Η Τουρκία ενισχύει την επιρροή στο Μαγκρέμπ της Βόρειας Αφρικής

(MENAFN – Jordan Times) ΤΡΙΠΟΛΗ – Η Τουρκία ενισχύει την επιρροή της σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική, λένε αναλυτές, επεμβαίνοντας στρατιωτικά στη λιβύη που έχει υποστεί πόλεμο και χρησιμοποιώντας «μαλακή δύναμη», εμπόριο και επενδύσεις στην Τυνησία, την Αλγερία και το Μαρόκο.

Ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη έχουν κερδίσει μάχες στη Λιβύη, οι σαπουνόπερες και άλλα πολιτιστικά προϊόντα έχουν κερδίσει καρδιές και μυαλά στις χώρες του Μαγκρέμπ, πολλές από τις οποίες κάποτε ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Πρόεδρος της μουσουλμανικής συντηρητικής Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διεκδικήσει τα τελευταία χρόνια τον ρόλο της Άγκυρας ως περιφερειακού παράγοντα, με πρωταγωνιστή με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με τα έθνη της Ρωσίας και του Κόλπου.

Η προθυμία του να αντιμετωπίσει πρώην ευρωπαϊκές αποικιακές δυνάμεις, ιδίως τη Γαλλία, και να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής του μουσουλμανικού κόσμου, του έχει κερδίσει τον σεβασμό πολλών στη Βόρεια Αφρική και αλλού, λένε οι παρατηρητές.

Η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στο Μαγκρέμπ είναι το αποτέλεσμα της «νεο-οθωμανικής και παν-ισλαμικής» στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, δήλωσε ο ιστορικός Πιερ Βερμέρεν του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

“Ξεκίνησε πραγματικά το 2011 την εποχή της Αραβικής Άνοιξης” όταν οι λαϊκές εξεγέρσεις ανέτρεψαν τους αυτοκράτες της περιοχής και η Τουρκία υποστήριξε ισλαμικά κινήματα όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, είπε.

«Το 2020 σημειώθηκε μια ξαφνική επιτάχυνση της τουρκικής επιρροής, η οποία είναι τώρα άμεση με την παρέμβασή της στη Λιβύη, θέτοντας Τούρκους στρατιώτες και μισθοφόρους στα σύνορα της Αλγερίας και της Τυνησίας».

Τα δίκτυα που υποστηρίζονται από την Άγκυρα προωθούν την Τουρκία «μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και του Τύπου», δήλωσε ο Βερμέν

Ο πολιτικός αναλυτής Ali Bakeer, με έδρα την Άγκυρα, συμφώνησε ότι «η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής του Μαγκρέμπ ως μέρος του ανοίγματος της στρατηγικής για την Αφρική».

«Οι σχέσεις Τουρκίας-Αλγερίας αναδύονται γρήγορα. Εν τω μεταξύ, τα αμοιβαία συμφέροντα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης εξελίσσονται μέρα με τη μέρα. Όσον αφορά την Τυνησία και το Μαρόκο, η Τουρκία προσπαθεί να επικεντρωθεί στα αμοιβαία οικονομικά οφέλη ».

Σκληρή δύναμη στη Λιβύη

Ο αντίκτυπος της Τουρκίας ήταν πιο δραματικός στην πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη, η οποία ρίχτηκε σε χάος μετά από μια εξέγερση του ΝΑΤΟ το 2011 που ανατράπηκε και οδήγησε στη δολοφονία του μακροχρόνιου ηγέτη Muammar Qadhafi.

Η βοήθεια της Άγκυρας με στρατιωτικούς συμβούλους, υλιστές και μισθοφόρους – επαναλαμβάνοντας τις παρεμβάσεις και την αμυντική στήριξή της από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν – αποδείχθηκε αποφασιστική φέτος όταν έσωσε την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Η Τουρκία βοήθησε το GNA που εδρεύει στην Τρίπολη να προωθήσει μια επίθεση από δυνάμεις πιστές στον ισχυρό ανατολικό ισχυρό Khalifa Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Αυτό βοήθησε επίσης την Τουρκία σε ένα ξεχωριστό ζήτημα, έναν διαγωνισμό με την Ελλάδα και την Κύπρο για υπεράκτιες εναποθέσεις φυσικού αερίου, αφού η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία με το GNA για διεκδίκηση τεράστιων θαλάσσιων εδαφών.

Ο Emadeddin Badi, αναλυτής στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι «η Τουρκία προσπαθεί … να αξιοποιήσει τις στρατιωτικές της επενδύσεις για επιρροή».

