Η Τουρκία είναι μέρος της Ευρώπης και θα είναι μέρος μιας νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης

Άγκυρα

Ένας ανώτερος Τούρκος εμπειρογνώμονας υπεύθυνος για τις υποθέσεις της ΕΕ την Τετάρτη, η μέθοδος ένταξης της Τουρκίας που δέχεται ασυμβίβαστες διαφορές που εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μέρος της μεταβαλλόμενης γεωμετρίας.

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός της σύγχρονης Τουρκίας, Adnan Menderes, το 1959, η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε τα επόμενα 62 χρόνια. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες του Πρωθυπουργού Turgut Özal στη δεκαετία του 1980 και άλλων Τούρκων ηγετών από τη δεκαετία του 1990, δεν έχουν επιτευχθεί αποτελέσματα. απογειώνεται αφού βγει το σκυρόδεμα.

Οι πλήρεις διαπραγματεύσεις για την ένταξη άρχισαν το 2004, φαίνεται να έχουν σταματήσει μετά την ήττα στις 15 Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.

Ωστόσο, από τότε η Τουρκία προσπαθεί να αναζωογονήσει τις σχέσεις.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Ιανουαρίου 20201 Ο Ursula von der Leyen κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε από την εξήγηση ότι το μέλλον της Τουρκίας στην Ευρώπη καλωσορίστηκε ως ένα σημαντικό βήμα.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά τη νέα της κατεύθυνση μετά το Brexit και την προσφυγική κρίση.

Ο οργανισμός Anadolu εκ μέρους του αναπληρωτή γενικού διευθυντή και επικεφαλής συντάκτη του κειμένου Mutanoğl, στο πανεπιστήμιο Kocaeli στις βορειοδυτικές τουρκικές-ευρωπαϊκές σχέσεις της Τουρκίας, έδωσε συνέντευξη από τον oflger από τους κορυφαίους ερευνητές στον τομέα της αναδοχής.

ΑΑ: Gerlger, όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, όπως η τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ στις σχέσεις της με ένα βαθύ βήμα ήταν η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου 2005. Ωστόσο, δεν έχουμε προχωρήσει όπως ελπίζαμε για 60 χρόνια. Λοιπόν, μπορείτε να μας πείτε για την τελευταία κατάσταση;

Όλγκερ: Στη συνέχεια, οι υποψήφιες χώρες η Τουρκία κατατάσσεται επίσημα ως 5 χρόνια μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι του 1999, 3 Οκτωβρίου 2005, ας ξεκινήσουμε θυμόμαστε τα τελευταία δέκα χρόνια της άρνησής του να παραστεί στην έναρξη των σχέσεων Τουρκίας-Ευρώπης.

Η διαδικασία ελέγχου, η οποία εξέτασε τη δυνατότητα εφαρμογής της “απόκτησης από την κοινότητα της ΕΕ” τουρκικών νόμων και κανονισμών, χρειάστηκε ένα χρόνο. Στη συνέχεια ήρθε το θέμα των τάξεων της ημερήσιας διάταξης. Μέχρι τότε, ο τουρκικός λαός είχε υποστηρίξει σθεναρά την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε μεγάλες προσδοκίες για την ένταξη της χώρας. Δυστυχώς, τα πρώτα δύο χρόνια αρχίσαμε να απογοητευόμαστε.

Η πρώτη έκπληξη το 2006, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποίησε τη διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας ως δικαιολογία για τη χρήση της συμπερίληψης του Πρωτοκόλλου ΙΙ της κυπριακής κυβέρνησης για βέτο οκτώ από τα 35 κεφάλαια. Ακολούθησε η αντίρρηση του τότε Προέδρου της Γαλλίας Σαρκοζί για τη διαπραγμάτευση πέντε κεφαλαίων και η κυβέρνηση της Νότιας Κύπρου αντιτάχθηκε στις διαπραγματεύσεις έξι κεφαλαίων το 2009.

Επί του παρόντος, 16 στα 35 κεφάλαια διαπραγμάτευσης έχουν ανοίξει και δεκατέσσερα κεφάλαια διαπραγμάτευσης έχουν κλείσει. Ένα νέο κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει για διαπραγματεύσεις από το 2016. Επομένως, αν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν νόμιμα, σταμάτησαν στην πράξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν σωστό να υποστηρίξουμε ότι τα νομικά και τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία απαιτούν από κάθε κράτος μέλος να συμφωνήσει να ανοίξει νέα κεφάλαια με μια χώρα που διαπραγματεύεται, αποτελούν σημαντικά εμπόδια.

Αυτό σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ιστορία της ισχυρής υποστήριξης που δόθηκε στη διοίκηση, εμπόδισαν τον δρόμο που οδηγεί στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

ΑΑ: Όλα όσα λαμβάνουμε υπόψη, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τη γνώμη σας σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Όλγκερ: Πιστεύω ότι το πάθος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ιστορικά η Δύση, η δημοκρατία στην Τουρκία, διαδραμάτισε αποτελεσματικό ρόλο στην ανάπτυξη θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Για παράδειγμα, η μετατροπή πολυμερών συστημάτων της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε το 1946 υπό την πίεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ομοίως, η ευημερία της Τουρκίας είναι δυνατή χάρη στους στενούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία τελωνειακής ένωσης του 1996 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, με την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, αύξησε τις άμεσες ξένες επενδυτικές ροές προς την Τουρκία.

