Η Τουρκία προτρέπει την Ελλάδα να ενεργήσει με υπευθυνότητα

ΑΓΚΥΡΑ

Η Τουρκία κάλεσε το Σάββατο την Ελλάδα να ενεργήσει με κοινή λογική και υπεύθυνο τρόπο, απαντώντας σε ανακοίνωση προς τους Airmen (NOTAM) που εκδόθηκε πρόσφατα από την Ελλάδα για μια τεράστια περιοχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Βλέπουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τα προκλητικά και κλιμακωτά της βήματα στην περιοχή», ανέφερε σε δήλωσή του η Χάμι Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το NOTAM που κυκλοφόρησε η Ελλάδα με το οποίο κήρυξε 15 στρατιωτικές περιοχές άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών που έχουν αποστρατικοποιηθεί, που μπλοκάρει το Αιγαίο καθ ‘όλη τη διάρκεια και ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021, Είπε ο Aksoy.

Σημείωσε ότι η θέση της Τουρκίας όσον αφορά την αναβίωση όλων των διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα, ιδίως τις διερευνητικές συνομιλίες, χωρίς καμία προϋπόθεση παραμένει αμετάβλητη.

«Καλούμε την Ελλάδα να δράσει με κοινή λογική και υπεύθυνο τρόπο, συμβάλλοντας στις προσπάθειές μας για ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εν μέσω πρόσφατων εντάσεων στην περιοχή, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση έχουν αυξήσει την πίεση τους σε άλλα μέλη της ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 11 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε τους θαλάσσιους οριακούς ισχυρισμούς της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης και τόνισε ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Η Άγκυρα έχει στείλει πολλά τρυπάνια τις τελευταίες εβδομάδες για να διερευνήσει ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας τα δικαιώματά της στην περιοχή, καθώς και εκείνα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

* Γράφοντας από τον Merve Berker

Ο ιστότοπος του Anadolu Agency περιέχει μόνο ένα μέρος των ειδησεογραφικών ειδήσεων που προσφέρονται σε συνδρομητές στο AA News Broadcasting System (HAS) και σε συνοπτική μορφή. Επικοινωνήστε μαζί μας για επιλογές συνδρομής.

.Source