Η Τουρκία δεν εφαρμόζει κανένα συμφωνημένο πλαίσιο για τη μετανάστευση

Διυπηρεσιακή συνάντηση Κυπρίων Υπουργών Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης և Εσωτερικές υποθέσεις Νίκος ΝούριΜε τη συμμετοχή των εμπειρογνωμόνων των δύο υπουργείων, χθες, Πέμπτη 18/2, ο κύριος σκοπός της συζήτησης և ο συντονισμός της πιο αποτελεσματικής προώθησης των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Νέας Συζήτησης. Σύμφωνο μετανάστευσης της ΕΕ.

Η κοινή δήλωση των δύο υπουργείων αναφέρει ότι από την άποψη των εσωτερικών υποθέσεων, η σοβαρότητα του προβλήματος της μετανάστευσης επανεμφανίστηκε, το δυσανάλογο βάρος των μεταναστευτικών ροών που φέρει η Κύπρος ως παραμεθόρια χώρα. Η Κύπρος ως ημι-κατεχόμενη νησιωτική πολιτεία για τέταρτη συνεχή χρονιά λόγω των ιδιαιτεροτήτων της Το κράτος μέλος της ΕΕ που λαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο αιτήσεων ασύλου από τον πληθυσμό. Το ποσοστό των δικαιούχων διεθνούς προστασίας των αιτούντων άσυλο είναι 4% του πληθυσμού, ιδίως ένα μεγάλο ποσοστό, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1% στην υπόλοιπη χώρα.

Σημειώθηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστευτικών ροών προέρχεται Τουρκία το οποίο, αντί να το αποτρέψει, δημιούργησε μια νέα μετανάστευση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία επιδεινώνει την Κύπρο, αφήνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία κάτω από ένα βαρύ φορτίο που δοκιμάζει αποτελεσματικά το εθνικό σύστημα ασύλου. Τονίστηκε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι σχετικοί διεθνείς οργανισμοί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις υφιστάμενες ειδικές περιστάσεις, πρέπει να βοηθήσουν στην εξεύρεση άμεσων πρακτικών λύσεων για την πρόληψη παράνομων ροών και τη διασφάλιση νομικής επιστροφής.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο υπουργοί ανέπτυξαν ένα ειδικό σχέδιο δράσης, το οποίο συμφώνησε σε κοινές δράσεις των δύο υπουργείων σε όλα τα επίπεδα – τεχνοκρατική και πολιτική., στις Βρυξέλλες և Διεθνώς, Να κατανοήσουμε το πρόβλημα στην πραγματική πραγματικότητα և Η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο από την άποψη της νομοθεσίας της ΕΕ όσο και από την πολιτική, για να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια για μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα.

Συμφωνήθηκε ότι η μετανάστευση θα είναι στην ημερήσια διάταξη των επαφών των δύο υπουργών, οι οποίες θα ήταν πάντα συντονισμένες, λαμβάνοντας υπόψη το Συμβούλιο Jumbo, το οποίο ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες ότι θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου (Κοινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών). , καθώς και γενικές συζητήσεις για ιδρύματα και εταίρους σχετικά με την Τουρκία

Πηγή: ΑΠΕ

,Source