Η Τουρκία δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση να πιστεύει ότι δεν θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ φαίνεται να προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη.

Έχει να κάνει με διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ μετά τις διευρύνσεις, συμπεριλαμβανομένων των πρώην χωρών του Ανατολικού Μπλοκ.

Δεύτερον, η περαιτέρω ένταξη στην Ένωση σταμάτησε αφού η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες απέρριψαν το σχέδιο συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2005.

Τρίτον, βλέπουμε τώρα την εμφάνιση της ισλαμοφοβίας, της ξενοφοβίας και των λαϊκιστικών εθνικιστικών κομμάτων. Αυτό, σε συνδυασμό με την αραβική εισροή προσφύγων στην Ευρώπη από χώρες της Μέσης Ανατολής μετά την Αραβική Άνοιξη, επηρέασαν αρνητικά τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας.

Η Ισπανία, η Ιταλία και η Μάλτα ως χώρες που υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας. Ωστόσο, δεν πείθουν την Τουρκία να επιτρέψει σε άλλους να εισέλθουν.

ΑΑ: Όπως ίσως έχετε ακολουθήσει, ο Ερντογάν είχε μια βιντεοσκόπηση με τον Ουρσούλα φον ντερ Λεϊν στις 9 Ιανουαρίου και ο υπουργός Εξωτερικών Çavuşoğlu συναντήθηκε με τον αρχηγό εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζόζεφ Μπόρελ στις Βρυξέλλες. Υπό το πρίσμα αυτών των πρόσφατων εξελίξεων, πιστεύετε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί σύντομα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας;

Όλγκερ: Για μένα, υπάρχουν τώρα τρεις επιλογές για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

Πρώτον, παραδεχτείτε τα λάθη και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας αναπτύσσει μια θετική και εποικοδομητική στάση. Ωστόσο, αυτό φαίνεται απίθανο.

Δεύτερον, η Τουρκία πάγωσε τις σχέσεις της με την Ευρώπη, τη Ρωσία, η Κίνα εστίασε και πήρε την πλευρά του Ιράν και της Ανατολής. Νομίζω ότι αυτό είναι ακραίο και απίθανο.

Η τρίτη επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό πλαίσιο των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ είναι ο επαναπροσδιορισμός. Θέλω να πω, η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) ως αγαθών μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υπηρεσίες, μια συμφωνία που θα επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και ανθρώπων.

Πιθανότατα πιστεύουν ότι έχω δει ποτέ μια τέτοια συμφωνία με την Τουρκία να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

ΑΑ: Τι θα συνιστούσατε στο τουρκικό κοινό; Έχουμε απογοητευτεί από το γεγονός ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης θα βελτιωθούν εάν δεν κάνετε ορθολογική προσέγγιση;

Όλγκερ: Ιστορικά, οι Τούρκοι υπήρξαν μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας. Επομένως, είναι φυσικό να καταλαμβάνουμε τη θέση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κενό που αφήνει το ανθρώπινο δυναμικό της Τουρκίας και η παραγωγή από το Ηνωμένο Βασίλειο χάρη στο επιχειρηματικό πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανότατα θα καλυφθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπω τις πρόσφατες μεταρρυθμιστικές κινήσεις της κυβέρνησης να αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική ευκαιρία να αποκαταστήσει την εικόνα της στην Ευρώπη.

ΑΑ: Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που προκαλούνται από την πανδημία και το Brexit, ποιο μέλλον περιμένετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Όλγκερ: Πιστεύω ότι η ομοσπονδία θα έχει μια διαφορετική και μεταβαλλόμενη δομή στο μέλλον. Βασικά, θα υπάρχουν χώρες που έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο ολοκλήρωσης. Ο δεύτερος κύκλος αποτελείται από χώρες της ζώνης του ευρώ. Ο τρίτος κύκλος θα είναι μια περιοχή παρόμοια με την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών. Ο τελευταίος κύκλος θα είναι μια προσωρινή άρθρωση. Η Τουρκία είναι σήμερα τέταρτη στην περιοχή.

Πιστεύω όμως ότι θα ήταν δυνατό για την Τουρκία να συμμετάσχει στον τρίτο ή ακόμα και στον δεύτερο κύκλο.

Σας προτείνω να είστε ρεαλιστικοί για την ΕΕ, αντί να είστε υπερβολικά απαισιόδοξοι ή αισιόδοξοι.

* Από: Ahmed Genecturk

Ο ιστότοπος του Anadolu Agency περιέχει μόνο ένα μέρος των ειδήσεων που αποστέλλονται σε συνδρομητές του AA News Broadcasting System (HAS). Επικοινωνήστε μαζί μας για επιλογές συνδρομής.

Source