Η τοποθεσία του κυπριακού υδάτινου φιδιού στο πάρκο Macheira είναι επίσης πολύ σημαντική, λέει ο αξιωματικός του Tm. Δάση

Η θέση του κυπριακού υδάτινου φιδιού στις Μακάρες είναι δυνατή, λέει ο Χ. Νικολάου – Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Το μόνο κυπριακό νερό φίδι στον κόσμο εντοπίστηκε στην Κύπρο both και στα δύο μέρη, χάρη στις άμεσες ενέργειες του Monitoring Τμήματος Παρακολούθησης Πολιτών.

Με την ευκαιρία αυτή, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε με τον Χάρη Νικολάου, Διευθυντή Δασών του Τμήματος Δασών, σχετικά με τη δυνατότητα εντοπισμού του κυπριακού θαλάσσιου φιδιού (Natrix natrix cypriaca) και στις δύο περιοχές του Εθνικού Δασικού Πάρκου Maceras.

Δυνατότητα ανάπτυξης στο Machera SAR

Ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε την ανάπτυξη του κυπριακού υδάτινου φιδιού σε αυτά τα δύο μέρη ως πολύ σημαντική εξέλιξη, διότι, όπως είπε, μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι περιοχές διανομής της ήταν μόνο στη λίμνη Παραλίμνι, στον ποταμό Μαρούλενα του ποταμού Clear. ,

“Γνωρίζετε λοιπόν ότι ένα είδος με πολύ περιορισμένη γεωγραφική κατανομή είναι πολύ πιο εύκολο να καταστραφεί, επειδή ήταν ήδη ένα σπάνιο είδος στην Κύπρο, είναι ενδημικό, υπάρχει μόνο στην Κύπρο, όχι σε κανέναν άλλο κόσμο. “Τώρα, με την ανακάλυψη νέων περιοχών, μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο πληθυσμός είναι μεγαλύτερος από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως και στο μέλλον θα είμαστε σε θέση να λάβουμε προστατευτικά μέτρα για τη διατήρησή του”.

Αναφέρεται ότι το κυπριακό φίδι προστατεύεται τόσο από τον νόμο 153 (I) / 2003 όσο και από την ευρωπαϊκή οδηγία 92/43 / ΕΟΚ, ο οποίος το περιλαμβάνει στο Παράρτημα II ως είδος προτεραιότητας.

Η επιδημία τον βοήθησε να τον βρει

Ερωτηθείς πώς βρισκόταν το θαλάσσιο φίδι σε ειδικές περιοχές του Μαχαιρά, είπε ότι πρόσφατα υπήρχαν πληροφορίες από πολίτες ή ποδηλάτες που περπατούσαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δόθηκαν, υποψιαζόμασταν ότι μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από τα φίδια που γνωρίζουμε. “Οι υποψίες μας ήταν αληθινές”, είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς ο κόσμος έχει πλησιάσει στη φύση λόγω της επιδημίας, οι πληροφορίες που παρέχονται από το κοινό είναι περισσότερο, τόνισε τη σημασία της δημοσίευσης τέτοιων θεμάτων, της συμβολής των πολιτών.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Ερωτηθείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, είπε ότι τα δείγματα DNA είχαν ήδη συλλεχθεί για αναγνώριση.

“Είναι σίγουρα ένα φίδι νερού, αλλά πρόκειται να συγκρίνουμε, όπως κάθε φορά που βρίσκουμε νέα είδη σε νέες περιοχές, έχουμε ήδη συλλέξει το DNA, θα το ταυτοποιήσουμε με τους άλλους δύο πληθυσμούς που πρέπει να δούμε , υπάρχει; “Γενετική συγγένεια ή κάτι άλλο;” είπε.

Πρόσθεσε ότι στο μέλλον η μελέτη θα διεξαχθεί σε όλους τους ποταμούς της περιοχής για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν άλλα ζώα του ίδιου είδους και σε ποια κατάσταση είναι ο πληθυσμός τους.

Σημείωσε ότι η περιοχή όπου βρίσκονταν είναι ήδη προστατευμένη, κάτι που είναι πολύ θετικό.

“Το ωραίο είναι ότι βρίσκεται σε δασική περιοχή, στην περιοχή NATURA 2000, οπότε η περιοχή είναι ήδη προστατευμένη, δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προστασίας, εμπόδια κ.λπ. Είναι ήδη προστατευμένο is είναι καλό για τη διατήρησή του. «

Είπε ότι το είδος έχει προσαρμοστεί στα κυνήγι βατράχων και ψαριών.

“Δεν σημαίνει ότι εξαρτάται από το νερό, είναι ένα φίδι, όπως τα πάντα, αλλά έχει προσαρμοστεί κυρίως στους βατράχους αλιείας, οπότε ζει κοντά σε περιοχές νερού”, είπε.

Το κυπριακό φίδι είναι εντελώς ακίνδυνο

Το κυπριακό θαλάσσιο φίδι, συνέχισε, δεν είναι καθόλου επικίνδυνο.

“Το φίδι είναι εντελώς αβλαβές, η μόνη προστασία του είναι ότι εκκρίνει ένα μυρωδιά που περιέχει μυρωδιές από τους αδένες του για να το αποτρέψει από το να πλησιάσει ή να το πιάσει. Αυτή είναι η υπεράσπισή του. Ούτε προσπαθεί να δαγκώσει όταν πιάνεται, όπως κάνουν και άλλα φίδια. Δεν έχει ούτε δηλητήριο ούτε επιθετικές τάσεις. Είναι φίδι, το μήκος του οποίου δεν είναι μεγάλο, το μεγαλύτερο μέγεθος που μπορεί να βρεθεί είναι 1,25 cm, το μεγαλύτερο μέρος είναι περίπου 60-70 cm, ավելին όχι περισσότερο.

Ερωτηθείς πώς διακρίνουμε ένα φίδι από το επικίνδυνο, είπε ότι απαιτεί πολλή εμπειρία, αλλά τόνισε ότι υπάρχει μόνο ένα φίδι στην Κύπρο που είναι επικίνδυνο και ότι είναι η οχιά (καλή).

«Υπάρχει μόνο ένα επικίνδυνο φίδι στην Κύπρο, είναι οι οχιά ή το ευαίσθητο, που πρέπει να είναι πέντε φορές μεγαλύτερο, ο χόνδρος, το κεφάλι είναι τριγωνικό, έχει μια μικρή κοντή ουρά», είπε.

Χρώματα φίδι σίκαλης τρία χρώματα

Ερωτηθείς για το χρώμα που βρέθηκε το νερό φίδι στο Macheiras, είπε ότι βρέθηκε μελανιστικό και στις δύο περιοχές.

Εξήγησε ότι το νερό φίδι έχει τρία χρώματα στην Κύπρο.

“Έχουμε το κλασικό αυγό του, το οποίο είναι γκρι-ελιά. Αυτός ο πληθυσμός βρίσκεται στο Παραλίμνι της Μαρούλενας. Υπάρχει ένας μελανιστικός πληθυσμός, δηλαδή οι μαύροι, αλλά είναι μια ποικιλία. Υπάρχει μια τρίτη ποικιλία, που είναι ένας συνδυασμός τα δύο. σαν σταυροδρόμι χρώματος. “

Source