Η συμμετοχή της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής της Γενεύης παραμένει ασαφής

Σύμφωνα με το Κυπριακό Ταχυδρομείο, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά απέρριψαν τη συμμετοχή της ΕΕ στα δελτία τύπου που περιείχε εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης Κυριάκο Κούσσο, είπε ότι επιθυμούν τη συμμετοχή της ΕΕ. Το ζήτημα συμπεριλήφθηκε επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα, και ο Επίτροπος της ΕΕ Josep Borrell, ο οποίος έκανε δηλώσεις στη συνάντηση, εξέφρασε για άλλη μια φορά στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres την επιθυμία τους να συμμετάσχουν η συνάντηση.

“Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι η ΕΕ θα διεξαγάγει συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Κανείς δεν έχει αντίρρηση σε αυτό”, δήλωσε ο Κούσους, “Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η σύνοδος κορυφής είναι ανεπίσημη.”

“Ενώ επισημαίνω τη σημασία της σχέσης με το ένα χέρι, η ΕΕ, ενώ τον Ιούνιο μια θετική συμβολή στη σύνοδο κορυφής θα είναι ότι, ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω την αντίθεση της Τουρκίας στην ένταξη στην ΕΕ”, δήλωσε ο Κούσος, είπε η χώρα του θα συνεχίσει να επιμένει στη συμμετοχή της ΕΕ.

Κούσχος, “Ο Μπόρελ στην ίδια συνεδρίαση, το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής της Γενεύης, η Τουρκία – είναι κρίσιμο για τις σχέσεις της ΕΕ, το θέμα ήταν ότι θα ήταν αποφασιστικό για την απόφασή του για την Τουρκία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο”, είπε.

.Source