Η σύνοδος ολομέλειας ενέκρινε το νόμο για την κατάργηση της Κύπρου … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Η σύνοδος ολομέλειας ψήφισε νόμο με 30 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή για να αποφευχθεί η απομάκρυνση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) και της Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Κύπρου (ΚΕΠΕ).

Το νομοσχέδιο, που εισήχθη από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, είχε σκοπό να τροποποιήσει τον Νόμο για τον Οργανισμό Αθλητισμού της Κύπρου για να διευκρινίσει ότι η JCO αποκτά νομική προσωπικότητα από τη στιγμή που θα αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Συνεχίζει να λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο, καθώς η Αθλητική Συνομοσπονδία αποκτά νομική προσωπικότητα αναγνωρίζοντάς την σύμφωνα με τις διατάξεις του Βασικού Νόμου. Το ίδιο ισχύει και για το ΚΕΠΕ.

Αυτός ο κανονισμός κρίθηκε αναγκαίος επειδή οι δύο επιτροπές κινδύνευαν να διαγραφούν από το μητρώο των εγγεγραμμένων ενώσεων, το οποίο τηρείται για άλλα νομικά θέματα που σχετίζονται με τις ενώσεις του համապատասխան σύμφωνα με τις διατάξεις των Ταμείων :.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νομικής Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Βορ Γεωργίου, στόχος είναι η νομική προστασία της ΚΟΕ-ΚΕΠΕ για να αποφευχθεί η διαγραφή τους. Πρόσθεσε ότι η απορρύθμιση των συλλόγων της ΚΟΕ և ΚΕΠΕ θα έχει τεράστιες συνέπειες για τον αθλητισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετάσχει στους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Πρόσθεσε ότι υπήρχε ο κίνδυνος το ψεύτικο κράτος να αδράξει την ευκαιρία να ζητήσει τη σύσταση των δικών του Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών επιτροπών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Ορχ Λουκαΐδης δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λύσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα χωρίς καμία ευθύνη. Εξήγησε ότι το πρόβλημα που προέκυψε σχετίζεται με τη συνδικαλιστική νομοθεσία, η οποία δεν επιλύεται σε αυτές τις δύο περιπτώσεις. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν χιλιάδες συνδικάτα, οντότητες που έχουν εκτεθεί αναλόγως, και ότι το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να φέρει αμέσως μια ολοκληρωμένη λύση.

Πηγή: KYPE

Source