Η συζήτηση … |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό μεταφέρονται τώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, αφού οι υπουργοί της κυβέρνησης συναντήθηκαν με ηγέτες και εκπροσώπους του κόμματος τις τελευταίες ημέρες για να ψηφίσουν για νέο προϋπολογισμό που θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο. τα αιτήματά τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε συνεδρίαση την Πέμπτη με τους ηγέτες των κομμάτων για να βρουν το χρυσό τμήμα ի για να διασφαλιστεί ότι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί όταν υποβληθεί ξανά στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, αυτό αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου, “Σύμφωνα με το Σύνταγμα, τότε” η εγκεκριμένη συζήτηση θα ακολουθήσει στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και στη συνέχεια θα ψηφιστεί στη σύνοδο ολομέλειας.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται ότι η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών θα διεξαχθεί σε πολύ μικρότερη περίοδο από ό, τι παραδοσιακά, έτσι ώστε ο προϋπολογισμός να περάσει στην πρώτη σύνοδο ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις 14 Ιανουαρίου 2021. Διαφορετικά, ο προϋπολογισμός θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 21 του μήνα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι προτάσεις που υπέβαλαν τα μέρη, αλλά ορισμένες από αυτές θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό. “Έγινε προσπάθεια συνδυασμού των απόψεων. Πρέπει να πω ότι ο Υπουργός Οικονομικών, πριν προετοιμάσει τον προϋπολογισμό ներկայացնել να τον υποβάλει στο Κοινοβούλιο, είχε επαφές με όλα τα κόμματα χωρίς εξαίρεση, և εάν δεν υπήρχε ειδικό πρόβλημα με το DIKO, κατά τη γνώμη μου, οι προϋπολογισμοί θα είχαν εγκριθεί. Δεν περιμέναμε να συμβεί αυτό. “Το DIKO δεν έδειξε αυτή τη στάση όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επαφές του Υπουργού Οικονομικών με τα κόμματα για την προετοιμασία του προϋπολογισμού”, δήλωσε ο κ. Κούσιος στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι χθες ο Πρόεδρος του ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είχε έναν νέο γύρο επαφών, ο οποίος ολοκληρώθηκε με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Ευαισθησίας Αβέρωφ Νεοφίτου. Μετά τη συνάντηση, ο Μαρίνος Σιζόπουλος διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να επιδεικνύει εποικοδομητική στάση, «δεν βυθίζει τον προϋπολογισμό δίπλα τους, δίπλα στα προβλήματά τους, για να παρέχει κοινωνική και οικονομική υποστήριξη για την καθημερινή τους ζωή χωρίς να δημιουργεί τίποτα» άλλοι τύποι ανισοτήτων. “

Όσον αφορά την πρόοδο που σημειώθηκε μετά τις επαφές του, σημείωσε ότι “έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Το κλίμα είναι πολύ εποικοδομητικό. Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε ότι το τελικό κείμενο όλων των προτάσεων θα συνταχθεί έτσι ώστε τα συλλογικά όργανα, ությունը το κόμμα μας, πιθανώς και άλλοι, να μπορούν να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους. “

Από την πλευρά του, ο Αβέρωφ Νεοφίτο ευχαρίστησε τον Μαρίνο Σιζόπουλο, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν είμαι αυτός που παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Αυτή είναι η κυβέρνηση. Έβαλα το πλαίσιο. Είναι να εξετάσουμε κοινωνικά ζητήματα στις ευκαιρίες του κρατικού προϋπολογισμού. Υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός καταψήφισε από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως επί το πλείστον κοινωνικά προσανατολισμένος, αλλά εμείς ως δημοκρατικός συναγερμός θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι εάν υπήρχαν ευκαιρίες να καταστεί ο προϋπολογισμός ακόμη πιο κοινωνικά ευαίσθητος και υποστηρικτικός.

“Είμαι επίσης μέτρια αισιόδοξη ότι αυτό το άγχος που έχουν οι άνθρωποι, θα έχουν έναν προϋπολογισμό, έναν μισθό, μια σύνταξη, μια κοινωνική παροχή τους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο”, πρόσθεσε. Από το DISY.

Ζητώντας να σχολιάσει τον τρέχοντα διάλογο για τον προϋπολογισμό, ο Κυριάκος Κούσιος εξήγησε ότι «όπως είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υπάρχει μια μέτρια αισιοδοξία ότι τελικά θα είμαστε σε θέση να ψηφίσουμε για τους προϋπολογισμούς. Αυτή είναι μια προσπάθεια. “

“Πιστεύω ότι τα θέματα του προϋπολογισμού θα συζητηθούν την Πέμπτη το πρωί, όταν ο πρόεδρος θα συναντηθεί με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων. Θα δούμε πώς αντιδρούν στο πρόβλημα εκεί. Υπήρξαν επίσης συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με άλλα κόμματα, όπως το ΑΚΕΛ και ο Υπουργός Οικονομικών. “Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι οι σχέσεις του ΑΚΕΛ με τον Υπουργό Οικονομικών συνεχίζονται”, κατέληξε ο Κυριάκος Κούσιος.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον ισολογισμό, όπως σχηματίστηκαν μετά την ψηφοφορία στη σύνοδο ολομέλειας του Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο, το βάρος βαρύνει τη Συμμαχία των Πολιτών EDEK because, επειδή εάν τα άλλα κόμματα διατηρήσουν τη θέση τους, αυτό με τέσσερις θετικές ψήφους. Αναπληρωτές και των δύο μερών, ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί.

Source