Η συμφωνία Brexit δέχεται επίθεση από μέρη της Βόρειας Ιρλανδίας

Μέλη των δύο μεγαλύτερων φιλο-βρετανικών κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας αναμένεται να λάβουν μέρος σε νομικές ενέργειες που αμφισβητούν μέρος της συμφωνίας διαζυγίου της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν τα μέρη την Κυριακή.

Το Δημοκρατικό ενωτικό κόμμα (DUP) και το Ulster Unionist Party (UUP) πρόκειται να ενώσουν άλλες φιλο-βρετανικές προσωπικότητες για να αμφισβητήσουν το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο έχει δημιουργήσει εμπορικά εμπόδια μεταξύ της βρετανικής περιοχής και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πρωτόκολλο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την προστασία της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς τη δημιουργία χερσαίων συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας, προκάλεσε σημαντικές διαταραχές στο εμπόριο από τότε που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του έτους.

Ορισμένες βρετανικές εταιρείες σταμάτησαν τις παραδόσεις στη Βόρεια Ιρλανδία και μερικά σούπερ μάρκετ έμειναν με άδεια ράφια.

Το DUP ανέφερε ότι αρκετά ανώτερα μέλη θα ενταχθούν σε «άλλους ομοειδείς συνδικαλιστές» ως επώνυμα μέρη σε διαδικασίες δικαστικής επανεξέτασης που αμφισβητούν τη συμβατότητα του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας με τον Νόμο της Ένωσης 1800, τον Νόμο της Βόρειας Ιρλανδίας του 1998 και τη Συμφωνία του Μπέλφαστ, ανέφερε σε δήλωση.

«Ούτε η Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας, ούτε ο εκτελεστικός της Βόρειας Ιρλανδίας ούτε οι πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας συμφώνησαν να τεθεί σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ή να εμποδιστεί η ροή εμπορευμάτων από GB σε NI», δήλωσε ο αρχηγός του DUP και ο πρώτος υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Arlene Foster .

Το DUP πιστεύει ότι το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας δεν είναι συμβατό με τη βρετανική νομοθεσία, διότι δημιουργεί εμπόδια στο εμπόριο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου ΗΒ. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφώνησαν στη συμφωνία για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρειαστούν σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στη διατήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Το πρωτόκολλο ήταν μέρος μιας διεθνούς συμφωνίας που υπεγράφη από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον πέρυσι.

Το δεύτερο μεγαλύτερο φιλο-βρετανικό κόμμα της περιοχής, το Ulster Unionist Party, δήλωσε σε μια δήλωση ότι «θα επιδιώξει να διερευνήσει κάθε πολιτική και νομική οδό για να ακυρωθεί το πρωτόκολλο NI».

Source