Η Τουρκία αναφέρει ότι είναι έτοιμη να επιδιορθώσει τους αλλοιωμένους δεσμούς με την Ευρώπη

ΑΓΚΥΡΑ, Τουρκία (AP) – Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βάλει τη φτωχή σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση “πίσω στο δρόμο” και κάλεσε το μπλοκ των 27 εθνών να επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα.

Σε μια ομιλία προς τους πρεσβευτές των κρατών της ΕΕ στην Άγκυρα, ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μια πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας και της Ελλάδας να ξεκινήσουν εκ νέου συνομιλίες με στόχο την επίλυση των διαφορών τους θα «προαναγγέλλει μια νέα εποχή», αλλά ταυτόχρονα κάλεσε την Ελλάδα να αποφύγει μέτρα που είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις.

Η ομιλία του Ερντογάν έρχεται καθώς η Τουρκία, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, έχει χτυπήσει έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο απέναντι στους Δυτικούς συμμάχους της, μετά από βαθιές ρήξεις πέρυσι που έφεραν τουρκικές και ελληνικές ναυτικές δυνάμεις να σκιάζουν η μια την άλλη στην Ανατολική Μεσόγειο για συγκρουόμενους ισχυρισμούς ενεργειακής αναζήτησης. Πέρυσι, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Τουρκίας συμμετείχαν σε μια σειρά σιωπηρής ανταλλαγής λέξεων λόγω διαφορών μεταξύ των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, μεταξύ άλλων ζητημάτων.

Η ΕΕ έχει καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την εξερεύνηση αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ύδατα που διεκδικούν τα μέλη της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρος, αλλά ανέβαλε τα ποινικά μέτρα μέχρι τον Μάρτιο.

«Εμείς ως έθνος σχεδιάζουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη». Ο Ερντογάν είπε στους πρεσβευτές. «Ανεξάρτητα από όλα τα διπλά πρότυπα και την αδικία που έχουμε αντιμετωπίσει σε αυτή τη διαδικασία, δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τον τελικό μας στόχο της πλήρους συμμετοχής».

Ο Ερντογάν είπε: «Είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας και περιμένουμε από την ΕΕ να επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα».

Η Ελλάδα και η Τουρκία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου συνομιλίες με στόχο την επίλυση εντάσεων διαφωνιών στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Οι συνομιλίες θα ήταν ο 61ος γύρος μιας μακροχρόνιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο.

«Καλούμε την Ελλάδα, η οποία αυξάνει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και τις παράνομες δραστηριότητές της σε νησιά που αποστρατικοποιούνται, να εγκαταλείψουν τις ενέργειές τους που αυξάνουν τις εντάσεις. Πιστεύω ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με τη γειτονική μας Ελλάδα … θα θέλουν, Θεός, θα ανακοινώσει μια νέα περίοδο », δήλωσε ο Ερντογάν.

Πρόσθεσε: «Θέλουμε να σώσουμε τη σχέση μας με τον γείτονα της Μεσογείου, τη Γαλλία, από τη γραμμή έντασης με μια νέα οραματιστική προσέγγιση».

Η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το 2005, αλλά οι συνομιλίες έχουν σταματήσει. Η ΕΕ συχνά κατηγορεί την Τουρκία για απομάκρυνση από τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες, αλλά βασίζεται στη χώρα για να εμποδίσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να περάσουν στα ευρωπαϊκά έθνη.

Ο Ερντογάν είπε στους πρεσβευτές της ΕΕ ότι πιστεύει ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα συμβάλει στην υπερνίκηση των «αβεβαιοτήτων» που δημιουργούνται από την αποχώρηση της Βρετανίας.

«Οι αβεβαιότητες που αυξάνονται με το Brexit μπορούν να διαλυθούν μόνο με την Τουρκία να λάβει τη νόμιμη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο Ερντογάν.

___

Ο Robert Badenbieck στην Κωνσταντινούπολη συνέβαλε σε αυτήν την έκθεση.

Πνευματικά δικαιώματα 2021 The Associated Press. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται. Αυτό το υλικό δεν μπορεί να δημοσιευτεί, να μεταδοθεί, να ξαναγραφεί ή να αναδιανεμηθεί χωρίς άδεια.

.Source