Η Τουρκία αναλαμβάνει τη διοίκηση της δύναμης του ΝΑΤΟ καθώς σφραγίζει τη συμφωνία για τα όπλα της Ρωσίας

Η Κοινή Ειδική Ομάδα για την Πολύ Υψηλή Ετοιμότητα του ΝΑΤΟ (VJTF) θα ηγηθεί από την Τουρκία το 2021, δήλωσε το στρατιωτικό μπλοκ την Τετάρτη. Η είδηση ​​ήρθε την ίδια ημέρα που η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι θα απορρίψει τις συμμαχικές του ΝΑΤΟ ΗΠΑ και θα επιδιώξει σημαντικές συμφωνίες όπλων με τη Ρωσία.

Η μονάδα ταχείας ανάπτυξης 6.400 υπαλλήλων ήταν προηγουμένως ευθύνη από την Πολωνία και η νέα διοίκηση θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου, ανέφερε δήλωση του ΝΑΤΟ.

Το UPI αναφέρει ότι το VJTF τοποθετεί τους στρατιώτες σε κατάσταση αναμονής και έτοιμο να αναπτυχθεί, με την ηγεσία να εναλλάσσεται ετησίως μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, με την πλειονότητα του προσωπικού της δύναμης να αποτελείται από μονάδες από την ηγετική χώρα.

Στη μονάδα θα εξυπηρετηθούν περίπου 4.200 στρατεύματα της 66ης Διοίκησης Μηχανικής Ταξιαρχίας Πεζικού της Τουρκίας και περίπου 2.200 ακόμη από την Αλβανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ΝΑΤΟ δημιούργησε το VJTF το 2014 ως απάντηση στις κρίσεις εκείνη τη στιγμή στη Μέση Ανατολή και στη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.

Καθώς επιβεβαιώθηκε ο ηγετικός ρόλος της Τουρκίας, ήταν και η δέσμευσή της να συνεργαστεί στενότερα με τη Ρωσία στην προμήθεια όπλων, ενώ φαίνεται να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.

«Προτιμούμε να λύσουμε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του S-400, μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε ένα ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας που αγόρασε η Τουρκία, όπως ανέφερε το Breitbart News.

Το S-400 είναι το σύστημα άμυνας επιφανείας-τελευταίας γενιάς που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία ως αντίπαλος του όπλου Patriot της Αμερικής και θεωρείται από τις χώρες του ΝΑΤΟ απειλή για τις συνδυασμένες αεροπορικές επιχειρήσεις τους.

Οι πύραυλοι S-400 δεν είναι διαλειτουργικοί με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι χώρες του ΝΑΤΟ, όπως απαιτεί η συμμαχία.

«Δεν θα παραιτηθούμε από τις προθέσεις μας», δήλωσε ο Çavuşoğlu, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ έκαναν μαύρη λίστα τεσσάρων Τούρκων αξιωματούχων τον Δεκέμβριο για τη συμφωνία S-400 και προηγουμένως απέκλεισαν την Τουρκία από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών, εν μέσω ανησυχίας ότι τα ρωσικά ραντάρ θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα περιουσιακά στοιχεία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, έχει επίσης εμπλακεί σε μια διπλωματική σύγκρουση με την Κύπρο και το συνάδελφο μέλος του ΝΑΤΟ, Ελλάδα για την υπεράκτια γεώτρηση πετρελαίου στη Μεσόγειο.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επικριθεί από ηγέτες του ΝΑΤΟ για αντιδημοκρατικές εσωτερικές πολιτικές και για τη συμμετοχή της χώρας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Ακολουθήστε τον Simon Kent στο Twitter: ή στείλτε e-mail στη διεύθυνση: [email protected]

Source