“Η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016”, λέει ο Greek FM

Η Αθήνα θα έχει εποικοδομητική διάθεση όταν επαναληφθούν διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του με Kathimerini.

Τόνισε επίσης ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

Αυτό που ανησυχεί ο Dendias είναι ότι «η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος γύρος διερευνητικών επαφών».

«Η σημερινή Τουρκία αποκλίνει από την Τουρκία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν προσβλέπει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο προς το κοινοβούλιο για επέκταση του δυτικού ορίου των χωρικών υδάτων του στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια, ο Δένδης τόνισε ότι «είναι η πρώτη επέκταση των συνόρων του ελληνικού κράτους από το 1947, πάντα με ειρηνικά μέσα και με βάση Διεθνούς Δικαίου ».

«Ετοιμαζόμαστε για επέκταση σε άλλα μέρη της χώρας», συνέχισε.

Όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις Αθήνα-Ουάσιγκτον, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συζητούν μια πολυετή συμφωνία για την αμοιβαία αμυντική συνεργασία.

«Η φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες», καθώς ενισχύει τη γεωπολιτική της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Dendias δήλωσε επίσης ότι πέρυσι η Ελλάδα έκλεισε «εκκρεμή ζητήματα που ήταν ανοιχτά για δεκαετίες»

«Υπογράψαμε τρεις πολύ σημαντικές συμφωνίες. Δύο σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Ένα τρίτο που αφορά την πρωτοποριακή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα », είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει να εμβαθύνει τη συνεργασία με τη Γαλλία και άλλες χώρες.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε διάφορες προκλήσεις και υβριδικές απειλές πέρυσι με επαρκή εμπιστοσύνη», τόνισε.

Ο Ντέντιας τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας να κάνει περισσότερα διπλωματικά ανοίγματα και να ενισχύσει τις παραδοσιακές της σχέσεις.

«Αυτή την εβδομάδα θα επισκεφθώ την Ιταλία και την Πορτογαλία. Ακολουθεί μια επίσκεψη στο Βέλγιο. Και λίγο αργότερα οι χώρες της Βαλτικής », σημείωσε, προσθέτοντας ότι αναπτύσσεται επίσης ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ανοίγονται κανάλια στην Ασία και την Αφρική.

Όσο για το Κυπριακό, ο Ντέντιας τόνισε ότι δεν μπορούσε να είναι αισιόδοξος, καθώς «η ρητορική που προέρχεται από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική».

Turkish FM: Ο πολύ καλός μου φίλος Dendias, θα ξεκινήσουμε έναν διάλογο τις επόμενες εβδομάδες

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu είπε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα ξεκινήσουν σύντομα συζητήσεις.

«Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για πολύ καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα. Ο Υπουργός Εξωτερικών (Νίκος Ντεντιάς) είναι προσωπικά πολύ καλός φίλος μου », είπε ο Çavuşoğlu.

* Διαβάστε περισσότερα: Φοβάστε την Τουρκία; Φαίνεται ότι η αθηναϊκή ελίτ είναι
Ετικέτες:
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κάτω των 19 ετών 2008, σχέσεις Αφρικής, Ασίας, Αθήνας-Ουάσινγκτον, Άμυνα, Αίγυπτος, Ευρώπη, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, διερευνητικές επαφές, Γαλλία, Ελλάδα, ελληνικά νέα, ελληνικά νέα σήμερα, διεθνές δίκαιο, Ιταλία, πολιτική, χωρικά ύδατα, Τουρκία , Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, ΗΠΑ, Ουάσιγκτον, παγκόσμια νέα

Source