Η Συμμετοχή του Πούτιν στην Ετήσια Επέτειο 200 χρόνων της Ελλάδας από τους Τούρκους θα Ενισχύσει τις Σχέσεις

Η Ελλάδα στις 25 Μαρτίου θα γιορτάσει την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας που έσπασε 400 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας. Αν και το πρώτο ελληνικό κράτος που εμφανίστηκε μετά το σπάσιμο του τουρκικού ζυγού ήταν μια σκιά των τρεχόντων συνόρων της Ελλάδας, ξεκίνησε την τελική κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μόλις έναν αιώνα αργότερα.

Οι Έλληνες επαναστάτες εξεγέρθηκαν χωρίς υποστήριξη από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, καθώς περίμεναν ότι η Ρωσία θα υποστήριζε γρήγορα τους Ορθόδοξους Χριστιανούς εναντίον των Μουσουλμάνων Οθωμανών. Ο Ρώσος Τσάρος Αλέξανδρος όχι μόνο αρνήθηκε να υποστηρίξει την εξέγερση, αλλά στην πραγματικότητα την καταδίκασε, απρόθυμη να διαταράξει την ισορροπία εξουσίας στην Ευρώπη. Όπως θα αποδείχθηκε όμως, η απροσδόκητη και συνεχής επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης είδε ένα κύμα Φιλελληνισμού να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, με τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Ρωσία να υποστηρίζουν τους Έλληνες επαναστάτες το 1826, πέντε χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου για την ανεξαρτησία.

Και εδώ βλέπουμε μια αντανάκλαση της Ελλάδας να γίνεται πιόνι στις Μεγάλες Δυνάμεις, και ποτέ αληθινά κυρίαρχη, καθώς καλείται συχνά να εξυπηρετεί ξένες ατζέντες για να τις ξεχάσουμε γρήγορα.

Κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού Πολέμου (1919-1922), οι Βρετανοί εγκατέλειψαν την επίθεση του Ελληνικού Στρατού για να συλλάβουν την Άγκυρα όταν ήταν μόνο δεκάδες χιλιόμετρα έξω από την πόλη, δημιουργώντας μια κατάρρευση στις πρώτες γραμμές καθώς οι Μπολσεβίκοι έδιναν κρίσιμα όπλα και πυρομαχικά προς τις τώρα αναπτυσσόμενες τουρκικές δυνάμεις.

Το 1944, ο σοβιετικός ηγέτης Josep Stalin παρέδωσε την Ελλάδα στον Γουίνστον Τσόρτσιλ στη διαβόητη συμφωνία ποσοστού, παρά τα τεράστια τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που θέλουν τη χώρα τους να γίνει σοσιαλιστικό κράτος με σοβιετική υποστήριξη. Ο Στάλιν και ο στρατηγός Γκεόργκι Ζούκοφ απέδωσαν την τελική τους νίκη επί των Γερμανών στην απροσδόκητη μακρά αντίσταση της Ελλάδας ενάντια στην ιταλική φασιστική-γερμανική ναζιστική εισβολή. Αυτή η υπερβολικά μεγάλη αντίσταση αγόρασε τους Σοβιετικούς χρειάζονταν απεγνωσμένα χρόνο για την προετοιμασία άμυνας – αλλά στο τέλος, ο Τσόρτσιλ επέτρεψε στους Ναζί συνεργάτες να κυβερνήσουν την Ελλάδα και συντρίβουν τους αντιστασιακούς.

Η επιβολή μιας δεξιάς κυβέρνησης εξασφάλισε ότι καταστράφηκε το φιλοσοβιετικό συναίσθημα και η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ το 1952. Στην πραγματικότητα, παρά την ένταξή του στο ΝΑΤΟ με την Τουρκία το 1952, η CIA εγκατέστησε μια δεξιά δικτατορία το 1967, η οποία κατέρρευσε μόνο αφότου ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ ευλόγησε την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο αφού έδωσε στην Αθήνα εγγυήσεις ότι η Άγκυρα δεν είχε τέτοια σχέδια. Αυτό ήταν για να εμποδίσει την Κύπρο να συνεχίσει τον άξονα προς τη Σοβιετική Ένωση.

Μετά την κατάρρευση της ελληνικής δικτατορίας και την εμφάνιση του πατριωτικού αριστερού Ανδρέα Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες γνώρισε μια κυρίαρχη εξωτερική πολιτική που θα έβλεπε ακόμη και την Αθήνα να λειτουργεί ενάντια στο ΝΑΤΟ κατά την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του 1990 .

Οι σχέσεις με τη Ρωσία θα αποδειχθούν εγκάρδιες έως ότου η τρόικα – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – να επιβάλουν βίαια μέτρα οικονομικής λιτότητας μετά την οικονομική κρίση 2007-2008.

Έλληνες πολιτικοί ηγέτες υπό τον έλεγχο ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υποτάχθηκαν στις εξωτερικές πολιτικές της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών και οι σχέσεις της Ελλάδας με χώρες εκτός ΕΕ / ΝΑΤΟ μειώθηκαν, ειδικά με τη Ρωσία.

