Η Τουρκία θυμάται τον ιδρυτικό πατέρα της Βόρειας Κύπρου

ΑΓΚΥΡΑ

Η Τουρκία θυμήθηκε την Τετάρτη τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) την ένατη επέτειο του θανάτου του, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εορτάζουμε τον αείμνηστο Ραούφ Ράιφ Ντενκτάς, τον ιδρυτή Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη για την ένατη επέτειο του θανάτου του», ανέφερε το υπουργείο σε γραπτή δήλωση.

Υπενθυμίζοντας ότι ο Ντενκτάς υπερασπίστηκε τα δικαιώματα, την ισότητα και την ελευθερία του Τουρκοκυπριακού λαού «με σοφία και αφοσίωση», είπε ότι ήταν πάντα σε στενή ενότητα με την Τουρκία ενώ αγωνιζόταν για το σκοπό τους.

«Έχοντας δείξει εξαιρετική ηγεσία στην υπερνίκηση κάθε είδους δυσκολιών κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο Rauf Denktaş, ως υπερασπιστής μιας από τις πιο ορθές αιτίες της εποχής μας, θα διατηρήσει πάντα την εξαιρετική του θέση στις καρδιές μας και στην ιστορία», πρόσθεσε το υπουργείο. .

Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για την «κοινή εθνική υπόθεση», ανέφερε την αλληλεγγύη προς τον Τουρκοκύπριο λαό.

Ο Ντενκτάς είχε πεθάνει στις 13 Ιανουαρίου 2012.

Το νησί της Ανατολικής Μεσογείου Κύπρος διαιρέθηκε από το 1974 όταν ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα ακολούθησε βία κατά των Τούρκων του νησιού και παρέμβαση της Άγκυρας ως εγγυητική δύναμη.

Η Τουρκία τόνισε πρόσφατα ότι οι προσπάθειες για μια «ομοσπονδιακή» λύση στο διχασμένο νησί της Κύπρου έχουν αποδειχθεί απελπιστικές και οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο ξεχωριστά, κυρίαρχα κράτη στο νησί.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, μετά από ένα πενταετές κενό, η Ελλάδα και η Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου θα συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη εν μέσω εντάσεων στην περιοχή. Το ζήτημα των ενεργειακών δικαιωμάτων και των θαλάσσιων συνόρων πρόκειται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες.

Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε τους θαλάσσιους οριακούς ισχυρισμούς της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην περιοχή, τονίζοντας ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Πέρυσι, η Άγκυρα έστειλε πολλά τρυπάνια για εξερεύνηση ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας τα δικαιώματά της στην περιοχή, καθώς και εκείνα της ΤΔΒΚ.

Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Ο ιστότοπος του Anadolu Agency περιέχει μόνο ένα μέρος των ειδησεογραφικών ειδήσεων που προσφέρονται σε συνδρομητές στο AA News Broadcasting System (HAS) και σε συνοπτική μορφή. Επικοινωνήστε μαζί μας για επιλογές συνδρομής.

.Source