“Η χαλάρωση των αυστηρά περιοριστικών μέτρων … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Κατά την τρίτη εβδομάδα της κλειδαριάς, θα υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του αριθμού των περιπτώσεων. τον Φεβρουάριο, εάν το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο αριθμός των περιπτώσεων έχει μειωθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες. Απλώς μας γνώρισε τότε. Αυτό μπορεί να φανεί από τις θετικές δοκιμές που βγαίνουν καθημερινά, που τώρα είναι λίγο πάνω από 3, που θεωρείται το μέγιστο περιθώριο ασφαλείας. Έτσι είμαστε στην άκρη τώρα. “Ελπίζω να είναι πραγματικά”, είπε.

Είπε ότι αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο, ενώ είπε ότι ο αριθμός των εισαγωγών αυξάνεται τις επόμενες ημέρες. Απλώς μας γνώρισε τότε. Φυσικά, με τους αριθμούς μας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όταν είχαμε χτυπήσει 900 περιπτώσεις, στη συνέχεια θα δούμε τη νοσηλεία εκείνη τη στιγμή. “Ο αριθμός των ατόμων στα νοσοκομεία μπορεί να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες έως ότου παρατηρηθεί μείωση”, πρόσθεσε.

«Χθες, συνεχίσαμε, είχαμε περισσότερους από 50 ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που είχαμε ποτέ, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί ασθενείς στα νοσοκομεία μας στην πολύ νεαρή ηλικία».

Ερωτηθείς εάν θα συνεχιστεί ο αριθμός των νεκρών, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι για κάποιο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τους θανάτους καθώς υπήρχαν ηλικιωμένοι στη μονάδα εντατικής θεραπείας. “Εάν οι ηλικιωμένοι προστατεύονται από το εμβόλιο, οι θάνατοι θα εξαφανιστούν”, είπε.

Σημαντική μείωση σε 3 εβδομάδες αποκλεισμού
Ο καθηγητής Καραγιάννης, όταν ρωτήθηκε πότε υπήρχε σημαντική πτώση, είπε ότι θα υπήρχε μείωση εάν οι αριθμοί που είδαμε αυτή τη στιγμή είναι πραγματικοί και “συνεχίσουμε κάτω”. “Ίσως μέχρι το τέλος των τριών εβδομάδων αποκλεισμού να είμαστε κοντά στα 100 επίπεδα. “Από την άλλη πλευρά, εάν υπάρχουν ειδικές εκπομπές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, θα τις δούμε αυτήν την εβδομάδα”, εξήγησε.

Σημείωσε ότι ο αποκλεισμός θετικών ανθρώπων θα είναι πιο περιορισμένος στο σπίτι, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μεταδοθούν ευκολότερα στην οικογένεια, καθώς όλοι θα είναι στο σπίτι. “Ελπίζω όμως ότι με τους αριθμούς που έχουμε αυτήν τη στιγμή, δεν θα δούμε καμία αύξηση. “Στην περίπτωσή μας, θα βοηθήσει, αν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι δύσκολοι αποκλεισμοί δεν φαίνεται να βοήθησαν πολύ”, είπε.

Είπε ότι θα δούμε απτά αποτελέσματα, αν όχι αυτήν την εβδομάδα, ίσως την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός δοκιμών, οι οποίες διεξάγονται επίσης, όπως σε εταιρείες που είναι ακόμη ανοιχτές για να παρακολουθούν τι συνέβη.

Ερωτηθείς εάν το νεοσύστατο στέλεχος του ιού συμβάλλει σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, είπε ότι στην περίπτωση της Κύπρου δεν γνωρίζουμε, γιατί δεν γνωρίζουμε πόσο διαδεδομένο είναι το είδος. Είπε ότι στη Βρετανία, όπου επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο ιός είναι 50-55% πιο μεταδοτικός, περισσότεροι άνθρωποι εισάγονται σε νοσοκομεία – περισσότεροι θάνατοι. «Ελπίζω να το αποφύγουμε», είπε.

Ο εμβολιασμός θα συμβάλει θετικά στο τέλος του μήνα
Ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι το εμβόλιο θα βοηθήσει, ίσως να δούμε το θετικό του αποτέλεσμα στο τέλος του μήνα, όταν όλοι οι κάτοικοι του γηροκομείου έχουν ασυλία.

Σημείωσε ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο εμβολιασμός στα γηροκομεία έχει ολοκληρωθεί κατά 80%. “Εάν προστατεύσουμε αυτόν τον πληθυσμό, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο θα μειωθούν έως ότου συνεχιστεί ο εμβολιασμός μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Εάν μπορέσουμε να επιτύχουμε περίπου 20-25% ανοσία στην αγέλη, αυτό θα είναι ακόμη πιο θετικό καθώς θα μειώσει την πιθανότητα μετάδοσης.” Φυσικά, το ιδανικό είναι να φτάσουμε το 60-65%, το οποίο δεν θα δούμε μέχρι το καλοκαίρι. Αλλά καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί και ο καυτός καιρός, και το γεγονός ότι είμαστε ανοιχτοί, νομίζω ότι θα δούμε μια εξασθένιση των μέτρων από τα μέσα Μαρτίου. “Οι εκδηλώσεις μπορούν να βελτιωθούν από τον Φεβρουάριο, εάν η επιδημιολογική εικόνα μας βελτιωθεί σημαντικά”, πρόσθεσε.

Ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ομάδα εμβολίων AstraZeneca είχε μελετήσει όλες τις μεταλλάξεις που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής: τα βρετανικά κεντρικά γραφεία, τα κεντρικά γραφεία της Νοτίου Αφρικής, το στέλεχος της Νιγηρίας. “Αυτά τα στελέχη έχουν χρησιμοποιηθεί στο εργαστήριο με αντισώματα σε εμβολιασμένα άτομα, φαίνεται να αναγνωρίζονται, είναι εξουδετερωμένα, το οποίο είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο για τη διαδικασία εμβολιασμού αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε.

Πηγή: KYPE

Source