Η ΤΔΒΚ υποστηρίζει τη συνύπαρξη 2 κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο καθώς ο αρχηγός του ΟΗΕ προσπαθεί να ξαναρχίσει τις συνομιλίες

Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) επιδιώκει ένα ψήφισμα που θα επέτρεπε τη συνύπαρξη δύο κυρίαρχων κρατών στο νησί της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ αργά τη Δευτέρα, καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σκοπεύει να συναντηθεί τον επόμενο μήνα με τον Τατάρ και τον Ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης εκτιμά αν οι συνθήκες είναι ώριμες για την επανέναρξη των αδρανοποιημένων ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η Τατάρ δέχτηκε τη Δευτέρα απεσταλμένη του ΟΗΕ στο νησί. Μετά από συνομιλίες με την Jane Hall Lute στο Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα Λευκωσία (Λευκωσία), ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση και προσπάθησε να ορίσει τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις για το μέλλον του διχασμένου νησιού.

Επαναλαμβάνοντας ότι 50 χρόνια διαπραγματεύσεων, με βάση τον ομοσπονδιακό, δεν είχαν αποφέρει αποτελέσματα, είπε: «Υπογραμμίσαμε ότι επιδιώκουμε ένα ψήφισμα που θα επέτρεπε τη συνύπαρξη δύο κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο».

Αναφερόμενος στον βασικό ρόλο της Τουρκίας για ψήφισμα για το νησί, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι γνωρίζουν τα οφέλη της συνεργασίας με την Τουρκία.

“Συνδιοργανώνουμε τη διαδικασία με την Τουρκία. Εμείς, Τουρκοκύπριοι, είμαστε σε πλήρη συνεργασία και διαβούλευση με την Τουρκία”, είπε.

“Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavusoğlu εμπλέκεται σε αυτό εδώ και χρόνια και το έχει κυριαρχήσει”, πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους πρεσβευτές της ΕΕ στην πρωτεύουσα της Άγκυρας, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη, αντί να κολλήσει σε “αποτυχημένα μοντέλα” για το Κυπριακό, τα κόμματα πρέπει να συζητήσουν νέες, πιο ρεαλιστικές εναλλακτικές.

Αμφισβήτησε επίσης τον ρόλο της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας την πρόσφατη έλλειψη επαφής του μπλοκ με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας Çavuşoğlu δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυριαρχική ισότητα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και πρέπει να υπάρχει λύση δύο κρατών στο νησί της Κύπρου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Άγκυρας με τον ομόλογό του από την ΤΔΒΚ, Tahsin Ertuğruloğlu.

Ο Çavuşoğlu πρόσθεσε ότι η θέση της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ για το θέμα ήταν πολύ σαφής. “Καταβάλλουμε προσπάθειες για να εξηγήσουμε ολιστικά τη στάση μας σε όλα τα τμήματα”, είπε, προσθέτοντας ότι το ζήτημα είχε εμφανιστεί σε όλες τις πρόσφατες επισκέψεις του, ειδικά στην Πορτογαλία, τη Μαδρίτη και άλλες χώρες της ΕΕ.

Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για συνομιλίες

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Λούτε επισκέφθηκε επίσης τον Αναστασιάδη στην ελληνική πλευρά του νησιού.

Ο Αναστασιάδης είπε στον απεσταλμένο του ΟΗΕ ότι είναι έτοιμος να παρευρεθεί σε μια άτυπη διάσκεψη με τη συμμετοχή της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας για τον τερματισμό ενός αδιεξόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

“Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητά του να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή συνάντηση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσιος μετά τη συνάντηση στη Λευκωσία.

“Εξέφρασε επίσης την προσδοκία του ότι η … συνάντηση θα οδηγήσει σε ουσιαστική επανάληψη των συνομιλιών, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Λούτε είχε πει στον Αναστασιάδη ότι ο Γκουτέρες σκόπευε να συγκαλέσει πενταμελή διάσκεψη τον Φεβρουάριο.

Ο Γκουτέρες ελπίζει να εμπλέξει περισσότερο τις τρεις κυβερνήσεις για να δημιουργήσει δυναμική.

Σε έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτό το μήνα, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι τα μέρη είχαν εκφράσει την προθυμία τους να παραστούν σε μια άτυπη διάσκεψη υπό την αιγίδα του.

“Σκοπεύω να προσκαλέσω τις πλευρές και τις εγγυητικές εξουσίες σε αυτήν την άτυπη συνάντηση το συντομότερο δυνατό το 2021”, δήλωσε ο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες αναγνώρισε επίσης «σκεπτικισμό» σχετικά με τις προοπτικές των ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν ξαναρχίσει και στις δύο πλευρές του διχασμένου νησιού.

Τον Νοέμβριο, αντίπαλοι Κύπριοι ηγέτες πραγματοποίησαν μια συνάντηση «break-the-ice» στην οποία υποσχέθηκαν να στηρίξουν μια ειρηνευτική ώθηση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των εξωτερικών δυνάμεων.

Ήταν η πρώτη και μοναδική συνάντησή τους από τότε που ο Τατάρ με την υποστήριξη της Άγκυρας εξελέγη ηγέτης του τουρκικού βορρά τον Οκτώβριο.

Ο Τατάρ εξελέγη σε μια πλατφόρμα για την αναζήτηση λύσης δύο κρατών για την Κύπρο, παρά για μια δικοινοτική ομοσπονδία.

Οι δύο άνδρες έχουν αναγνωρίσει τις θέσεις τους στο δρόμο προς τα εμπρός είναι “μακριά”.

Η Βρετανία, η Ελλάδα και η Τουρκία ενεργούν ως εγγυητές της κυριαρχίας του νησιού βάσει της συνθήκης που έδωσε στην Κύπρο την ανεξαρτησία από τη βρετανική κυριαρχία το 1960.

Το νησί της Κύπρου έχει χωριστεί σε μια τουρκοκυπριακή κυβέρνηση στο βορρά και μια ελληνοκυπριακή διοίκηση στο νότο από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1974 με στόχο την προσάρτηση της Κύπρου από την Ελλάδα. Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας σταμάτησε τη δίωξη και τη βία κατά των Τουρκοκυπρίων από υπερεθνικιστές Ελληνοκύπριους που εκτείνονταν χρόνια.

Η ΤΔΒΚ ιδρύθηκε το 1983 στο βόρειο επίπεδο του νησιού και αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Από τότε η χώρα αντιμετώπισε συνεχιζόμενο εμπάργκο στο εμπόριο, τις μεταφορές και τον πολιτισμό.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες επίλυσης της Κυπριακής διαφωνίας, οι οποίες δεν ισοδυναμούν. Η τελευταία προσπάθεια, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των εγγυητικών χωρών του νησιού, ολοκληρώθηκε χωρίς σημάδια προόδου στην Ελβετία το 2017.

.Source