τουρκική πολιτική ηγεσία, η οποία κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι «ιδιότροποι», που στοχεύει σε «ψυχική υγεία των ηγετών» και «Ναζί» με σοβαρές κατηγορίες, σκοπεύει να «ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις». .

Pierini, το Συμβούλιο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ της Τουρκίας, ο νόμος δηλώνει ότι δεσμεύονται να τηρούν, τις αρχές που εκπροσωπούνται από την ΕΕ και την αξία της παρτίδας που απομακρύνεται, ακόμη και όταν το αντιλαμβάνεται, “Ο Cliff ήταν τόσο βαθιά και επεκταθεί που τώρα δεν είναι μόνο με κενά λόγια “Είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να κλείσει με συγκεκριμένα βήματα.”

“ΠΕΔΙΟ ΜΙΝΕ ΕΤΟΙΜΟ ΠΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗ”

Σύμφωνα με την έκθεση του Değer Akal από την DW Turkish, Το Κέντρο Διεθνών Υποθέσεων της Βαρκελώνης (CIDOB), ανώτερος ερευνητής και εμπειρογνώμονας για την Τουρκία από τον Eduard Soler i Lecha δεν είναι πλέον στόχος προτεραιότητας, για την αποφυγή πιθανής συντριβής τρένου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Το άρθρο που γράφτηκε έως το τέλος του 2019, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ «στο ναρκοπέδιο» παρομοίασαν τον Soler i Lecha, «για να εκραγούν τα ορυχεία με τρόπο που προκάλεσε μεγάλες ζημιές και στις δύο πλευρές, καθορίζοντας πού ήταν αυτά τα ορυχεία, τα οποία πρέπει να μελετηθούν για να αφαιρεθούν», προειδοποίησε.

Soler i Lecha, σε αυτό το σημείο τόσο στην ΕΕ όσο και στις δύο πλευρές αυτού του ναρκοπεδίου στην Τουρκία, τι γίνεται με αυτό που δημιουργεί έναν μεγάλο κίνδυνο, ενώ φροντίζοντας ότι αρχίζει να εμφανίζεται συνειδητοποίηση, “συνίσταται σε αυτήν την ευαισθητοποίηση που μπορεί να προσφέρει ακόμη και τον δρόμο προς τα εμπρός … Ερντογάν” Λέγοντας ότι θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα μπορεί να ξεκινήσει μια θετική διαδικασία “, είπε.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΗ Η ΣΥΛΛΟΓΗ;

“Κατά τη γνώμη μου, με τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, υπήρχε μια προειδοποίηση ότι η κατάρρευση των σχέσεων έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης και τα μέρη έδωσαν το ένα στο άλλο για λίγες εβδομάδες. Τώρα θα δώσουν το ένα στο άλλο την ευκαιρία να αποτρέψουν την κατάρρευση”, δήλωσε ο Ισπανός εμπειρογνώμονας, “Υπάρχουν ακόμη έως τον Μάρτιο, περιμένουν Πρέπει να δούμε “, είπε.

Ισπανοί εμπειρογνώμονες, φέτος στη Γερμανία, οι εκλογές θα διεξαχθούν στη Γαλλία τον επόμενο χρόνο, οπότε μέχρι τον Μάρτιο, με την πίεση του αίματος να μειώνει το εποικοδομητικό ύφος της Τουρκίας ξεκίνησε μια διαδικασία διαλόγου μεταξύ της ΕΕ επέστησε την προσοχή στην κρίσιμη σημασία.

Επιπροσθέτως, η Γαλλία των μελών της ΕΕ, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας στην Ελλάδα και τόνισε ότι αποτελούν κρίσιμο σημείο καμπής του να έχει λάβει χάρη από την Κύπρο Soler i Lecha, Τουρκία, να ακολουθήσει την εξωτερική πολιτική σε ορισμένα κράτη μέλη «εχθρικά» ως θεάματα τόνισε επίσης.

Ανέφερε ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να δείξουν το σπάσιμο στις σχέσεις που δεν τελειώνει ο Soler i Lecha, εξέφρασε την ακόλουθη κριτική αξιολόγηση: “” Η Τουρκία απαιτεί έναν σύμμαχο για την ΕΕ, από το να γείτονες δημιουργεί προβλήματα, οι εχθροί μπορούν να γίνουν εχθροί. Αυτό αισθάνεται την ανησυχία … ΕΕ, Τουρκία Πιστεύω ότι θα προσπαθήσετε να κάνετε ό, τι είναι δυνατόν για να αποφύγετε μια εχθρική θέση. Ακόμη και η Κύπρος και η Ελλάδα δεν το θέλουν. Οι εχθροί και οι εθνικιστές θέλουν μια Τουρκία που έχει εξευρωπαϊστεί όσο το δυνατόν περισσότερο αντί για γείτονα, και αυτό είναι πολύ κατανοητό. Τον Δεκέμβριο, αυστηρότερες κυρώσεις που επίσης πίσω από την αναβολή της απόφασης του Μαρτίου οι ανησυχίες βρίσκονται. Πιστεύω ότι είναι επιθυμητό να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία. “

Ο στόχος προτεραιότητας απέφυγε το χειρότερο σενάριο

Ο πρωταρχικός στόχος της ΕΕ είναι να μειώσει την ένταση με την Άγκυρα. Ωστόσο, εάν επιτευχθεί αυτό, δηλώνεται ότι μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου με την τουρκική κυβέρνηση, διαπραγματεύσεις για θέματα όπως ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης και μια νέα συμφωνία για τους πρόσφυγες.

Ο στόχος της ΕΕ σε αυτό το στάδιο, που περιγράφεται ως το χειρότερο σενάριο στην Τουρκία με την ανάπτυξη των χωρών-μελών, θα οδηγήσει στην πρόληψη πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης.

Δημοκρατία, κράτος δικαίου, λόγω της πτώσης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αναβίωση των διαπραγματεύσεων πλήρους ένταξης της Τουρκίας δεν σταματά ήδη καμία ευκαιρία στην Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα, ούτε η Τουρκία ούτε η επέκταση του εξαμηνιαίου προγράμματος της Πορτογαλίας ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου, η Γερμανία βρίσκεται σε καλή θέση στο τμήμα εξωτερικών σχέσεων, δεν περνά ούτε καν ούτε μια γραμμή.

Πηγή: Deutsche Welle στα τουρκικά

.Source