Η ΤΔΒΚ καταδικάζει τα σχόλια του Έλληνα ηγέτη για την ΕΟΚΑ

ΑΓΚΥΡΑ

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) Έρσιν Τατάρ καταδίκασε την ελληνοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση, ΕΟΚΑ, δήλωσε Τουρκοκυπριακές πηγές το Σάββατο.

Σε γραπτή δήλωση που εκδόθηκε για την επέτειο της έναρξης των ένοπλων επιθέσεων της ΕΟΚΑ εναντίον του τουρκοκυπριακού λαού, ο Τατάρ είπε ότι η τρομοκρατική οργάνωση ξεκίνησε τις επιθέσεις της την 1η Απριλίου 1955, για να προσαρτήσει την Κύπρο στην Ελλάδα, μετατρέποντας το νησί σε λουτρό αίματος – – σηματοδοτώντας την αρχή δεκαετιών πόνου και ταλαιπωρίας.

Η οργάνωση, με την υποστήριξη της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, της Ελληνοκυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ελλάδας είχε ως στόχο να εξαλείψει την τουρκική παρουσία από το νησί, σύμφωνα με τη δήλωση.

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο ιδρύθηκε η Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης (TMT) ήταν να προστατεύσει τον Τουρκοκύπριο λαό από αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε ο Τατάρ, επισημαίνοντας ότι πολλά τουρκοκυπριακά χωριά, τόποι λατρείας και αθώοι Τουρκοκύπριοι πολίτες αποτέλεσαν στόχο μέλη της ΕΟΚΑ μεταξύ 1955 και 1958.

Υποστήριξε επίσης ότι μετά την ίδρυση της εταιρικής σχέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, της οποίας οι Τουρκοκύπριοι ήταν ισότιμα ​​μέλη, η ΕΟΚΑ θέλησε να εφαρμόσει το Σχέδιο Ακρίτας, ένα κρυφό σχέδιο για την εξάλειψη της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο.

«Τον Δεκέμβριο του 1963, η ΕΟΚΑ ξεκίνησε τις επιθέσεις« Bloody Christmas »σύμφωνα με το σχέδιό της να εξαλείψει όλη την τουρκική παρουσία από το νησί και να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα. Και πάλι, εκατοντάδες τουρκοκυπριακά χωριά δέχτηκαν επίθεση από το 1963 έως το 1974 και χιλιάδες άνθρωποι μας εκτοπίστηκαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους », ανέφερε η δήλωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι παρατηρήσεις του ηγέτη της Νότιας Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, που δοξάζονταν την τρομοκρατική οργάνωση της ΕΟΚΑ, είναι τρομερές, τόνισε ο Τατάρ.

Ο Τατάρ κάλεσε τον Αναστασιάδη να μην αγκαλιάσει την ΕΟΚΑ και να διαστρεβλώσει την ιστορία για να επιτεθεί στο ΤΜΤ, το οποίο αγωνίστηκε για την προστασία των Τουρκοκυπρίων ζωών ενόψει συστηματικών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το νησί έχει χωριστεί από το 1964 όταν εθνικές επιθέσεις ανάγκασαν τους Τουρκοκύπριους να αποσυρθούν σε θύλακες για την ασφάλειά τους.

Το 1974, ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Ελλάδας οδήγησε στη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας ως εγγυητική δύναμη για την προστασία των Τουρκοκυπρίων από διώξεις και βία.

Η ΤΔΒΚ ιδρύθηκε το 1983.

Η Ελληνοκυπριακή διοίκηση εισήλθε στην ΕΕ το 2004, την ίδια χρονιά που οι Ελληνοκύπριοι απέτρεψαν το Σχέδιο Ανάν των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της δεκαετίας διαμάχης.

* Γράφοντας από τον Ahmet Gencturk στην Άγκυρα

Ο ιστότοπος του Anadolu Agency περιέχει μόνο ένα μέρος των ειδησεογραφικών ειδήσεων που προσφέρονται σε συνδρομητές στο AA News Broadcasting System (HAS) και σε συνοπτική μορφή. Επικοινωνήστε μαζί μας για επιλογές συνδρομής.

.Source