«Η Τουρκία ευνοεί τη δίκαιη, μόνιμη λύση του Κυπριακού»

ΑΓΚΥΡΑ

Η Τουρκία πιστεύει σε μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βόρεια Κύπρο την Τετάρτη.

«Αντιμετωπίζουμε την αδικία και υποστηρίζουμε τη βούληση για λύση στο Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης, μόνιμης λύσης », δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Λευκόζα, την τουρκοκυπριακή πρωτεύουσα, με τον Έρσιν Τατάρ, πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τη Βόρεια Κύπρο, είπε ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστές κοινότητες, δημοκρατίες και κράτη στο νησί.

Ο Οκτάι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει μια πιο αμερόληπτη, δίκαιη και δίκαιη προσέγγιση στο θέμα.

“Δεν υπάρχει διέξοδος στην Κύπρο εκτός από λύση δύο κρατών, είμαστε σαφείς σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να διαπραγματευτούμε μια λύση δύο κρατών”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Έρσιν Τατάρ είπε ότι σίγουρα συμφωνούν με την Τουρκία στο Κυπριακό.

Ενώ η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση υποστηρίζουν μια ομοσπονδία για την Κύπρο, η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) επιμένουν σε μια λύση δύο κρατών που αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες του νησιού.

Τούρκοι αξιωματούχοι ευνοούν τις διαπραγματεύσεις που βασίζονται στην κυριαρχία της ισότητας για να επιλύσουν το ζήτημα δεκαετιών.

Το νησί της Κύπρου έχει χωριστεί από το 1974, όταν ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Ελλάδας από το νησί ακολούθησε βία κατά των Τούρκων του νησιού και παρέμβαση της Άγκυρας ως εγγυητική δύναμη.

Έχει δει μια ειρηνευτική διαδικασία εντός και εκτός λειτουργίας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης πρωτοβουλίας του 2017 στην Ελβετία υπό την αιγίδα των εγγυητικών χωρών Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΤΔΒΚ ιδρύθηκε το 1983.

Ο ιστότοπος του Anadolu Agency περιέχει μόνο ένα μέρος των ειδησεογραφικών ειδήσεων που προσφέρονται σε συνδρομητές στο AA News Broadcasting System (HAS) και σε συνοπτική μορφή. Επικοινωνήστε μαζί μας για επιλογές συνδρομής.

.Source