Η Τουρκία αναφέρει ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα με την Ελλάδα κατά τη συνάντηση

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου δήλωσε ότι θα συζητήσει όλες τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Ντεντία στην Άγκυρα την Πέμπτη και ότι ήταν σημαντικό για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να διατηρήσουν τον διάλογο.

Η Άγκυρα και η Αθήνα διαφωνούν για πολλά ζητήματα, όπως ανταγωνιστικές διεκδικήσεις σχετικά με την έκταση των ηπειρωτικών τους ραφιών στη Μεσόγειο, τον εναέριο χώρο, τους ενεργειακούς πόρους, την εθνικά χωρισμένη Κύπρο και την κατάσταση ορισμένων νησιών του Αιγαίου.

Οι εντάσεις ξέσπασαν το περασμένο καλοκαίρι όταν η Τουρκία έστειλε ένα πλοίο γεώτρησης στα αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου, αλλά έχει μειωθεί ελαφρώς μετά την απόσυρση του πλοίου από την Άγκυρα και οι χώρες επανέλαβαν διμερείς συνομιλίες για τις διαφορές τους μετά από ένα πενταετές κενό.

Ο Ντέντιας θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Τσαβούσογλου και τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη, στην πρώτη επίσκεψη και από τις δύο πλευρές μετά τις εντάσεις του περασμένου έτους. Ο Cavusoglu και ο Dendias συναντήθηκαν στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στη Μπρατισλάβα πέρυσι.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό οργανισμό NTV, ο Κάβουσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, κατηγορώντας την Αθήνα για προβλήματα σε διμερείς μηχανισμούς διαλόγου τα τελευταία χρόνια.

«Σκοπεύουμε να τον συναντήσουμε (Dendias) σε μια ειλικρινή ατμόσφαιρα. Ο διάλογος και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ μας και της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικές και ευχάριστες », είπε. «Υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε με την Ελλάδα, πρέπει να τα συζητήσουμε ανοιχτά».

Μια συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης του 2019 μεταξύ της Άγκυρας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη της Λιβύης έχει επίσης εξοργίσει την Ελλάδα, η οποία αναφέρει ότι η συμφωνία είναι παράνομη. Η Αθήνα ζήτησε να ακυρωθεί η συμφωνία, αλλά τόσο η Άγκυρα όσο και η νέα Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης έχουν δεσμευτεί να δεσμευτούν.

Την Τετάρτη, η Ελλάδα δήλωσε ότι συμφώνησε με τη Λιβύη να διεξαγάγει συνομιλίες για τον προσδιορισμό των θαλάσσιων ζωνών τους στη Μεσόγειο, μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μενφί.

Ερωτηθείς για την εξέλιξη, ο Κάβουσογλου δήλωσε ότι η Λιβύη θα μπορούσε να διεξαγάγει συνομιλίες για τη θαλάσσια οριοθέτηση με οποιαδήποτε χώρα, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για τη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης.

Source