Η Τουρκία έπληξε ένα μεγάλο πλήγμα στα αποικιακά κράτη το 2020

Η πανδημία του κορανοϊού εξαπλώθηκε στην Τουρκία σε μια εποχή που οι περιφερειακές πολιτικές εντάσεις και στρατιωτικές συγκρούσεις βρίσκονταν στο αποκορύφωμα. Αυτό ήταν αρκετό για να κλιμακώσει τις αβεβαιότητες σχετικά με το μέλλον. Το συνεχιζόμενο χάος στη Συρία και τη Λιβύη ήταν το προοίμιο μιας νέας αποσύνθεσης στην περιοχή μας. Η Τουρκία εμπόδισε τον τρομοκρατικό διάδρομο που σχηματίστηκε στη Συρία να φτάσει στη Μεσόγειο, αλλά μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση έλαβε χώρα στο Idlib. Μια πιθανή καταστροφή παρεμποδίστηκε στο Idlib, το τελευταίο προπύργιο της συριακής αντιπολίτευσης, με την παρέμβαση του τουρκικού στρατού πριν ξεσπάσει η πανδημία. Εν τω μεταξύ, η Λιβύη άρχισε να διαλύεται. Το χάος που βασίζεται στη Συρία ήταν ένα παράδειγμα του πώς η περιοχή μας είχε τεθεί υπό έλεγχο από μέσα, και ακόμη και η προσπάθεια καταπολέμησης των αναδυόμενων προβλημάτων παρουσίαζε σοβαρές συνέπειες. Ωστόσο, μια σειρά συμφωνιών που έκανε η Τουρκία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) σηματοδότησε μια νέα εποχή. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη θα μπορούσε να αποκτήσει νέες διαστάσεις σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο.

