Η ταξιδιωτική βιομηχανία στοιχηματίζει σε διαβατήρια εμβολίων για να προσελκύσει Βρετανούς στη Μεσόγειο

ΛΟΝΔΙΝΟ / ΜΑΔΡΙΤ / ΠΑΡΙΣΙ (Reuters) – Ο αγώνας για την εξαγωγή διαβατηρίων εμβολιασμού προωθεί τον ανταγωνισμό μεταξύ ταξιδιωτικών εταιρειών και τουριστικών προορισμών για τον μεγάλο αριθμό Βρετανών που πρόκειται να λάβουν βολές COVID-19 πριν από το καλοκαίρι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο Heathrow, Λονδίνο, Βρετανία, 13 Φεβρουαρίου 2021. REUTERS / Toby Melville / Φωτογραφία αρχείου

Χάρη στην ταχεία ανάπτυξη εμβολίων εδώ, η Βρετανία είναι η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που πιθανόν να εμβολιάσει μεγάλο ποσοστό ενηλίκων σε ηλικία εργασίας μέχρι την περίοδο αιχμής. Μπορούν να γίνουν το πρώτο μεγάλο περιφερειακό τεστ ψηφιακών διαπιστευτηρίων υγείας στην ανάπτυξη.

Αεροπορικές εταιρείες όπως η easyJet είδαν εξερχόμενες κρατήσεις από τη Βρετανία να αυξάνονται την περασμένη εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση αύξησε την προοπτική επιστροφής σε καλοκαιρινά ταξίδια χωρίς καραντίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να αναπτύξει διαβατήρια εμβολίων υπό πίεση από νότιες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Ωστόσο, τα συνεργαζόμενα σχέδια απόδρασης των καταναλωτών αντιμετωπίζουν ελέγχους πραγματικότητας – από απρόβλεπτες παραλλαγές ιών έως παρατεταμένες διασπάσεις της ΕΕ σχετικά με τα διαβατήρια εμβολίων, με τη Γαλλία να ηγείται αντίστασης από διάφορα κράτη για πολιτικές και διακρίσεις.

Η διστακτική κίνηση της Βρετανίας για την αποκατάσταση των ταξιδιών «ασκεί πίεση σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο, κάτι που είναι καλό για εμάς», δήλωσε ο Γρηγόρης Τάσιος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Η Ελλάδα έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς για εμβολιασμένους Ισραηλινούς και συζητά παρόμοια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο τουρισμός από τη Γερμανία, μια άλλη μεγάλη ταξιδιωτική αγορά που υστερεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για εμβολιασμούς, εξαρτάται από το Βερολίνο να ρίχνει καραντίνες για δοκιμασμένους επιβάτες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa Carsten Spohr αυτήν την εβδομάδα.

Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, οι φημισμένοι άτακτοι τουρίστες της βρίσκονται στο επίκεντρο των καλοκαιρινών ελπίδων της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Η Ισπανία, συνήθως ο νούμερο ένα προορισμός των Βρετανών, έχει πιέσει σκληρά για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού της ΕΕ. Τα περισσότερα κλειστά ξενοδοχεία του νησιού της Μαγιόρκα περιμένουν με ανυπομονησία λεπτομέρειες, δήλωσε η εκπρόσωπος της Μαρίας Ντουράν.

«Δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο, την πρώτη χώρα που σχεδίασε και μοιράστηκε έναν χάρτη πορείας για την αποκατάσταση της κινητικότητας», είπε. Η Ισπανία σημείωσε μείωση του αριθμού επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο στα 3,1 εκατομμύρια πέρυσι από περισσότερα από 18 εκατομμύρια το 2019.

«ΜΗΝ ΕΡΤΕ» – ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Η Αθήνα απευθύνεται άμεσα στους Βρετανούς καταναλωτές.

Όσοι έχουν πλάνα θα γλιτώσουν δοκιμές, με ή χωρίς την ευλογία της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρι Θεοχάρης σε συνεντεύξεις ΜΜΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο τουρισμός διατηρεί το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού και της οικονομίας της Ελλάδας, σημειώθηκε πτώση κατά 76% στις διεθνείς αφίξεις πέρυσι και 14 δισεκατομμύρια ευρώ (17 δισεκατομμύρια δολάρια) σε απώλεια εσόδων από τον τομέα.

Η θέση της Ελλάδας και παρόμοιες ισπανικές διαβεβαιώσεις, έρχονται σε αντίθεση με το μήνυμα της Γαλλίας, του δεύτερου προορισμού για τους Βρετανούς – το οποίο δεν βιάζεται να τους καλωσορίσει.

«Μην έρθεις», ο δήμαρχος της Νίκαιας Christian Estrosi συμβούλεψε πιθανούς υπερπόντιους επισκέπτες τον περασμένο μήνα, καθώς η πόλη της Μεσογείου αντιμετώπιζε μια ταχύτερα διαδεδομένη παραλλαγή COVID-19 που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία. “Δεν είναι η ώρα.”

Ως αποτέλεσμα, οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες σπρώχνουν κρατήσεις «ήλιος και θάλασσας» στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία σε μια προσπάθεια να φέρουν τα απαραίτητα μετρητά.

