Η Τουρκία χτυπά «επιθετική σφραγίδα» από τον Geek Κύπρου

ΑΓΚΥΡΑ – Anadolu Agency

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας στις 2 Απριλίου καταδίκασε τη σφραγίδα της ελληνοκυπριακής διοίκησης για τον εορτασμό της 65ης επετείου της τρομοκρατικής ομάδας της ΕΟΚΑ.

«Καταδικάζουμε την ελληνοκυπριακή διοίκηση για την εκτύπωση σφραγίδας για την επέτειο της 65ης επετείου της τρομοκρατικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ», δήλωσε ο Ömer Çelik, εκπρόσωπος του AKP στο Twitter.

«Η ΕΟΚΑ είναι ένα δίκτυο σφαγής. Αυτή η τρομοκρατική οργάνωση που σκότωσε τους Τουρκοκύπριους αδίστακτα μπορεί να θυμηθεί μόνο με κατάρα », πρόσθεσε.

Τόνισε ότι ο εορτασμός της ΕΟΚΑ από την ελληνοκυπριακή διοίκηση δείχνει ότι «εξακολουθεί να υποστηρίζει αυτό το δίκτυο δολοφονιών».

«Οι Τουρκοκύπριοι υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν με την καταπολέμηση αυτών των δολοφονικών οργανώσεων», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ατελείωτη υποστήριξη της Τουρκίας προς τους Τουρκοκύπριους.

Σε ξεχωριστή δήλωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε: «Η ΕΟΚΑ, της οποίας η 66η επέτειος γιορτάστηκε με εορταστικές τελετές από την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση για την Τουρκία και τον τουρκοκυπριακό λαό».

“Ο πόνος που προκλήθηκε από τις απάνθρωπες σφαγές που πραγματοποίησε αυτή η τρομοκρατική οργάνωση μεταξύ του 1963-1974, με σκοπό την εξάλειψη της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων στο νησί, παραμένει φρέσκος στις αναμνήσεις”, ανέφερε το υπουργείο.

Ο εορτασμός της επετείου από την ίδρυση της ΕΚΑΚ και η έκδοση γραμματοσήμων στη μνήμη της αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της νοοτροπίας των Ελληνοκυπρίων που αγνοεί την ίδια την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων και τις θεωρεί ως μειονότητα, εξακολουθεί να ισχύει σήμερα, κατέληξε η δήλωση.

Η ΕΟΚΑ ήταν ένα πανελλήνιο ένοπλο κίνημα με στόχο την ενοποίηση της Κύπρου με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Αναγκάζει τους Τουρκοκύπριους να βγουν από τα σπίτια τους και σκότωσαν εκείνους που ήταν στο δρόμο τους.

Μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα στο νησί με επικεφαλής τον αρχηγό της ΕΟΚΑ, Νίκο Σάμπσον, η Τουρκία έστειλε ειρηνευτική αποστολή για να βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους στο Βορρά το 1974.

Το νησί της Κύπρου χωρίζεται από το 1974, όταν ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα ακολούθησε βία κατά των Τούρκων του νησιού και παρέμβαση της Τουρκίας ως εγγυητικής δύναμης.

Έχει δει μια ειρηνευτική διαδικασία εντός και εκτός λειτουργίας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης πρωτοβουλίας του 2017 στην Ελβετία υπό την αιγίδα των εγγυητικών χωρών Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο

Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ιδρύθηκε το 1983.

Ελληνική Κύπρος,

.Source