Η Τουρκία λέει ότι η λύση 2-κρατών είναι μόνο επιλογή για διαιρεμένη Κύπρο

ΑΓΚΥΡΑ, Τουρκία (AP) – Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε την Τετάρτη τη συζήτηση ενός ομοσπονδιακού συστήματος για την επανένωση της Κύπρου, επιμένοντας ότι η συμφωνία δύο κρατών είναι η μόνη λύση για το εθνοτικά διχασμένο νησί.

Σε μια ομιλία προς τους νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματός του, ο Ερντογάν έκανε επίσης κτύπημα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ήταν αντιπαράθεση και διέκοψε τις πρόσφατα επαναλαμβανόμενες ελληνοτουρκικές συνομιλίες με στόχο τη μείωση των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτόνων.

«Δεν υπάρχει πλέον διέξοδος για την Κύπρο εκτός από τη λύση των δύο κρατών», δήλωσε ο Ερντογάν σε σχέση με μια ειρηνευτική συμφωνία που θα διαπραγματευόταν μεταξύ δύο ίσων κυρίαρχων κρατών. «Είτε το αποδέχεστε είτε όχι, δεν μπορεί πλέον να υπάρξει ομοσπονδία».

Ο Ερντογάν είπε: «Δεν έχει νόημα να συζητήσουμε παλιές λύσεις … που αγνόησαν τον τουρκικό λαό στο νησί και καταδίκασαν τις διαπραγματεύσεις σε αποτυχία για 50 χρόνια. Αυτή η επιχείρηση τελείωσε τώρα. “

Η δήλωσή του ήρθε καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να συγκαλέσει συνάντηση τον επόμενο μήνα που θα φέρει σε επαφή αντίπαλους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους καθώς και τους «εγγυητές» της Κύπρου – Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία – για να μετρήσει τις πιθανότητες επανάληψης των συνομιλιών σε επανένωση του νησιού.

Το νησί χωρίστηκε από το 1974 όταν η Τουρκία εισέβαλε μετά από πραξικόπημα με σκοπό την ενοποίηση του νησιού με την Ελλάδα. Μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει μια τουρκοκυπριακή διακήρυξη ανεξαρτησίας στο βόρειο τρίτο του νησιού.

Η Τουρκία και οι αποσπασμένοι Τουρκοκύπριοι λένε ότι μια λύση που οραματίζεται μια ομοσπονδία αποτελούμενη από ελληνικές και τουρκικές ζώνες έχει δοκιμαστεί πολλές φορές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες και είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία σε αυτό που λένε είναι η απροθυμία των Ελληνοκυπρίων να μοιραστούν την εξουσία με Τουρκοκύπριοι.

Οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν σθεναρά κάθε συμφωνία που θα νομιμοποιούσε την εθνική διχοτόμηση της ανατολικής Μεσογείου

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι προτεραιότητα της Ελλάδας ήταν να τερματίσει την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και ότι η επιμονή της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων σε μια λύση δύο κρατών ήταν «μη ρεαλιστική».

Ο Ερντογάν είπε ότι ο Μητσοτάκης πρέπει «να γνωρίζει τη θέση του».

«Αν αναζητούν ειρήνη, δεν πρέπει να με προκαλούν», είπε ο Ερντογάν. “Εάν δεν γνωρίζετε τη θέση σας, αυτό σημαίνει ότι κλωτσάτε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.”

Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι από την Ελλάδα και την Τουρκία πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση σε πέντε χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, μετά από ένα χρόνο που είδε τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ να φτάνουν στα πρόθυρα της σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Πνευματικά δικαιώματα 2021 The Associated Press. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται. Αυτό το υλικό δεν μπορεί να δημοσιευτεί, να μεταδοθεί, να ξαναγραφεί ή να αναδιανεμηθεί χωρίς άδεια.

.Source