Η Τουρκία ξεχωρίζει τον τύπο δύο κρατών για την επίλυση του Κυπριακού

ΑΓΚΥΡΑ

Η Τουρκία ξεχωρίζει τον τύπο δύο κρατών για την επίλυση του Κυπριακού

Η Τουρκία δεν θα διαπραγματευτεί τίποτα εκτός από τη φόρμουλα δύο κρατών για την επίλυση του δεκαετούς αδιεξόδου στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τόσο την Ελλάδα όσο και την Ελληνική Κύπρο για τη συνεχιζόμενη άγνοια της παρουσίας και των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας νησί.

«Δεν υπάρχει διέξοδος στην Κύπρο εκτός από λύση δύο κρατών. Είτε το αποδέχεστε είτε όχι », είπε ο Ερντογάν στην εβδομαδιαία ομιλία του προς την ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο στις 10 Φεβρουαρίου.

«Όταν κοιτάξουμε την πρόσφατη δήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή στη στάση τους, αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους», είπε.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη σε συνέντευξη Τύπου στο νησί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι οποίοι έχουν επαναλάβει ότι η μόνη λύση στο Κυπριακό είναι η «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Η έντονα διατυπωμένη δήλωση του Ερντογάν ήρθε εβδομάδες πριν από τη σύμβαση της συνάντησης 5 + 1 με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων καθώς και των τριών εγγυητικών χωρών – Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο – υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα χρησιμοποιώντας τους παλιούς τύπους, συμπεριλαμβανομένης μιας ομοσπονδίας, δεν έχουν νόημα, είπε ο Ερντογάν, προτείνοντας μια νέα και προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα κατανόηση για το Κυπριακό, σύμφωνα με το πνεύμα της νέας εποχής.

Μετά την εκλογή του Ersin Tatar ως προέδρου της Τουρκικής Κύπρου, η Τουρκία και η Τουρκική Κύπρος εκφράζουν δυνατά την πρόθεσή τους να διαπραγματευτούν μια λύση δύο κρατών στο πρόβλημα, καθώς οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν το 2004 και αρνήθηκαν να μοιραστούν την εξουσία με το Τουρκοκύπριοι στα μέσα του 2017 κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Crans-Montana.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι δεν μοιράστηκαν τα έσοδα από τον υδρογονάνθρακα του νησιού με τους Τουρκοκύπριους και ότι προσπάθησαν να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα εμπάργκο που επέβαλε ο ΟΗΕ στους γείτονές τους.

Ενημερώνοντας ότι μια μεγάλη αντιπροσωπεία από την Άγκυρα υπό την ηγεσία του Αντιπροέδρου Fuat Oktay πραγματοποιεί συνομιλίες στο βόρειο τμήμα του νησιού, ο Ερντογάν είπε: «Θα ξεκινήσουμε μια πολύ περιεκτική μελέτη στην ΤΔΒΚ για να την υποστηρίξουμε. Θα κάνουμε έντονη δουλειά από το Varosha στο Dipkarpaz. Θα μετατρέψουμε τη βόρεια Κύπρο σε ένα πολύ σύγχρονο κράτος. “

«Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα αφήσουμε πλέον τους Τουρκοκύπριους να υποφέρουν από το αδιέξοδο του μισού αιώνα στο νησί», πρόσθεσε.

Erdoğan slams Mitsotakis

Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης τον Μητσοτάκη για τις αντι-Τουρκικές δηλώσεις του για την επίσκεψή του στην Ελληνική Κύπρο. Ο Μητσοτάκης εξέφρασε αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας όσον αφορά τη στρατιωτική επέμβαση του τουρκικού στρατού του 1974 για να σταματήσει τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τους Ελληνοκύπριους κατά της τουρκικής κοινότητας.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι οι Τούρκοι και Έλληνες διπλωμάτες πραγματοποίησαν συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Ιανουαρίου για να συζητήσουν τους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αλλά οι δηλώσεις του Μητσοτάκη δηλητηριάζουν αυτό το περιβάλλον. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι τουρκο-ελληνικές συνομιλίες υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα ήταν εφικτές.

«Μην με προκαλείς, ξέρω τη θέση σου. Αν όχι, αυτό σημαίνει ότι σπάσατε το τραπέζι και έφυγε », είπε ο Ερντογάν, συμβουλεύοντας έμμεσα τον πρωθυπουργό να μην εμπιστευτεί τις χώρες που θα υποστήριζαν την Ελλάδα.

«Δεν θα έχετε κανένα όφελος από κανένα από αυτά. Αλλά παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας, θα πρέπει να γνωρίζετε καλύτερα τους τρελούς Τούρκους », πρόσθεσε.

Η Τουρκία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο ως αποτέλεσμα της μεσολάβησης της Γερμανίας και της πρόληψης σκληρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας στα τέλη Δεκεμβρίου. Η αναστολή των δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο άνοιξε το δρόμο για την επανάληψη των τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο γειτόνων.

Θα συνεχίσουν πιθανώς τις συνομιλίες στις αρχές Μαρτίου στην Αθήνα εβδομάδες πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου οι δεσμοί με την Τουρκία θα είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα.

.Source