Η Τουρκία άλλαξε την περιφερειακή ισορροπία το 2020

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Η Τουρκία άλλαξε την περιφερειακή ισορροπία με διπλωματικά και στρατιωτικά βήματα παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη το 2020, λένε ειδικοί.

“Η Ελλάδα, η Γαλλία και η ελληνοκυπριακή διοίκηση προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να φυλακίσουν την Τουρκία στις ακτές της στη Μεσόγειο”, δήλωσε ο καθηγητής Ferhat Pirincci του Πανεπιστημίου Uludag, στη βορειοδυτική επαρχία Προύσα.

Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε όταν η ελληνοκυπριακή διοίκηση έκανε κάποιες διεθνείς συμφωνίες, αγνοώντας τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) να εργάζονται για την εξόρυξη των φυσικών πόρων γύρω από το νησί.

Δυτικές εταιρείες, υποστηριζόμενες από τις κυβερνήσεις τους, ξεκίνησαν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων εξερεύνησης και γεώτρησης φυσικού αερίου μέσω συμφωνιών με Έλληνες. Καθώς ανακαλύφθηκαν μεγάλα πεδία φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική διοίκηση υπέγραψε συμφωνίες Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) το ένα μετά το άλλο.

Παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση και το Ισραήλ δημιούργησαν το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στο Κάιρο και προσπάθησαν να φύγουν από τη Λιβύη, τον Λίβανο και την Τουρκία.

Ωστόσο, η Τουρκία και η Λιβύη κατέληξαν σε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα στις 27 Νοεμβρίου 2019, άλλαξαν τα σχέδια.

Ο Πιρίντσι σημείωσε ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική αντιμετώπισε προκλήσεις το 2020, αλλά έλαβε σοβαρά μέτρα. Η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Λιβύη παρείχε μια στήλη για την πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι άλλοι πυλώνες είναι η ναυτιλιακή αρχή και η ενεργειακή διάσταση, υποστήριξε.

Ταυτόχρονα, η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα στοιχείο που υποστηρίζει τη στρατηγική ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και την παγκόσμια πολιτική της Τουρκίας, και ότι το ζήτημα δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε ένα ζήτημα της Λιβύης ή της Μεσογείου, δήλωσε.

Ο Πιριντσί είπε ότι αυτή ήταν μια πράξη που επηρέασε τη Μέση Ανατολή και τα παγκόσμια ισοζύγια ισχύος και ο γεωπολιτικός αγώνας εξουσίας της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα αντικατοπτρίζει την επιτυχία της το 2020.

– Το 2021 η Τουρκία θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο καθηγητής Suleyman Kiziltoprak του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Mimar Sinan στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε όλα τα δικαιώματά της σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους.

Ο Kiziltoprak τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επικεντρωθεί στο γιατί οι ιμπεριαλιστικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία και η Ιταλία βρισκόταν στη Λιβύη αντί να αμφισβητούν την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη.

Αναφερόμενος στον πολέμαρχο Khalifa Haftar, ο Kiziltoprak αμφισβήτησε ότι σε ποιες αρχές τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν τον γενικευμένο στρατηγό που έχει διαταράξει την ενότητα και την ακεραιότητα της Λιβύης;

Είπε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι επίσης σημαντικές, καθώς προστατεύει επίσης τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και το νησί της Κύπρου.

Μόνο η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν μπόρεσαν να πολεμήσουν με την Τουρκία, οπότε έπρεπε να στηριχθούν στην υποστήριξη του Ισραήλ, της Γαλλίας και της Αιγύπτου για να διανείμουν το μερίδιο της περιοχής, δήλωσε ο καθηγητής Ata Atun του Επιστημονικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Atun είπε ότι οι πέτρες πολιτικής της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο δημιουργήθηκαν μετά το ενδιαφέρον των μη παραποτάμιων χωρών κατά μήκος της Ανατολικής Μεσογείου, το Κυπριακό για τα τελευταία 60 χρόνια και τις ελληνικές απαιτήσεις και απειλές για την περιφερειακή ασφάλεια.

Ο Atun πρόσθεσε ότι το 2021 η Τουρκία θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία θα επιδιώξει να αποτρέψει τη λειτουργία άλλων χωρών εντός των συνόρων της με τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας της και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και θα εγγυηθεί τα όρια της δικαιοδοσίας τους.

Είπε ότι η χώρα θα συνεχίσει την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου με σεισμικές δραστηριότητες και γεωτρήσεις στις ηπειρωτικές της περιοχές.

Ο ιστότοπος του Anadolu Agency περιέχει μόνο ένα μέρος των ειδησεογραφικών ειδήσεων που προσφέρονται σε συνδρομητές στο AA News Broadcasting System (HAS) και σε συνοπτική μορφή. Επικοινωνήστε μαζί μας για επιλογές συνδρομής.

.Source