Η συνάντηση Dendia-Erdogan τελείωσε. Μία ώρα και τέσσερις ώρες μετά από 18 μήνες

Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν περίπου μία ώρα. Μετά από τέσσερα στα τέσσερα Dendya-av avusoglu, αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου և Δείπνο Iftar του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ντέντια και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα διήρκεσε περίπου μία ώρα. Η συνάντηση, στην οποία παρακολούθησαν επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μλουτ Κάβουσογλου, ξεκίνησε στις 3 μ.μ. Αμέσως μετά το 00 16 έληξε στις 16 το βράδυ. Αμέσως μετά το 00.

Μετά από αυτό, ο Νίκος Ντεντιάς έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί προσωπικά με τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος θα ακολουθήσει εκτεταμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Σημειώνεται ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κτιριακό συγκρότημα του Προεδρικού Παλατιού.

Η απρόβλεπτη πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου να μιλήσει με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ντεντιά θεωρείται εξαιρετικά συμβολική κίνηση, δεδομένου ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει συνηθίσει να δέχεται πολιτικούς που δεν είναι σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, η πρόσκληση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην τουρκική προεδρία ενημερώνεται από την πιθανή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mlut av Avusoglu.

Η συνάντηση Erdogan-Dendia ζητήθηκε από την τουρκική πλευρά. Η δημοσκόπηση διεξήχθη μέσω διπλωματικών καναλιών το δεύτερο μισό της Τετάρτης στην Τουρκία από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργιν. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα του Ερντογάν αφού ο Νίκος Ντεντιάς είχε συζητήσει προηγουμένως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ας ελπίσουμε ότι θέλει να ανοίξει», σχολίασε ο διπλωματικός πράκτορας, με τον οποίο το protothema.gr μίλησε για τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος ζήτησε να συναντηθεί με τον Νίκο Ντέντια.

“Είμαστε έτοιμοι για το καλύτερο και το χειρότερο”

Διπλωματική πηγή της Αθήνας αποδέχθηκε την πρόσκληση του Νίκου Ντεντιά στον Ταγίπ Ερντογάν ως συμβολικό βήμα με το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να δείξει τη σημασία του σε διεθνές επίπεδο για την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι η «χειρονομία» του Ταγίπ Ερντογάν δεν πρέπει να θεωρηθεί αλλαγή στη στρατηγική της Άγκυρας. Επιπλέον, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του ήταν έτοιμη να ξεκινήσει εξερεύνηση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια ζώνη νότια της Κρήτης, η οποία περιλαμβάνεται σε τουρκικό-Λιβυκό μνημόνιο στο οποίο η Ελλάδα έχει σαφή, αναπαλλοτρίωτα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά προειδοποίησε ότι εάν λάβει την Κύπρο Η Τουρκία είναι άδικη.

Av avusoglu. Όλες οι διαφορές στον πίνακα

Ο Mevlut Avusoglu μίλησε επίσης για τις επικείμενες συνομιλίες με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών την Πέμπτη το πρωί. “Ο διάλογος με την Ελλάδα, οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου είναι πολύ ικανοποιητικές”, είπε. Προστέθηκε το av avusoglu և. “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τον κ. Δένδια στην Άγκυρα. Θα συζητήσουμε για το Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο σε μια ειλικρινή ατμόσφαιρα. Ίσως μπορούμε να συνεχίσουμε τον διάλογο. Ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί ως δύο ζητήματα. “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου στο Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο”.

Στη συνάντηση Dendia-Erdogan, στην οποία θα παραστεί ο Mevlut Cavusoglu, θα ακολουθήσουν συνομιλίες σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών. Η προσωπική συνάντηση του ελληνικού avusoglu և Dendia έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 17:00 ώρα Ελλάδας. 00, ακολουθούμενες από εκτεταμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας. Από την ελληνική πλευρά, ο Νίκος Ντεντιάς θα συνοδεύεται από τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα Μιχάλη Διαμέση, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δημήρης, Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Σάους και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φράγκκο.

Τα θέματα στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών

Σε πολιτικά θέματα, κατά τη διάρκεια του πολιτικού διαλόγου του Νίκου Ντέντια με τον Miklut av Avusoglu, αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι τουρκικοί ισχυρισμοί για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, τις εκλογές μουφτή, τα ελληνικά τζαμιά, το ζήτημα της φυγής των Τούρκων στρατιωτών μετά το πραξικόπημα του 2016, επειδή 5 χρόνια αργότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται πεπεισμένος ότι η απόφαση της Ελλάδας να μην εκδώσει οκτώ φυλακισμένους Τούρκους στρατιώτες είναι ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βασίζεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η ελληνική πλευρά θα ήθελε να λάβει διαβεβαιώσεις από τους Τούρκους ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες των τουρκικών πλοίων δεν θα συνεχιστούν στην ηπειρωτική Ελλάδα ή στις θαλάσσιες περιοχές αβέβαιης κυριαρχίας, όπως το στερεότυπο των αμερικανών διπλωματών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Oruch Reyes ή άλλοι Τα τουρκικά ερευνητικά πλοία αναμένεται να έχουν τορπίλη, ευκαιρίες για συνέχιση της ομαλοποίησης των σχέσεων. Φυσικά, μόλις πριν από λίγες ώρες, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα σκοπεύει να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο παράνομο τουρκικό-λιβυκό μνημόνιο. “Η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στην περιοχή όπως εμείς”, είπε.

“Αναμφίβολα, η επίσκεψη του Νίκου Ντέντια στην Τουρκία θα είναι πολύ δύσκολη. Όμως οι Τούρκοι πρέπει ακόμη να δείξουν ένα καλό πρόσωπο όσο απαιτεί από αυτούς. “Θα είναι μια ευκαιρία για εμάς να αυξήσουμε τα συμφέροντά μας”, είπε.

Πηγή: protothema.gr

Source