Η Τουρκία καλεί τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας στο φόρουμ της Αττάλειας σε σπάνια προσέγγιση

Η Τουρκία έστειλε πρόσκληση στον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς να παρευρεθεί σε διεθνές συνέδριο διπλωματίας που διοργανώθηκε στην Αντάλια τον Ιούνιο, όπως επιβεβαίωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος στο Middle East Eye.

Η πρόσκληση, η πρώτη από τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των χωρών διαλύθηκαν μετά τις ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους στη Γάζα το 2018, αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Ισραηλινό κατάστημα Kaan την Τετάρτη το βράδυ.

Εάν ο Στάινιτς αποφασίσει να παραστεί στην εκδήλωση, θα ήταν η πρώτη τόσο υψηλού επιπέδου επίσκεψη στην Τουρκία από έναν Ισραηλινό αξιωματούχο εδώ και χρόνια.

Το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ένα διήμερο διεθνές συνέδριο το οποίο λέει ότι προσπαθεί να λειτουργήσει «ως πλατφόρμα διαλόγου» συγκεντρώνοντας κορυφαίες προσωπικότητες από την πολιτική, τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο κάθε χρόνο .

Το φετινό θέμα έχει καθοριστεί ως: «Καινοτόμος Διπλωματία: Μια νέα εποχή, νέες προσεγγίσεις».

Ο Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα, είπε στο MEE ότι ο Στάινιτς μπορεί να παρευρεθεί σε ορισμένες συνεδρίες στο συνέδριο ως ομιλητής, καλύπτοντας τομείς όπως η ενέργεια, ειδικά το φυσικό αέριο και τα περιφερειακά θέματα.

Συζητήσεις πληροφοριών

Η Τουρκία και το Ισραήλ διεξάγουν συνομιλίες για την επισκευή των υποβαθμισμένων σχέσεών τους από πέρυσι μέσω υπηρεσιών πληροφοριών.

Το Ισραήλ, άμεσα και μέσω των ΜΜΕ, ζήτησε από την Άγκυρα να απελάσει μερικούς ηγέτες της Χαμάς από την Τουρκία, οι οποίοι το Ισραήλ θεωρούν τρομοκράτες.

Η Τουρκία έχει προσφέρει κατά τη διάρκεια συνομιλιών να ανταλλάξει πρέσβεις και να μετακινήσει τις σχέσεις πίσω σε κανονικά διπλωματικά κανάλια, αλλά οι επανειλημμένες ισραηλινές εκλογές και η έλλειψη σταθερής κυβέρνησης εκεί μέχρι στιγμής εμπόδισαν οποιαδήποτε πρόοδο.

Η απόφαση της Τουρκίας να προσκαλέσει τον Στάινιτς δεν προκαλεί έκπληξη τις παρατηρήσεις που έκανε τον περασμένο μήνα, όπου εξέφρασε την προθυμία του Ισραήλ να συνεργαστεί με την Τουρκία στο θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είπε επίσης ότι ελπίζει ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στο Φόρουμ για την Ανατολική Μεσόγειο για το φυσικό αέριο, μια συγκέντρωση όπου το Ισραήλ, μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα, θα διερευνήσουν τρόπους μεταφοράς του Ισραηλινού και Κυπριακού αερίου στην Ευρώπη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου δήλωσε επίσης νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα σε τηλεοπτικές παρατηρήσεις ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη να επανεκτιμήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ εάν οι ηγέτες της άλλαξαν τις πολιτικές τους απέναντι στην Παλαιστίνη.

Source