Η Τουρκία ήταν επίσης άμεσο κόμμα στο ζήτημα της Λιβύης. Παραδοσιακά αποικιακά κράτη, όπως η Γαλλία που προσπαθούν να κυριαρχήσουν στη Λιβύη, εδραιώνουν την παρουσία τους στην Αφρική, ενώ προσπαθούν επίσης να περιορίσουν την Τουρκία εντός των συνόρων της Ανατολίας. Έτσι, αυτή ήταν μια σημαντική ένδειξη αποφασιστικότητας τόσο όσον αφορά το μέλλον της Λιβύης όσο και την τουρκική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι επιχειρήσεις που διεξήχθησαν από αυτές τις πολιτείες ήταν ένα εξαιρετικό σχέδιο που εξηγούσε γιατί η Khalifa Haftar διοικείται από τη Γαλλία. Η Τουρκία κράτησε όλα τα κανάλια διαπραγμάτευσης ανοιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά οι δυνάμεις του Χατάρ που υποστηρίζονται από τη Γαλλία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) είχαν φτάσει στην Τρίπολη. Ακόμη και οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης θα μπορούσαν να χάσουν σημασία. Η Τουρκία βρισκόταν σε σταυροδρόμι. Έπρεπε να αποδείξει ότι δεν φοβόταν στρατιωτικές επεμβάσεις σε μακρινές περιοχές. Η φράση «Τίποτα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο» επαναλήφθηκε αριθμητικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ειδικά σε περιόδους που οι εντάσεις που αφορούν ιδιαίτερα τη Λιβύη κορυφώθηκαν, αυτή η φράση ήταν απόδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας. Το σταυροδρόμι σηματοδότησε μια ορατή απόκλιση από τις πολιτικές του παρελθόντος. Ενώ η Τουρκία αγωνιζόταν μαζί με ολόκληρο τον κόσμο ενάντια σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα όπως η πανδημία, αγωνίστηκε επίσης για επιβίωση. Καθώς ο αδυσώπητος αγώνας ενάντια στην πανδημία συνεχίστηκε στο εσωτερικό, η μεγάλη αποσύνθεση που θα επηρέαζε ταυτόχρονα την Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία και την Ανατολία έπρεπε επίσης να σταματήσει. Το σταυροδρόμι θα καθορίσει επίσης εάν ήμασταν μια υπέροχη πολιτεία ή όχι. Η Τουρκία είχε ήδη αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί της στο Idlib για την προστασία της περιοχής της δεν ήταν βάσιμες, αλλά αν είχε την ικανότητα να επεμβαίνει σε απομακρυσμένες περιοχές ήταν ένα ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Η διάλυση στη Λιβύη θα μπορούσε να έχει αφήσει την Τουρκία αβοήθητη σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, στην αντεπίθεση που ξεκίνησε στην Τρίπολη, υποστηριζόμενη από την Τουρκία, οι δυνάμεις του Χαφτάρ ηττήθηκαν. Αυτό σήμαινε επίσης ήττα για τη Γαλλία, καθώς και για την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Ο δημοφιλής πανδημικός λόγος ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο υπονοούσε την ιστορία της αποικιοκρατίας. Οργανισμοί που κέρδισαν ένα προπύργιο στην περιοχή μας με την υποστήριξη αυτοκρατορικών κέντρων άρχισαν να διαλύονται. Η απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, μπορεί να θεωρηθεί αφετηρία για αυτό. Η τρομοκρατική οργάνωση Fetullah (FETÖ) είχε προδώσει την περιοχή μας. Το Haftar και τα ΗΑΕ δεν ήταν διαφορετικά από το FETÖ. Και οι ίδιοι δρούσαν σε συνεργασία με εξαρτημένες οργανώσεις όπως η τρομοκρατική ομάδα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και η Συριακή πτέρυγα της, το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). Η απόπειρα της Αρμενίας να σχηματίσει μια νέα ατμόσφαιρα χάους στον Νότιο Καύκασο μόλις ήταν ξεκάθαρη η ήττα του Χαφτάρ στη Λιβύη. Είχαν επίσης υπηρετήσει αυτοκρατορικά κέντρα. Αυτό είναι ένα γεγονός που καθορίζεται από τις άμεσες δηλώσεις των Αρμενίων. Η συμμετοχή των τρομοκρατικών ομάδων PKK-PYD στον πόλεμο από την Αρμενική πλευρά πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της αποικιακής ιστορίας.

Ενώ η πανδημία προκάλεσε όλεθρο παγκοσμίως, προσπάθησαν να οδηγήσουν την Τουρκία σε χάος και ένα τέλμα στον Νότιο Καύκασο που θα είχε θανατηφόρες συνέπειες. Είναι πιθανό ότι δεν μπορούσαν να δουν ότι οι Τούρκοι του Αζερμπαϊτζάν είχαν υποβληθεί σε μια αξιοζήλευτη διαδικασία προετοιμασίας. Ήρθε η ώρα να αποφευχθούν οι αποικιακές δυνάμεις. Αναγκάζουν την Τουρκία σε ένα σημείο συμφόρησης και την καθιστούν αβοήθητη ενάντια σε ένα διαφορετικό εύρος δυνάμεων σε διάφορες περιοχές, αλλά δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τον στόχο τους. Σε μια απροσδόκητη κίνηση, το Αζερμπαϊτζάν άρχισε να ανεβαίνει ως περιφερειακή δύναμη στον Νότιο Καύκασο. Αυτό δείχνει ότι οι Τούρκοι του Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζονται φιλόδοξα για τη νέα εποχή. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αυτή είναι μια νέα ιδέα στην τουρκική ιστορία.

Οι εξαρτημένοι οργανισμοί που έχουν συνηθίσει να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Τουρκίας και της περιοχής από μέσα, υποστήριξαν και τις εθνικές τους εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό δείχνει λοιπόν ότι αυτό που έχουμε αφήσει δεν είναι ένα έτος αλλά μια μακρά αποικιακή εποχή. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη εξήγηση για τις κατάφωρες επιθέσεις από εξαρτημένους οργανισμούς.

Source