Η συνάντηση της Κύπρου για τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και την Ελλάδα παρουσιάζει «νέα αφήγηση» |

ΠΑΦΟΣ, ΚΥΠΡΟΣ – Η Κύπρος φιλοξένησε συνάντηση την Παρασκευή κορυφαίων διπλωματών από το Ισραήλ και τα ΗΑΕ, καθώς και την Ελλάδα, για συνομιλίες που ανέφεραν ότι αντικατοπτρίζει το «μεταβαλλόμενο πρόσωπο» της Μέσης Ανατολής.

«Αυτή η νέα στρατηγική ένταξη εκτείνεται από τις ακτές του Περσικού Κόλπου» έως τη Μεσόγειο και την Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι σε συνέντευξη Τύπου στην παραθαλάσσια παραθεριστική πόλη της Πάφου.

Στο πλευρό του Anwar Gargash, σύμβουλου του Προέδρου των Εμιράτων, Sheikh Khalifa bin Zayed, είπε ότι η συνάντησή τους ήταν ένα σημάδι του «μεταβαλλόμενου προσώπου της Μέσης Ανατολής».

Ζήτησε μια «στρατηγική εταιρική σχέση στην ενέργεια μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου», μετά την ιστορική εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων του περασμένου έτους.

Ο Γκαργκάς δήλωσε ότι οι δεσμοί με το Ισραήλ ισοδυναμούν με μια «εναλλακτική στρατηγική άποψη» που στοχεύει στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες της Πάφου κάλυψαν την οικονομική και πολιτική συνεργασία, καθώς και τη «χρήση τεχνολογίας για την καταπολέμηση του Κόβιντ».

Οι Κύπριοι και Έλληνες υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν ότι ο νέος περιφερειακός όμιλος ήταν ανοιχτός σε όλα τα κόμματα.

«Ο εξελισσόμενος ιστός της περιφερειακής συνεργασίας δημιουργεί μια νέα αφήγηση, η οποία σπάει το γυάλινο ανώτατο όριο της επικρατούσας (μιας) γειτονιάς μας ως περιοχή αναταραχών, συγκρούσεων και κρίσεων», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών και οικοδεσπότης Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Ο δρόμος είναι ανοιχτός για να έρθουν μαζί μας όλες οι χώρες της περιοχής», πρόσθεσε, χωρίς άμεση αναφορά στην Τουρκία, της οποίας τα στρατεύματα καταλαμβάνουν το βόρειο τρίτο της Κύπρου και η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με τη Λευκωσία και την Αθήνα για αποθέσεις αερίου στην ανατολική Μεσόγειο .

«Όσον αφορά την ενέργεια, συμφωνήσαμε ότι το ξεκλείδωμα του πλήρους ενεργειακού δυναμικού της περιοχής με την ενίσχυση των βιώσιμων, αποδοτικών και περιβαλλοντικά συνειδητών εξελίξεων του φυσικού αερίου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα», επεσήμανε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντεντιάς, ο οποίος επισκέφθηκε την Τουρκία και τη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα, τόνισε εκκλήσεις για «απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων» από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής, όπου αποστέλλονται τουρκικά στρατεύματα.

Όσον αφορά το Ιράν και το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, ο Ashkenazi επανέλαβε ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να αποτρέψει αυτό το ριζοσπαστικό και αντισημιτικό καθεστώς να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Source