“Η τάση μειώνεται, αλλά συνεχίζουμε να βλέπουμε αριθμούς που δεν περιμέναμε”

Η τάση μειώνεται, αλλά είμαστε ακόμα πολύ υψηλοί, λέει ο Δρ. Καραγιάνης. Η εστίαση είναι στα νοσοκομεία και τις CRU. Η ανακάλυψη περιπτώσεων ενός νέου στελέχους του ιού δεν προκαλεί ανησυχία. Οικογενειακοί πίνακες և πιθανή διανομή την παραμονή

Ο αργός ρυθμός με τον οποίο οι αριθμοί μειώνονται, μαζί με τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών, αναγκάζει την κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να σταματήσουν την επιδημία.

Από 28 Δεκεμβρίου έως χθες, 4 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την ανίχνευση 4317 περιστατικών από 88.962 δείγματα που εξετάστηκαν.

Σύμφωνα με την Εθνική Έκθεση που κυκλοφόρησε στις 28 Δεκεμβρίου, η οποία κάλυψε την περίοδο 14-27 Δεκεμβρίου, συνολικά 4.061 περιπτώσεις Covid-19 βρέθηκαν σε 65.099 διαγνωστικά τεστ.

Η τάση μειώνεται, αλλά είμαστε ακόμα πολύ υψηλοί, λέει ο Δρ. Καραγιάνης

“Συνεχίζουμε να βλέπουμε αριθμούς που δεν περιμέναμε”, είπε Κύπρος Φορές:Καθηγητής ιολογίας, Μοριακής Βιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μέλος του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Πέτρος Καραγιάνης.

Σε ορισμένες περιοχές, το ποσοστό φτάνει τις 500-650 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους, όταν θα θέλαμε να είναι πάνω από 100.

«Υπάρχει μια πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες, αλλά είμαστε ακόμα σε υψηλό επίπεδο, ενώ υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες», είπε.

Το κύριο μέλημα, τονίζει ο κ. Καραγιάννης, είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία, ειδικά σε μονάδες εντατικής θεραπείας. “Το σύστημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όριά του.”

Οικογενειακοί πίνακες և Διανομές

Ερωτηθείς εάν τα οικογενειακά τραπέζια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν υπεύθυνα για τη διατήρηση των αριθμών ψηλά, είπε ότι ήταν κάτι που θα δουν τις επόμενες μέρες.

“Σίγουρα θα υπάρξουν λοιμώξεις, χωρίς καμία πρόθεση για το πόσο σύντομα θα τρώγονται”, είπε.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον εντοπισμό νέων στελεχών του ιού

Δρ. Ταυτόχρονα, ο Καραγιάννης φαίνεται ενθαρρυντικός για τα 12 άτομα που έχουν διαγνωστεί με έναν νέο τύπο κοροναϊού επειδή η διαφορά είναι στη μόλυνση και όχι στην επιθετικότητα.

Ίσως αυτό να εξηγεί το γεγονός ότι οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί, λέει, γιατί είναι πιθανό ότι το νέο στέλεχος θα βρίσκεται στην κοινότητα για πολύ καιρό, καθώς η Κύπρος διατηρεί σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Source