Το στρατιωτικό της αποτύπωμα είναι πλέον σημαντικό στη Λιβύη, μια χώρα που επιδιώκει μόνιμη ειρήνη μετά από εκεχειρία που μεσολάβησε ο ΟΗΕ.

«Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στα σύνορα της Τυνησίας, μια ναυτική βάση, [and] στρατόπεδα που κατοικούνται από συριακούς μισθοφόρους », δήλωσε ο Jalel Harchaoui του Ινστιτούτου Clingendael στη Χάγη.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε την Τρίτη 18μηνη παράταση της ανάπτυξης στρατευμάτων της Λιβύης.

Ο Βερμέρεν είπε ότι «στη Λιβύη, η Τουρκία έχει καταστεί απαραίτητη, μέσω της« σκληρής δύναμης ».

«Στο υπόλοιπο Μαγκρέμπ, ίσως είναι« μαλακή δύναμη »- αλλά με το μεγάλο οικονομικό πυροβολικό όλα τα ίδια.»

Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο

Στις χώρες δυτικά της Λιβύης, η Τουρκία επικεντρώθηκε στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Περισσότερες από 1.200 τουρκικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει κατάστημα στην Αλγερία, μια χώρα που ο Ερντογάν επισκέφτηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους και βοήθησε επίσης στην ιατρική προμήθεια COVID-19.

Η Τουρκία έχει γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας προϊόντων της Αλγερίας και οι δύο χώρες στοχεύουν να αυξήσουν το εμπόριο σε 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ (5 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως.

Σε μια άλλη προσέγγιση, η Τουρκία βοήθησε τα τελευταία χρόνια με την αποκατάσταση του τζαμιού Ketchaoua της Οθωμανικής εποχής στο Αλγέρι.

Οι τουρκικές εισαγωγές στην περιοχή του Μαγκρέμπ έχουν αυξηθεί απότομα, ειδικά τα υφάσματα «Made in Turkey» που συμπιέζουν τοπικά προϊόντα.

«Οι Τούρκοι πλημμύρισαν την αγορά κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και σκότωσαν πολλές μαροκινές μάρκες», δήλωσε ένας κατασκευαστής στο βασίλειο, ο οποίος τον Οκτώβριο αναθεώρησε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του 2006.

Στην Τυνησία, οι επιχειρήσεις επλήγησαν επίσης από χαμηλού κόστους τουρκικά προϊόντα που έχουν αυξηθεί από τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών του 2004 και η Τύνιδα το 2018 επέβαλε ορισμένους εισαγωγικούς δασμούς.

Υπάρχει, ωστόσο, μια άλλη πηγή έκκλησης σε πολλούς στην περιοχή – ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος έχει υποστηρίξει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ακόμη και όταν χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατική οργάνωση» από την Αίγυπτο και πολλά άλλα αραβικά έθνη.

Εν μέσω της αυξανόμενης νεολαίας του πληθυσμού της Βόρειας Αφρικής, που αγωνίζεται με την ανερχόμενη ανεργία που επιδεινώθηκε από την πανδημία, ο Ερντογάν κέρδισε μεγάλο σεβασμό, δήλωσε ο Βερμέερεν.

Ο Τούρκος αρχηγός κράτους δανείζεται από μια παράδοση που χρονολογείται από τον Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ της Αιγύπτου ως «έναν άλλο μεσογειακό ηγέτη που προσβάλλει την Ευρώπη και εμφανίζεται ως υπερασπιστής των Μουσουλμάνων», ανέφερε ο ιστορικός.

Ο Harchaoui συμφώνησε ότι η προσέγγιση απευθύνεται σε πολλούς νέους του Μαγκρέμπ, κρίνοντας ότι «ένα ολόκληρο τμήμα της νεολαίας βλέπει στο τουρκικό παράδειγμα ένα μοντέλο ανεξαρτησίας».

MENAFN26122020000028011005ID1101344014

Νομική δήλωση αποποίησης: Το MENAFN παρέχει τις πληροφορίες «ως έχουν» χωρίς καμία εγγύηση. Δεν αποδεχόμαστε καμία ευθύνη για την ακρίβεια, το περιεχόμενο, τις εικόνες, τα βίντεο, τις άδειες, την πληρότητα, τη νομιμότητα ή την αξιοπιστία των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Εάν έχετε οποιαδήποτε παράπονα ή ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με αυτό το άρθρο, επικοινωνήστε με τον πάροχο παραπάνω.

.Source