“Η συμμόρφωση με κοινωνικά και ατομικά μέτρα είναι πιο σημαντική από ποτέ”

Η τουρκοκυπριακή ιατρική ένωση έκανε μια γραπτή δήλωση και προειδοποίησε για τον μεταλλαγμένο ιό, και διαβίβασε τα μέτρα και τις πρακτικές που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για την εξάλειψη του ρυθμού της επιδημίας.

Η εξήγηση έχει ως εξής:

Κατά τη διάρκεια της αντιγραφής και της εξάπλωσης των ιών, ειδικά των ιών RNA, συμπεριλαμβανομένων των κοροναϊών, αναμένονται μεταλλάξεις στο γενετικό τους υλικό. Αν και οι περισσότερες μεταλλάξεις δεν έχουν σοβαρό αποτέλεσμα, ορισμένες μεταλλάξεις μπορεί να αυξήσουν τη μεταδοτικότητα και ο ιός μπορεί να προσφέρει ένα πλεονέκτημα.

Σήμερα, είναι γνωστό ότι οι μεταλλάξεις SARS CoV-2 που προκαλούν τη νόσο COVID-19 εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο και η COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμια απειλή. Πιστεύεται ότι οι ρυθμοί μετάδοσης των παραλλαγών SARS CoV-2 (B.1.1.7, B.1.351, P.1), οι οποίοι σχηματίζονται λόγω των μεταλλάξεων που περιγράφονται μέχρι στιγμής, ενδέχεται να έχουν αυξηθεί σε προκαταρκτικές μελέτες.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργείου Υγείας της ΤΔΒΚ στις 8 Φεβρουαρίου 2021, “Εντοπίστηκε παραλλαγή της Βρετανίας σε 16 από τα 20 δείγματα που στάλθηκαν από τη χώρα μας για ανάλυση μετάλλαξης.”

Ο ρυθμός μετάδοσης και ο δευτερεύων ρυθμός επίθεσης της εν λόγω παραλλαγής B1.1.7 υπολογίστηκαν από τους ειδικούς.

Μέχρι σήμερα, έχει παρατηρηθεί ότι οι παραλλαγές έχουν εξαπλωθεί και έχουν γίνει κυρίαρχες στις κοινωνίες όπου φαίνονται. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να ειπωθεί ότι όσο λιγότερη είναι η εξάπλωση της μόλυνσης στην κοινότητα, τόσο μικρότερη είναι η εξάπλωση των παραλλαγών. Εκτός από τη διατήρηση των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας, η συνέχιση του εμβολιασμού χωρίς επιβράδυνση και η ενεργός παρακολούθηση έχει αυξήσει τη σημασία της.


Μέτρα και πρακτικές που μπορεί να είναι χρήσιμες για τη διακοπή του ρυθμού της επιδημίας στην κοινωνία μας στο τρέχον στάδιο:

1-Αξιόπιστη εφαρμογή δοκιμής στην είσοδο της χώρας, επιπλέον εφαρμογή καραντίνας για περίοδο κατάλληλη για την κατάσταση της επιδημίας στη χώρα προέλευσης (επί του παρόντος 14 ημέρες για όλες τις χώρες) και αναζήτηση αρνητικότητας με επανάληψη της δοκιμής.

2-Υπενθυμίζοντας ότι η συμμόρφωση με κοινωνικά και ατομικά μέτρα είναι πιο σημαντική από ποτέ:

– Σωστή χρήση μάσκας,

Διατήρηση φυσικής απόστασης τουλάχιστον 2 m μεταξύ ατόμων,

– Συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής των χεριών.

3-Δεν είμαι με πολλά άτομα για περισσότερο από 15 λεπτά σε κλειστές περιοχές.

Συχνός και επαρκής αερισμός περιορισμένων χώρων.

4-Διαμονή στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, καθυστέρηση περιττών ταξιδιών και επιστροφή στο σπίτι το συντομότερο δυνατό ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής απόστασης μάσκας όταν είναι απαραίτητο να φύγετε από το σπίτι.

5-Παραγωγή και ανταλλαγή ακριβών, αποτελεσματικών και γρήγορων δεδομένων σύμφωνα με τις συνθήκες της χώρας με ένα βιώσιμο και οικονομικά αποδοτικό σχέδιο μοριακής παρακολούθησης που μπορεί να συμβάλει σε μέτρα δημόσιας υγείας, μελέτες εμβολίων, παρακολούθηση και θεραπεία κλινικών ασθενών.

6-Δημιουργία συστημάτων που θα επιτρέψουν την έγκαιρη αναγνώριση του ποσοστού εξάπλωσης του COVID-19 στην κοινωνία, τη δυναμική μετάδοσης και τις πιθανές αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου με στενή παρακολούθηση σε κάθε χώρα.

7-Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με τη χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται λόγω των ανεπαρκών επιπέδων εμβολιασμού και ανοσίας στην κοινωνία.

.Source