Στις αρχές Ιουλίου 2018, η τότε κυρίαρχη αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο δύο άλλων, κατηγορώντας τους ότι δωροδοκούν κρατικούς αξιωματούχους, υπονομεύουν την εξωτερική πολιτική της και παρεμβαίνουν στις εσωτερικές της υποθέσεις – χωρίς να παρέχουν απόδειξη. Η Αθήνα κατηγόρησε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών «σεβασμό για μια τρίτη χώρα και έλλειψη κατανόησης του σημερινού κόσμου, όπου τα κράτη, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, είναι ανεξάρτητα και μπορούν να ασκήσουν μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».

Στην πραγματικότητα, η Αθήνα είχε έλλειψη κατανόησης του σημερινού πολυπολικού κόσμου καθώς εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον που προσπαθεί να διατηρήσει το μονοπολικό σύστημα.

Ωστόσο, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση τελείωσε και η Τουρκία γινόταν πιο τολμηρή για να ενεργήσει μονομερώς εις βάρος της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Ελλάδας, η Αθήνα επιτέλους γίνεται πιο επιθετική στην επιδίωξη των δικών της συμφερόντων, και για άλλη μια φορά οικοδομεί ή ξαναχτίζει σχέσεις με χώρες εκτός ΝΑΤΟ ως το Ατλαντικό μπλοκ συνεχίζει να έχει αδιαφορία για τον τερματισμό των τουρκικών εχθροπραξιών εναντίον της Ελλάδας.

Όχι μόνο η Ελλάδα κοίταξε έξω από το ΝΑΤΟ για να σχηματίσει νέες σχέσεις, ιδίως με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία, αλλά επίσης θερμαίνει ξανά τις σχέσεις με τη Μόσχα. Η κυβερνών κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που τέθηκε σε ισχύ στα μέσα του 2019 τόνισε ότι δεν βλέπει τη Μόσχα ως αντίπαλο και έχει κάνει βήματα για να επιδιορθώσει τις σχέσεις, ξεκινώντας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ντέντια να συναντιέται με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 2019, προαναγγέλλοντας ένα «νέο κεφάλαιο» στις διμερείς τους σχέσεις.

Ο Ντέντιας, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια επαγγελματική φιλία με τον Λαβρόφ, δήλωσε ότι η συνάντηση του Νοεμβρίου 2019 ήταν «να προωθήσουμε τους διμερείς μας δεσμούς σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες, αφενός, και να προωθήσουμε στενότερη συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση διεθνών και περιφερειακά θέματα. ” Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης δημιουργήθηκε επίσης ένα κοινό πρόγραμμα διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ρωσίας 2020-2022.

Στη συνέχεια, ο Λάβροφ επισκέφθηκε την Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου 2020, όπου παρέλειψε τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια και επαίνεσε το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Σε μια ομιλία του, τόνισε ότι ήταν «ευχάριστο ότι οι λαοί σας θυμούνται τον ρόλο της Ρωσίας στον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία και την ανάπτυξή του ως κυρίαρχο κράτος και ότι τιμούν τη μνήμη του πρώτου αρχηγού κράτους της ανεξάρτητης Ελλάδας, του Εξωτερικού Υπουργός της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, Ιωάννης Καποδίστριας. “

Το πιο σημαντικό από την ελληνική προοπτική, ωστόσο, στο πλαίσιο του τουρκικού κοινοβουλίου που δηλώνει casus belli (λόγος για πόλεμο) στις 8 Ιουνίου 1995, εάν η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια (επί του παρόντος έξι ναυτικά μίλια), Lavrov τόνισε κατά την επίσκεψή του ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Παραθέτοντας τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τη Θάλασσα, στον οποίο η Τουρκία είναι μόνο μία από τις 15 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο που δεν μπορεί να υπογράψει ή να επικυρώσει, ο Λαβρόφ τόνισε ότι «το άρθρο 3 λέει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας σε όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια »και ότι η διαφορά με την Τουρκία« πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου ».

Μόνο την Τρίτη, ο Dendias συζήτησε πολύ Νήμα Twitter Το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τη θαλάσσια επικράτειά της σε 12 ναυτικά μίλια. Συγκεκριμένα, τόνισε τη θέση του Λαβρόφ, λέγοντας:

«Θα ήθελα να σημειώσω ως εξαιρετικά σημαντική, ίσως στα πρόθυρα της ιστορίας, τη θέση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, όταν διευκρίνισε σαφώς τη θέση της χώρας του σχετικά με την κυριαρχία της χώρας μας».

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν έκανε καμία αναφορά για τις ΗΠΑ ή την ΕΕ. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η Αθήνα χωρίζεται από την Ουάσινγκτον, στην πραγματικότητα το αντίθετο ισχύει καθώς οι ελληνοαμερικανικές στρατιωτικές σχέσεις εντείνονται. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση, σε αντίθεση με πολλές προηγούμενες διοικήσεις, ειδικά εκείνες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναπροσαρμόζει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας προς την Ανατολή και όχι μόνο προς τη Δύση. Κάνοντας αυτό, η Ελλάδα θεωρείται πλέον η πιο φιλική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Κίνας και μια από τις πιο φιλικές προς τη Ρωσία.