«Η τάση τώρα είναι προς το τι είναι πιθανό να είναι ανοιχτό», δήλωσε ο Toby Kelly, Διευθύνων Σύμβουλος του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου Trailfinders, επισημαίνοντας μια «μαζική αύξηση της ζήτησης» σε ελληνικούς προορισμούς.

«Η Ελλάδα υπήρξε η μεγάλη ιστορία, με την κυβέρνησή της πίσω από τα πιστοποιητικά εμβολίων».

Χωρίς να περιμένει τις Βρυξέλλες, η Κύπρος μπήκε στη βιασύνη την Πέμπτη, ανακοινώνοντας ότι οι εμβολιασμένοι τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να εισέλθουν από την 1η Μαΐου χωρίς δοκιμές ή καραντίνα.

Ο Andy Davies, ένας 43χρονος διευθυντής της βρετανικής εταιρείας που έκανε κράτηση για βίλα στη Μαγιόρκα για τον Ιούλιο μετά τον εμβολιασμό, είπε ότι καθησυχάστηκε από τα σχέδια επανέναρξης της Βρετανίας και «θόρυβοι που βγαίνουν από την Ευρώπη σχετικά με το διαβατήριο εμβολίων».

Δωρεάν εγγυήσεις ακύρωσης για την ενοικίαση και οι πτήσεις της easyJet βοήθησαν επίσης, είπε.

“Σαφώς υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι.”

«ΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ»

Το αν και πώς θα λειτουργούσε ένα διαβατήριο εμβολιασμού στην ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες εκδόσεις δεν είναι σαφές. Οι αεροπορικές εταιρείες αναπτύσσουν μια εφαρμογή Travel Pass μέσω της βιομηχανίας IATA, ενώ το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επεξεργάζεται μια άλλη εναλλακτική λύση, το CommonPass. Δείτε το FACTBOX:

Χωρίς ψηφιοποίηση, οι έλεγχοι εγγράφων θα γίνουν γρήγορα ανεφάρμοστοι κατά την παραλαβή του ταξιδιού, προειδοποιεί η IATA. Ακόμη και στο 10% της κυκλοφορίας πριν από την κρίση, η δοκιμαστική εργασία δημιουργεί ήδη σημεία συμφόρησης στο αεροδρόμιο καθώς το προσωπικό περνά 20 λεπτά με κάθε επιβάτη.

«Χωρίς αυτοματοποίηση αυτών των διαδικασιών (θα) είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγουμε όλοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», δήλωσε ο προϊστάμενος του Αεροδρομίου Χίθροου John Holland-Kaye. “Όλα τα αεροδρόμια θα είχαν ουρές έξω από την πόρτα.”

Ακόμη και μετά την πρόοδο της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής της 25ης Φεβρουαρίου, η αμφιθυμία μεταξύ κυβερνήσεων όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη διαβατηρίων εμβολίων.

«Δεν θα δεχόμουν ένα σύστημα που εξαρτά την πρόσβαση σε αυτήν ή σε αυτήν τη χώρα με πιστοποιητικό (εμβόλιο)», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν. «Οι νεότεροι μας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή Ιουλίου.»

Οι αεροπορικές εταιρείες γνωρίζουν τις ευαισθησίες.

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να το ονομάσουμε διαβατήριο εμβολίου», δήλωσε πρόσφατα ο CEO της Virgin Atlantic, Shai Weiss. “Είναι πραγματικά μια ψηφιακή εφαρμογή υγείας.”

Ένα κυβερνητικό πάσο με διεθνή υποστήριξη «δεν θα βγει αρκετά γρήγορα για αυτό το καλοκαίρι», προέβλεψε το αφεντικό της Ryanair Michael O’Leary αυτήν την εβδομάδα. Αντ ‘αυτού, η Ryanair σχεδιάζει να επιτρέψει τις μεταφορτώσεις ιατρικών πιστοποιητικών στην εφαρμογή πελατών της, με την ελπίδα ότι οι αρχές θα τις αποδεχθούν.

Χωρίς ταχύτερη πρόοδο προς ένα διεθνές πρότυπο, περισσότερες κυβερνήσεις είναι πιθανό να πάνε με τον δικό τους τρόπο.

Τα γαλλικά περιφερειακά αεροδρόμια συσσωρεύονται συνήθως με τα 10 εκατομμύρια επιβάτες του Ηνωμένου Βασιλείου που πετούν κάθε χρόνο – το μεγαλύτερο εθνικό σώμα. Ωστόσο, ανησυχούν για την απώλεια ενός άλλου καλοκαιριού, δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης UAF, Thomas Juin, εκτός εάν το Παρίσι ορίσει τους δικούς του όρους για την αναβίωση του τουρισμού.

«Όσο περισσότερο περνά ο χρόνος με την Ισπανία και την Ελλάδα να αναλαμβάνουν δράση, τόσο περισσότερη Γαλλία θα μείνει πίσω», πρόσθεσε.

Αναφορές από τη Sarah Young στο Λονδίνο, την Clara-Laeila Laudette στη Μαδρίτη και τη Laurence Frost στο Παρίσι. Πρόσθετες αναφορές από την Karolina Tagaris στην Αθήνα, την Belen Carreno στη Μαδρίτη, τον Conor Humphries στο Δουβλίνο και τον Michel Rose στο Παρίσι. Γράφοντας από τον Laurence Frost; Επιμέλεια από τον Pravin Char

.Source