Η φιλονικία στο καταπράσινο στρατόπεδο μεταναστών τραυματίζει 25 | Νέα

Περισσότεροι από δύο δωδεκάδες μετανάστες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μεγάλης διαμάχης μεταξύ υπηκόων από τη Συρία και αρκετών αφρικανικών χωρών σε ένα υπερπληθυσμένο στρατόπεδο υποδοχής μεταναστών έξω από την πρωτεύουσα της Κύπρου Λευκωσία, δήλωσε αξιωματούχος την Τρίτη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Λόιζος Μιχαήλ είπε στο Associated Press ότι και οι 25 υπέστησαν μικρούς τραυματισμούς και έκτοτε επέστρεψαν στο στρατόπεδο αφού έλαβαν πρώτες βοήθειες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Είπε ότι τα παράθυρα ήταν θρυμματισμένα, κρεβάτια και άλλος εξοπλισμός έσπασαν και ένα τμήμα της περίφραξης του καταυλισμού υπέστη εκτεταμένες ζημιές ως αποτέλεσμα της επτάωρης γοητείας που είχε καταστραφεί μετά την παρέμβαση των αστυνομικών ταραχών. Οι αστυνομικοί ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν την αιτία της φιλονικίας, αλλά πιστεύεται ότι ξεκίνησε με μικρό αριθμό ατόμων και μεγάλωσε γρήγορα.

Ο Μάικλ είπε ότι περίπου 1.500 μετανάστες στεγάζονται στο στρατόπεδο χωρητικότητας 1.000, με 600 από αυτούς που βρίσκονται σε καραντίνα σύμφωνα με τα πρωτόκολλα υγείας για τη μόλυνση από κοροναϊούς.

Ο Μάικλ είπε ότι η εθνικά διαιρεμένη Κύπρος συνεχίζει να βλέπει μικρές ομάδες αφίξεων μεταναστών σε καθημερινή βάση, κυρίως από την Τουρκία, η οποία βρίσκεται 50 μίλια (80 χιλιόμετρα) πιο κοντά. Οι περισσότεροι από αυτούς εισέρχονται στο νησί μέσω του αποσχισθέντος Τουρκοκυπριακού βορρά, διασχίζουν μια πορώδη ελεγχόμενη από τον ΟΗ ζώνη ασφαλείας και εισέρχονται στον διεθνώς αναγνωρισμένο νότο όπου ζητούν άσυλο.

Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μόνο το νότιο, ελληνοκυπριακό μέρος απολαμβάνει πλήρη προνόμια συμμετοχής.

Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες που φθάνουν είναι Σύριοι. Ο Μάικλ είπε ότι το ένα τέταρτο των 7.000 μεταναστών που υπέβαλαν αίτηση ασύλου πέρυσι προέρχονται από τη Συρία.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι η Κύπρος, με πληθυσμό περίπου 900.000, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στη σταθερή ροή αφίξεων μεταναστών. Είπε ότι η Τουρκία βρισκόταν πίσω από μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία «για να αλλάξει τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου» στέλνοντας μετανάστες στην Κύπρο.

Ο Μάικλ ισχυρίστηκε ότι οι συνεντεύξεις με έναν αριθμό μεταναστών έδειξαν ότι πολλοί “αναγκάστηκαν” από τις τουρκικές αρχές να έρθουν στην Κύπρο.

Οι περισσότεροι μετανάστες που φθάνουν είναι ανύπαντροι που έχουν ελεγχθεί με διεθνείς υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να διακρίνουν εάν έχουν δεσμούς με εξτρεμιστικές ομάδες. Ο Μάικλ είπε ότι στην πιο πρόσφατη καταμέτρηση, επτά άτομα που είναι ύποπτα για τέτοιου είδους δεσμούς κρατούνται σε διαφορετικό, πιο ασφαλές στρατόπεδο.

Η Κύπρος θέλει η ΕΕ να προβεί σε «δικαιότερη» ανακατανομή των μεταναστών που φτάνουν στα κράτη της πρώτης γραμμής, να επιβάλει συμφωνία με την Τουρκία για να διατηρήσει τους μετανάστες εντός των συνόρων της και για το μπλοκ να συνάψει συμφωνίες επαναπατρισμού με τρίτες χώρες.

[AP]

.Source