Η Τουρκία λέει «ανοιχτή στη διαπραγμάτευση» με τις ΗΠΑ στα S-400s – Al-Manar TV Lebanon

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ αναμένει ότι η Άγκυρα θα είναι σε θέση να «βρει λύση» στη διαμάχη S-400 με την Ουάσιγκτον, υπονοώντας ότι μια συμφωνία όπως αυτή που έχει η Ελλάδα με τα S-300 της θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Τουρκία.

«Το είπαμε προηγουμένως, ανεξάρτητα από το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για το S-300 στην Κρήτη, είμαστε ανοιχτοί στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Akar στην Hurriyet την Τρίτη.

«Δεν είναι σαν να τα χρησιμοποιούμε πάντα. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται ανάλογα με την κατάσταση απειλής. Λαμβάνουμε αποφάσεις βάσει αυτού », πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, αφού υπενθύμισε από τον ερευνητή του ότι τα S-300 της Ελλάδας με έδρα την Κρήτη« δεν είναι πάντα λειτουργικά »και διατηρούνται ως επί το πλείστον αποθηκευμένα.

Ο Akar συνέχισε να υπενθυμίζει ότι εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κανένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει εκφράσει ανησυχίες στην Τουρκία για τα S-400 της. Σημείωσε επίσης ότι τα S-300 της Ελλάδας δεν ήταν η μόνη περίπτωση μιας χώρας του ΝΑΤΟ που χειριζόταν εξοπλισμό ρωσικής κατασκευής.

«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έγιναν μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και αργότερα εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ έχουν ακόμα όπλα της σοβιετικής εποχής. Αυτά τα όπλα διατηρούνται επίσης στο σύστημα εντός του ΝΑΤΟ », είπε.

Ο επικεφαλής της άμυνας πιστεύει ότι ο ερεθισμός των ΗΠΑ με την Τουρκία για το ζήτημα S-400 δεν σχετίζεται με ζητήματα ασφάλειας, αλλά με το προηγούμενο που έθεσε η Άγκυρα στο άνοιγμα της πόρτας σε άλλους συμμάχους και συνεργάτες των ΗΠΑ που αγοράζουν ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό. «Για εμπορικούς λόγους, θέλουν να σταματήσουν να ανοίγει ένας τέτοιος δρόμος για να αποτραπεί να συμβεί με άλλες χώρες», πρότεινε.

Η Ελλάδα έχει ένα σύνταγμα συστημάτων S-300 PMU1, το αποκτώντας στα τέλη της δεκαετίας του 1990 μετά την κρίση των κυπριακών πυραύλων, η οποία προέκυψε μετά την ανακοίνωση της Κύπρου για την εγκατάσταση ρωσικών αγορασμένων S-300 σε δύο τοποθεσίες στο νησί.

Πηγή: Σπούτνικ

Source