Ωστόσο, για όλες τις προόδους της στις σχέσεις με τη Μόσχα, η Αθήνα εξακολουθεί να μην αρνηθεί βέτο στις διετείς κυρώσεις της ΕΕ να καταψηφίσει τη Ρωσία για την ενοποίησή της με την Κριμαία το 2014. Παρόλο που η Αθήνα χτίζει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική που την έχει δει να υπογράφει ένα ιστορικό σύμφωνο άμυνας με την Τα ΗΑΕ, η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Συρία και η ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών με την Ινδία, εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κυριαρχία για να αντιταχθεί στην ΕΕ και φοβάται τα αντίποινα αν επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Είναι πιθανό ότι η Μόσχα κατανοεί αυτήν την πραγματικότητα και δεν την έκανε να αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων με την Αθήνα. Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να δικαιολογήσει τη διακοπή των σχέσεων με τη Μόσχα εν μέρει λόγω των διευρυμένων στρατιωτικών δεσμών της Ρωσίας με την Τουρκία. Ωστόσο, η Μόσχα πάντα τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις της δεν στοχεύουν ποτέ σε τρίτες χώρες και η νέα ελληνική κυβέρνηση κατανοεί αυτήν την πραγματικότητα. Η Ελλάδα προσπαθεί επίσης να υιοθετήσει την ίδια πολιτική και πιστεύει ότι μπορεί να εξισορροπήσει τις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Αν και η Ελλάδα έχει τη φιλοδοξία να εξισορροπήσει τις σχέσεις, είναι πιθανό ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden να προσπαθήσει να απομακρύνει την Αθήνα από τη Μόσχα. Αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να βλέπει την Ανατολή αναζητώντας νέους δεσμούς και σχέσεις.

Η Αθήνα σίγουρα θα αντιμετωπίσει πιέσεις για υποβάθμιση των σχέσεών της με τη Μόσχα ξανά, αλλά απίθανο θα συνθηκολογήσει, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουήλ Μακρόν και τον πρίγκιπα Τσαρλς, θα παρευρεθούν στην διακοσαετία της Ελληνικής Επανάστασης στις 25 Μαρτίου. Η Αθήνα πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει το ιστορικό γεγονός ως ευκαιρία ενίσχυσης των σχέσεων με τη Μόσχα.

Ο Τσάρος Αλέξανδρος I καταδίκασε αρχικά την Ελληνική Επανάσταση το 1821, αλλά στο τέλος, ήταν οι συνδυασμένες δυνάμεις της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας στη Μάχη του Ναυαρίνου του 1827 που τελείωσε για πάντα την προσπάθεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να ανακτήσει το έδαφος που έχασε από την επαναστατικοί Έλληνες. Η Αθήνα πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει την ορμή της συνεισφοράς της Ρωσίας στον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης την κληρονομιά του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου αρχηγού του πρόσφατα ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και κάποτε του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, για να κάνει το 2021 ένα σημαντικό έτος στην ενίσχυση των δεσμών και των σχέσεων με τη Μόσχα.

Καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακολουθεί μια ώριμη προσέγγιση για την οικοδόμηση σχέσεων με τη Μόσχα που καταστράφηκαν υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα μπορούσε να εμπλέξει περισσότερο τη Ρωσία στην επίλυση πολλών ζητημάτων της με την Τουρκία. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι ο Dendias ξεχώρισε την υποστήριξη της Ρωσίας για τα θαλάσσια δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο ενάντια στον ρεβιζιονισμό της Τουρκίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Μόσχα θα υποβαθμίσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα για χάρη της Ελλάδας, αλλά θα μπορούσε να σημαίνει τη συμμετοχή της Ρωσίας που βασίλευσε στην τουρκική επίθεση στη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, καθώς είναι σε μια εποχή που η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρονται εντελώς για τον τερματισμό των τουρκικών εχθροπραξιών εναντίον των συμπολιτεομένων κρατών.

Εκτός από τις γεωπολιτικές ανησυχίες και τις ανησυχίες για την ασφάλεια, είναι πιθανό να υπάρξει μια πληθώρα οικονομικών και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών φέτος, ειδικά μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το εάν η Αθήνα επιλέγει να στηριχθεί στη νέα της διπλωματική εμπιστοσύνη στην πιθανότητα ότι ο Μπάιντεν απαιτεί από την Ελλάδα να αποσύρει τις σχέσεις της με τη Μόσχα ή αν οι Έλληνες υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα υποχωρήσουν σε παλιές φόρμουλες που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα ΝΑΤΟ-ΕΕ εις βάρος των Ελλήνων τα ενδιαφέροντα.

Αυτό το άρθρο είναι επέκταση ενός άλλου άρθρου που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο InfoBRICS.

Οι απόψεις του συγγραφέα δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις των Greek City Times.

Ετικέτες:
1821, Biden, Dendias, EU, Joe Biden, Lavrov, NATO, Nikos Dendias, Paul Antonopoulos, Putin, Russia, Sergei Lavrov, Sergey Lavrov, Turkey, Vladimir Putin

Source