Η Τουρκία επικυρώνει συμφωνίες με 6 χώρες

ΑΓΚΥΡΑ

Η τουρκική κυβέρνηση επικύρωσε συμφωνίες με έξι χώρες σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με την Επίσημη Εφημερίδα την Πέμπτη.

Ως «χειρονομία φιλίας και καλής θέλησης», η Τουρκία θα δωρίσει δύο ανεμιστήρες στη Γουινέα-Μπισάου στο πλαίσιο συμφωνίας για ιατρικά εφόδια που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Τουρκία έστειλε ιατρική βοήθεια σε περισσότερες από 150 χώρες και έξι διεθνείς οργανισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Ξεχωριστά, μια συμφωνία συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της ενέργειας και της εξόρυξης, που υπεγράφη στις 25 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, ήταν μεταξύ των εγκεκριμένων συμφωνιών.

Η Τουρκία και η Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν υπέγραψαν επίσης μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ) στις 13 Ιανουαρίου 2021 στον τομέα της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το μνημόνιο συμφωνίας, το Πακιστάν θα αναγνωρίσει “τη νομική προσωπικότητα του τουρκικού ιδρύματος Maarif ως τουρκικό κυβερνητικό ίδρυμα στο Πακιστάν.”

“Θα παρέχει ευκολία στο τουρκικό ίδρυμα Maarif να λάβει τις απαραίτητες άδειες για την άσκηση των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων καθώς και άλλων νομικών διαδικασιών”, πρόσθεσε το μνημόνιο.

Το Maarif Foundation διαθέτει σήμερα 27 σχολεία και κολέγια σε όλο το Πακιστάν, καλύπτοντας πάνω από 12.000 μαθητές σε 10 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Ισλαμαμπάντ, του Καράτσι και της Λαχόρη.

Η Τουρκία δημιούργησε το ίδρυμα το 2016 για να αναλάβει τη διοίκηση υπερπόντιων σχολείων που είχαν προηγουμένως συνδεθεί με την τρομοκρατική οργάνωση Fetullah (FETO).

Ο οργανισμός ανέλαβε τον έλεγχο των σχολείων στο Πακιστάν τον Ιανουάριο του 2019.

Το FETO και ο ηγέτης του με έδρα τις ΗΠΑ Fetullah Gulen ενορχήστρωσαν το ηττημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, στην Τουρκία, στο οποίο 251 άτομα μαρτύρησαν και 2.734 τραυματίστηκαν.

Η Άγκυρα κατηγορεί επίσης το FETO ότι βρίσκεται πίσω από μια μακροχρόνια εκστρατεία για την ανατροπή του κράτους μέσω της διείσδυσης των τουρκικών θεσμών, ιδίως του στρατού, της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.

Οικονομικές συμφωνίες

Σύμφωνα με την Επίσημη Εφημερίδα, επικυρώθηκε συμφωνία για την τροποποίηση του ορισμού των «καταγόμενων προϊόντων» και μεθόδων διοικητικής συνεργασίας σε υφιστάμενη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Γεωργίας.

Η συμφωνία υπογράφηκε στις 28 Οκτωβρίου 2026, στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα.

Μια παρόμοια συμφωνία σχετικά με μια απόφαση σχετικά με μια υπάρχουσα συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Μαυροβουνίου στις 20 Δεκεμβρίου 2017, επικυρώθηκε επίσης, συμπεριλαμβανομένης της Επίσημης Εφημερίδας.

Μονογραφήθηκε στην Άγκυρα στις 3 Μαρτίου, η “Συμφωνία οικονομικής και χρηματοδοτικής συνεργασίας 2021 μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, επικυρώθηκε επίσης επίσημα την Πέμπτη.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τουρκική Κύπρος δεσμεύεται να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και τους στόχους που αναφέρονται στο «Σχέδιο Δράσης για το 2020» σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και να προετοιμάσει μια πρόταση για ένα Οικονομικό Πρόγραμμα που θα καλύπτει το έτος 2022 έως τα τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Η Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας, δεσμεύθηκε να παράσχει επιχορηγήσεις έως 2,25 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (271 εκατομμύρια δολάρια) και ένα δάνειο έως 1 δισεκατομμύριο λίρες (120 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Ως «χειρονομία φιλίας και καλής θέλησης», η Τουρκία θα δωρίσει 100.000 εμβόλια COVID-19 στην ΤΔΒΚ.

Υπογράφηκε εξ ονόματος της Τουρκίας στη Σιγκαπούρη στις 7 Αυγούστου 2019, στην απόφαση ελήφθη επίσης απόφαση σχετικά με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τις διεθνείς συμφωνίες διακανονισμού που προκύπτει από τη διαμεσολάβηση.

Ο ιστότοπος του Anadolu Agency περιέχει μόνο ένα μέρος των ειδησεογραφικών ειδήσεων που προσφέρονται σε συνδρομητές στο AA News Broadcasting System (HAS) και σε συνοπτική μορφή. Επικοινωνήστε μαζί μας για επιλογές συνδρομής.

.Source